Sök
Guide till tio babyskydd

Guide till tio babyskydd

Säkra bilfärder

2008-11-25

Ge nyfödda en säker start i livet genom att utrusta bilen med ett babyskydd. Förutom en ökad säkerhet är de även möjliga att bära med sig. Flera modeller kan dessutom sättas fast på barnvagnar.

Modell Pris Kommentar
Akta Graco Logico S 1700 Starka sidokollisionsskydd
Britax/Römer Babysafe sleeper 2500 Liggställning
Britax/Römer Babysafe plus SHR 2000 Enhandsjustering
Inglesina Huggy 2500 Vadderade bältesremmar
Maxi-Cosi Cabriofix 1700 Lättillgängligt solskydd
HTS Besafe iZi sleep 1800 Säkerhetskoll
Volvo Bilbarnstol 8639338 2100 Justerbart nackskydd
Brio Primo 1000 Extra kuddstöd
Kiddy Limited Edition 3000 Designat babyskydd
Recaro Young profi plus 1800 Förlängbar stolsrygg

Sammanfattning

Ett babyskydd kan användas redan när den nyfödda bara är ett par dagar gammal och det är en stor fördel att inte behöva väcka de små när stolen ska lyftas ur bilen. Många modeller har även vaggfunktion och kan användas tillsammans med barnvagnschassin, oftast från samma märke.

Inledning

Läs bruksanvisningen
Som förälder är det viktigt att känna till hur babyskyddet ska placeras. Läs därför igenom bruksanvisningen noggrant och följ råden som anges. Vanligast är att modellerna monteras bakåtvända i baksätet, men de kan även placeras i framsätet förutsatt att eventuell krockkudde kopplats ur. Det finns också de som placeras på andra sätt, exempelvis i en vinkelrät position. Ur säkerhetssynpunkt är dessa lika bra.

Montering

Babyskydden monteras med bilbälte antingen med eller utan isofix. Det sistnämnda är en standard för montering av bilbarnstolar med avsikten att minska risken för felmontering. Isofixfästen består av två metallöglor och en symbol i klädseln visar om bilen är utrustad med dessa. Om inte går det att beställa extra från biltillverkaren. I dessa fästen monteras en bottenplatta på vilken bilbarnstolen enkelt trycks fast. Skyddet reglas fast mot sätet vilket ger en mer stabil montering än med enbart bilbälte. Modeller avsedda för isofixmontering kan även användas utan bas och monteras då enbart med bilbältet. Bas köps separat och kostar från cirka 500 kronor och uppåt.

Barnet fram eller bak?

Det råder delade meningar om huruvida det är säkrare för bilföraren att placera barnet i fram- eller baksätet. Vissa menar att barn i baksätet gör föraren mer distraherad eftersom man instinktivt vänder sig om och tappar blicken från vägen. Andra är av åsikten att barn som sitter på passagerarplatsen lättare tar uppmärksamhet från chauffören som i sin tur blir okoncentrerad. I slutändan är det upp till varje förare att bestämma vilken situation som känns säkrast och mest naturlig.

[OBS!]
Babyskydd får aldrig användas på bilsäte med aktiv krockkudde.

Faktaruta
Samtliga stolar i översikten är E-godkända och ingår i viktgrupp 0 (0–10 kg) eller 0+ (0–13 kg). Godkännande enligt ECE-reglemente 44 utgår ifrån olika viktgrupper. På markanden finns idag skyddsanordningar enligt revision 4 (ECE R 44/04) som har högre säkerhetskrav än den äldre normen och 3 (ECE R 44/03), båda är dock godkända. Det svenska T-godkännandet upphörde att gälla den 9 maj. 2008 Läs mer på http://www.unece.org

Av:
Susan Bogyo/Smartson

Så gjorde vi

Babyskydden i översikten är inte testade eller betygsatta. Urvalet är gjort utifrån viktgrupp och funktionalitet.

Akta Graco Logico S - Starka sidokollisionsskydd
Babyskydd 2008 - Guide
Viktgrupp: 0+ (0-13 kg)
Bältestyp i skyddet: Fempunktsbälte
Skötsel: Avtagbar klädsel och maskintvätt i 30 grader
Övrigt: Babyskydd med extra starka sidokollisionsskydd. Utan isofixbas måste den fästas med trepunktsbälte, men med bas räcker tvåpunktsbälte. Travelsystem innebär att den kan klickas fast på vissa av Gracos barnvagnsmodeller. Fempunktsbältet i stolen kan flyttas i tre olika lägen allteftersom barnet växer. Har nivåindikator för en korrekt inställning av lutningen på stolen. Detta bör göras när bilen står parkerad på plant underlag. Långa stödben lämpar sig väl för större bilar och solskydd medföljer.
Cirkapris: 1700 kronor

Britax/Römer Babysafe sleeper - Liggställning

Babyskydd 2008 - GuideViktgrupp: 0 (0-10 kg)
Bältestyp i skyddet: Trepunktsbälte
Skötsel: Avtagbart överdrag och maskintvätt i 30 grader
Övrigt: Ett lite annorlunda babyskydd där barnet färdas i liggande ställning och i vinkelrät position, det vill säga i sidoläge. Skyddet monteras med två bilbälten och huvudet ska alltid placeras i den del som är längst bort från bildörren. Kan också användas som barnvagnsöverdel på ett kompatibelt barnvagnschassi. Dock endast för transport och inte som ersättning till säng eller vagga. Har ett inbyggt rotationsskydd och ett felbruksskydd som eliminerar risken för felmontering om bilens ryggstöd är i uppfällt läge. Fällbart sol- och vindskydd samt handtag.
Cirkapris: 2500 kronor

Britax/Römer Babysafe plus SHR - Enhandsjustering
Babyskydd 2008 - Guide
Viktgrupp: 0+ (0-13 kg)
Bältestyp i skyddet: Fempunktsbälte
Skötsel: Avtagbart överdrag och maskintvätt i 30 grader
Övrigt: Stol med djupa och mjukt vadderade sidovingar för optimalt krockskydd. Justerbart huvudstöd och en stödkudde som förbättrar ergonomin när barnet är litet. Bärhandtaget kan sättas i tre lägen och stolen kan användas som överdel i vissa Britaxvagnar. Dock bara för transport och inte som fast vagnkorg. SHR (single handed release) är ett system som möjliggör frånkoppling av skyddet med en hand. Samma system har även Britax babysafe sleeper. Monteras bakåtvänd i fram- eller baksäte, med trepunktsbälte med eller utan isofix.
Cirkapris: 2000 kronor

Inglesina Huggy - Vadderade bältesremmar
Babyskydd 2008 - Guide
Viktgrupp: 0+ (0-13 kg)
Bältestyp i skyddet: Trepunktsbälte
Skötsel: Avtagbart överdrag och maskintvätt i 30 grader
Övrigt: Använder en teknik som tillverkaren kallar för SHP (Side head protection). Detta system har till uppgift att öka den allmänna säkerheten och ge ett bättre skydd mot gupp och stötar under bilfärden. Till stolen medföljer en bas som monteras med hjälp av bilens trepunktsbälte. Skyddet kan även användas utan bas. Bältet i stolen har vadderade remmar och modellen kan monteras på barnvagnsmodellerna från Inglesina. Handtaget har ett ergonomiskt grepp och är justerbart i fyra lägen. Finns i flera olika färger och med solskydd.
Cirkapris: 2500 kronor

Maxi-Cosi Cabriofix - Lättillgängligt solskydd
Babyskydd 2008 - Guide
Viktgrupp: 0+ (0-13 kg)
Bältestyp i skyddet: Trepunktsbälte
Skötsel: Avtagbar klädsel och maskintvätt i 30 grader
Övrigt: Använder ett särskilt system för ökat skydd vid sidokollisioner. Uttagbar kudde för nyfödda passar vid liggställning och ger ett ökat sidledsstöd. Om Maxi-Cosis egna isofixbas EasyFix eller EasyBase används utlovas minimal risk för felaktig montering. All montering kräver dock trepunktsbälte. Skyddet sätts fast bakåtvänt och bältet kan dras åt med endast en hand. Det ergonomiska bärhandtaget kan justeras i tre lägen och det finns ett lättillgängligt solskydd i sittkupan. Kan fästas på specifika barnvagnsmodeller från Maxi-Cosi & Quinny.
Cirkapris: 1700 kronor

HTS Besafe iZi sleep - Säkerhetskoll
Babyskydd 2008 - Guide
Viktgrupp: 0+ (0-13 kg)
Bältestyp i skyddet: Fempunktsbälte
Skötsel: Avtagbar klädsel och maskintvätt i 30 grader
Övrigt: Babyskydd med många funktioner. Kan användas med eller utan isofixbas, men alltid med trepunktsbälte och placerad bakåtvänd. En lång ryggdel och säte ska ge en längre användningstid. Stolen kan fällas i liggposition utanför bilen och kan även monteras på barnvagnschassin från bland annat Bugaboo, Quinny och iZi. Enkel montering i bilen utlovas med bland annat en praktisk funktion som visar grönt när stolen sitter korrekt. Har dessutom ett patenterat bältesföringssystem för smidig fastsättning av bältet. Flyttbar och kraftigt stoppad kudde för bra stöd vid kurviga vägar.
Cirkapris: 1800 kronor

Volvo Bilbarnstol 8639338 - Justerbart nackskydd
Babyskydd 2008 - Guide
Viktgrupp: 0+ (0-13 kg)
Bältestyp i skyddet: Fempunktsbälte
Skötsel: Avtagbar klädsel och maskintvätt i 40 grader
Övrigt: Stol med justerbart nack- och huvudskydd för en komfortabel sovställning. Nackskyddet kan justeras i sju lägen i takt med att barnet växer. Modellen monteras bakåtvänd i fram- eller baksäte med trepunktsbälte, med eller utan isofix. Tack vare att fempunktsbältet i skyddet har en gemensam låsning bidrar detta till en enkel justering av stolbältet. Stolen är testad med Volvos egna hårda krav inom krocksäkerhet, men passar till fler bilmärken än enbart Volvo. Solskydd medföljer.
Cirkapris: 2100 kronor

Brio Primo - Extra kuddstöd
Babyskydd 2008 - Guide
Viktgrupp: 0+ (0-13 kg)
Bältestyp i skyddet: Trepunktsbälte
Skötsel: Avtagbar klädsel och maskintvätt i 40 grader
Övrigt: Extra kuddstöd för ökad komfort och höga sidor för förstärkt sidokrockskydd. Trepunktsbälte i stolen är justerbart i tre höjder för anpassning till barnets storlek. Monteras alltid bakåtvänd på platser som har trepunktsbälte utan isofix. Med isofixbas från Brio monteras skyddet med antingen två- eller trepunktsbälte. Genom ett klick-in system lyfts skyddet ur basen med ett enkelt knapptryck. Integrerat solskydd och vaggfunktion. Vaggfunktionen kan låsas genom att handtaget fälls ner.
Cirkapris: 1000 kronor

Kiddy Limited Edition - Designat babyskydd

Babyskydd 2008 - GuideViktgrupp: 0+ (0-13 kg)
Bältestyp i skyddet: Trepunktsbälte
Skötsel: Avtagbar klädsel och maskintvätt i 40 grader
Övrigt: Kiddy Limited Edition ska kombinera hög säkerhet med unik design och som namnet antyder tillverkas varje designlinje i begränsad upplaga. Lätthanterat babyskydd där säkerhetsbälte och sidokollisionsskydd kan justeras i sju lägen. Bälte och huvudskydd kan därmed ställas in utifrån barnets storlek. En utarbetad teknik i sidokollisionsskyddet ska agera stötdämpande speciellt i området kring huvudet. Säljs med integrerat solskydd. Monteras bakåtvänd med trepunktsbälte och kan i dagsläget inte monteras med isofixfästen.
Cirkapris: 3000 kronor

Recaro Young profi plus - Förlängbar stolsrygg
Babyskydd 2008 - Guide
Viktgrupp: 0+ (0-13 kg)
Bältestyp i skyddet: Trepunktsbälte
Skötsel: Avtagbar klädsel och maskintvätt i 30 grader
Övrigt: Modellen monteras alltid bakåtvänd med bilens trepunktsbälte med eller utan isofix från Recaro. Erbjuder komfortabel och ergonomisk stoppning för optimal komfort och säkerhet. Ett bekvämt bärhandtag ger en ökad mobilitet och den förlängbara stolsryggen och de höga sidovingarna ger ett effektivt skydd under färden. Medföljande solskärm kan knäppas fast och håller solens strålar på avstånd från barnet. Babyskyddet har en rundad botten för vaggfunktion.
Cirkapris: 1800 kronor