Sök
Bibabad: en hopfällbar badhistoria

Bibabad: en hopfällbar badhistoria

Bibabad: en hopfällbar badhistoria

2008-11-21

Trångt i badrummet? Inget badkar till ungarna? Är barnen för små för att duscha? Bibabad kan vara lösningen för dig som vill erbjuda badmöjlighet till barnen, men som egentligen inte har plats.

Modell Betyg Pris Kommentar
Bibabad 14/25 1500 Dyr och svårmonterad

Sammanfattning

Barn älskar att bada och det spelar nästan ingen roll hur eller var. Hemma brukar vi varva mellan det vanliga badkaret, den stora vasken i tvättstugan eller den blå plastbaljan när minstingen ska bada. Allt funkar så länge vattnet är varmt. Men små barn har en tendens att växa fort och vad gör man om det inte finns plats för ett riktigt badkar hemma? Man köper ett hopfällbart bad á la hopfällbar torkställning, alltså en rörkonstruktion som fälls ut och ihop som en sax.

Tag plats i badet
Bibabad är ett ganska stort, fyrkantigt ”badkar” i polyester/polyuretan på aluminiumställning. Det tar liten plats ihopfällt och rymmer gott och väl ett barn upp till tre-fyra år (enligt tillverkaren upp till åtta år), eller två mindre barn samtidigt. Vår åttaåring får det trångt men tvååringen har gott om plats att plaska och röra sig i badet. Bibabad ser snyggt ut (i alla fall i början) och den vita väven kan tvättas i maskin när den blir solkig. Vilket den alltid blir efter ett tag, särskilt om badet används utomhus vilket är fullt möjligt. Höjd och omfång kan i viss mån justeras för att passa i duschen, men Bibabad tar ändå hyfsat stor plats, så duschen får inte vara av den typ man ofta träffar på i Stockholms innerstad där någon knökat in dusch och toalett på en kvadratmeter i en klädskrubb. Gott om plats för att bada och plaska blir det i alla fall när konstruktionen väl är på plats.

Tålamodsprövande 
Som småbarnsförälder har man nästan alltid ont om tid och då finns inget värre än att tvingas till omständliga och tidsödande monteringsprocedurer. Särskilt när barnen är otåliga och vill bada. Att montera ihop alla lösa delar till Bibabad tar gott och väl en timme. Det förutsätter dock att inga lösa delar ”försvinner” under processen som fallet kan vara med barn i huset. Ändå vet man inte riktigt om man gjort rätt, eftersom den medföljande monteringsanvisningen är tämligen otydlig. Klämfästena kräver ganska mycket kraft att få på plats och det är inte helt lätt att tyda vilka hål på rören som ska användas. När badet är fyllt med vatten går det inte att flytta, så det gäller att tänka över var man placerar bottenventilen, som helst ska hamna över golvbrunnen för att underlätta avrinning. Proppen till bottenventilen har kedja och ringfäste, men kedjan är för kort och blir liggande på botten i badet, så att ungarna gärna vill rycka upp proppen titt som tätt.

Skulle vi köpa en?
Visst kan större barn lika gärna duscha som vi vuxna. Men små barn har svårt att hålla balansen på ett halt duschgolv. Att kunna tillåta barnen ett bad även om man inte har badkar är därför efterfrågat av många, särskilt när ettåringen vuxit ur den första lilla badbaljan. Därför fyller Bibabad onekligen en funktion, men om det fanns billigare varianter skulle vi nog satsa på en sådan. Billigare produkter brukar ha en mindre genomtänkt design och svårare montering, men krångligare än så här kan det knappast bli. Det som också talar emot förutom monteringen är priset, som ligger en bra bit över vad vi hade väntat oss. Men om du tycker att nyttan ändå är högre än kostnaden, se till att köpa Bibabad färdigmonterat om du inte tillhör den pyssliga typen. 

Om produkten
Bibabad
Typ: Hopfällbar badbalja
Konstruktion: Polyster/Polyuretan och aluminiumrör
Rekommenderas till: Barn 0-8 år
Mått och vikt: 3 kg, höjd 45 cm.