Sök

Bilbarnstol för säkerhets skull

2005-06-21

Att små barn ska åka säkert i bilen är en självklarhet. Men barnstolen ska också vara designad så att den är bekväm för barnet att sitta i, och bekväm för föräldrar att hantera. Smartson testar åtta bakåtvända stolar från Britax, Akta Graco och BeSafe.

Modell Betyg Pris Kommentar
Akta Cosmic 20/25 3200 Snabb justering
Britax Eclipse Plus 18/25 2900 I högsätet
Britax Two-way Plus 17/25 2500 Rymlig men krånglig
Britax Freeway 18/25 2500 Ombonad
Britax Fixway 19/25 2500 Lättaste monteringen
BeSafe iZi Kid 25/25 3000 Bäst i test
Akta Duo xtp 17/25 2000 Nätt basmodell
Akta Duoflex xtp 20/25 2800 Lätt men stadig

Sammanfattning

Barn ska så länge som det är möjligt åka bakåtvända i bilen. Först då en tredjedel eller mer av huvudet sticker upp ovanför stolkanten är det dags att åka framåtvänt, enligt samtliga tillverkare. De testade bilstolarna är med andra ord till för barn från 6 månaders ålder fram till 4-5 år. Hälften av stolarna är av kombityp och fungerar även framåtvända. Kombistolarna är allmänt sett rymligare än stolar som bara går att montera bakåtvänt, men riktigt små barn sitter inte lika ombonat i en kombistol. Ett särskilt huvudstöd för barn under ett år ingår till Aktas stolar men måste köpas separat till BeSafes och Britax stolar. Det är svårt att hitta en stol som passar både riktigt små liksom större barn. En 1-2-åring sitter däremot bra i alla testade stolar.

Inledning

En bra bilbarnstol ska först och främst vara säker. Testets utgångspunkt är att samtliga stolar är typgodkända i krockprover genomförda av oberoende certifieringsinstitut. Vi har därför fokuserat på om stolen är bekväm och användarvänlig. Testfavoriten är BeSafe izikid, som vinner på sin geniala konstruktion och därför får högsta betyg rakt igenom. Men ingen av de testade stolarna är ett dåligt köp och skillnaderna ligger främst på detaljnivå. Räkna med minst 2000 kronor för en ny bilbarnstol, utgående modeller och/eller tyger kan dock vara några hundralappar billigare. Som ett alternativ går det även att hyra en bilbarnstol från t.ex. försäkringsbolag. Ett alternativ som kan vara värt att undersöka före köp, och som framför allt lönar sig vid användning under kort tid som till exempel babyskydd för spädbarn. Testmontera helst stolen i bilen före köp, och montera aldrig en bilbarnstol i framsätet om bilen har krockkudde på passagerarsidan. Detta gäller både bakåt- och framåtvända bilbarnstolar.

Fördelarna med stolens placering i bilens passagerarsäte är främst bättre benutrymme för barnet och bättre kontakt mellan förare och barn. Däremot menar många att barnet sitter mer skyddat i baksätet vid en eventuell krock. Att montera en bilbarnstol är, oavsett placering, ibland onödigt krångligt. Traditionellt monteras stolen med hjälp av bilbältet som träs genom stolen samt två lösa bältesremmar som förankras med öglor i golvet. Det är inte alltid logiskt och eftersom en bilbarnstol bara monteras några få gånger finns en viss risk för felmontering, särskilt första gången. BeSafe izikid och Britax Fixway är klart lättast att montera, men konstruktionen hos Fixway bygger på att bilen har Isofix-fästen i baksätet. I dessa fästen monteras en bottenplatta på vilken bilbarnstolen sedan enkelt trycks fast.

Alla stolar i testet har 5-punktsbälte med axelband som barnets armar träs igenom. Höjden på dessa ska vara anpassade efter barnets längd, men eftersom barn ständigt växer behöver axelbanden också kunna justeras i höjdled. På vissa stolar är det dock extremt omständligt att ändra höjden. Stolen måste ibland demonteras och klädseln kan behöva tas av. BeSafe izikid och Britax Fixway har de enklaste konstruktionerna i det hänseendet med enhandsjustering av höjden. Även längden på bältet behöver snabbjusteras eftersom barnet ibland åker med vinterkläder och ibland med tunnare kläder. På alla stolar finns en knapp för snabbjustering av remlängden. Lutningen på stolarna kan också justeras beroende på hur stolen monteras. Ju mindre barn, desto bättre justeringsmöjligheter krävs eftersom mindre barn oftare sover i bilen. Klädseln på samtliga stolar går att ta av och maskintvätta i 30-40 grader.

Så gjorde vi

Så har vi testat
Vi provade samtliga stolar med en 1,5-åring och en 3,5-åring under två veckor i en Volvo V70. Kriterier för betygsättning är kvalitet, design, funktioner, prestanda och prisvärde. Maxbetyg 25 poäng.

Akta_Cosmic-XTPAkta Cosmic xtp
En påkostad stol med höga armstöd som ger en ombonad känsla. Med huvudstödet, som är avtagbart, passar stolen även riktigt små barn eftersom sittvinkeln lätt justeras med en ratt i stolens framkant även när barnet sitter i stolen. Knappen för bältesspänning sitter under stolen och är lite svår att hitta. Det är också lite tidskrävande att justera höjden på axelbanden. Monteringen innehåller många moment men är relativt enkel eftersom det är lätt att trä bältena under stolen. Stolens höjd gör dock att det blir bökigt att få större barn på plats i en normalhög bil. Väl på plats sitter dock 3,5-åringen bra. Bakåt- och framåtvänd placering.

Akta_Duoflex
Akta Duoflex xtp
Den här stolen har låg vikt och är därför lätt att handskas med. Monteringen innehåller dock många steg och kräver noggrann läsning av bruksanvisningen. Lutningen kan varieras med en bygel undertill, men stolen måste lossas först. Detta krävs även för att justera axelbanden i höjd. Sittkomforten är god även för 3,5-åringen och det är lätt att sätta i och lyfta ur barnet. Selens lås mellan barnets ben har lång rem och åker lätt in under barnet. När man väl hittat remmen är den lätt att knäppa fast. Benutrymmet för barnet är bra. Bakåt- och framåtvänd placering.

Akta_Duo-XTP
Akta Duo xtp
Det här är testets nättaste stol som är lätt att lyfta och få in i bilen. Att montera den är också lätt om man följer bruksanvisningens alla steg. Den låga vikten är samtidigt en orsak till att stolen inte upplevdes sitta så stadigt på bilsätet eftersom det går att rucka stolen trots att den sitter fast. Med sina låga kanter är Duo en rymlig stol som passar bättre för större barn. Att höja och sänka axelbanden är komplicerat. Duo är en enkel men funktionell stol utan justeringsmöjligheter eftersom den saknar lutningsbygel. Bakåt- och framåtvänd placering.

BeSafeiZi Kid
En genialt konstruerad stol med smarta lösningar. Enkel att montera om man följer bruksanvisningen. När monteringen är klar sitter stolen mycket stadigt. Detta mycket tack vare bygeln med bältesspännare som lutas mot bilsätet framför stolen och ger ytterligare stöd. Med ett handtag under stolen kan sittvinkeln enkelt justeras i fem lägen. Barnet sitter mjukt och ombonat i den djupt skålade stolen. Axelbanden är extremt enkla att justera i höjdled. Det enda negativa med stolen är dess tyngd som gör den något otymplig att hantera. Endast bakåtvänd placering.

Britax_Two-way_PlusBritax Two-Way Plus
Denna stol monteras på ett lite annorlunda sätt än övriga Britax-stolar. Fixeringen är fast och bra men stolen har begränsade lutningsmöjligheter och måste lossas för att man ska kunna justera lutningen. De låga sidokanterna gör stolen rymlig för större barn men mindre lämplig för barn under 1,5 år. Det är lätt att sätta i och ta ur barnet, men spännet på säkerhetsselen är krångligt att knäppa. Om barnet rör sig det minsta när man ska montera spännet glider de två metalltungorna isär innan man fått ner dem i låset och man får börja om. Axelbanden är omständliga att justera i höjdled. Bakåt- och framåtvänd placering.

Britax_Freeway
Britax Freeway
En bekväm stol som även fungerar bra för små barn. På minussidan hamnar den otympliga bruksanvisningen i affischformat som gör monteringen svårförståelig istället för att underlätta. Axelbandsjusteringen i höjdled är krånglig och spännet på säkerhetsselen är svårt att hålla ihop innan man fixerat låset. För 3,5-åringen är stolen snudd på för liten. Mindre barn sitter däremot mjukt och ombonat med goda justeringsmöjligheter på sittvinkeln, som dock kräver att stolen lossas först. Det är lätt att sätta i och ta ur barnet. Endast bakåtvänd placering

Britax_Eclipse_PlusBritax Eclipse Plus
Eclipse Plus är en hög stol vilket gör den lättmonterad, eftersom man lätt kommer åt att montera bilbältet. Barnet sitter högt vilket gör stolen lite väl trång för 3,5-åringen. Höjden påverkar också förarens sikt negativt. Axelbanden är invecklade att justera i höjdled. Låset på säkerhetsselen är svårt att knäppa snabbt eftersom tungorna glider isär vid minsta rörelse. Knapparna som frigör lutningsbygeln under stolen är mycket tröga, men möjliggör justering av sittvinkeln utan att lossa stolen. När alla inställningar är gjorda sitter små barn kungligt. Endast bakåtvänd placering.

Britax_FixwayBritax Fixway
Fixway är Britax nya stol för bilar med Isofix-fästen vilket möjliggör montering utan bilbälten. Stolen monteras på en fästplatta med ett klick, ungefär som en slalompjäxa. Två remmar fästs sedan i den främre stolen. Ett bra system om man t.ex. har två bilar men bara en barnstol. Nackdelen är att stolen endast kan placeras på sidoplatserna bak. Höjden på axelbanden justeras enkelt, medan låset på säkerhetsselen består av två delar som lätt glider isär. Tillräckligt rymlig även för 3,5-åringen och barnet är lätt att sätta i och ta ur. Fästplattan Isofix Base kostar 1500 kronor utöver priset för stolen. Endast bakåtvänd placering (i baksätet).