Sök

Bättre framkomlighet med bärstol

2002-05-06

Du behöver inte vara fjällfreak för att uppskatta en bärstol för små barn. Den fungerar minst lika bra i stan men kan också kosta mer än barnvagnen. Smartson testar 6 modeller från 1000 kr.

Modell Betyg Pris Kommentar
Vaude Pebbles 18,5/25 1900 Tung och avancerad
Everest Kid Pack 19/25 1000 Prisvärd med stödben
Vaude Swing 19/25 1200 Prisvärd och smidig
Vaude Jolly Comfort 19/25 1600 Med regn- och solskydd
Haglöfs Kids C 15/25 1300 Snygg men bristfällig
Norröna Barnemeis 20,5/25 1900 Enkel och väldesignad

Sammanfattning

En bärstol är oumbärlig när det gäller att bära små barn säkert och bekvämt där vägen tar slut. Med en sådan kan du ge dig ut överallt där du annars inte skulle ta dig fram med små barn. Norröna tillverkar testets dyraste och bästa stol och på andra plats kommer två modeller från Vaude där minstingen Swing är klart prisvärd. Haglöfs har en del brister som allroundstol medan stolen från Everest nästan är lika bra som förebilden (?) Vaude Pebbles.

Inledning

Barnvagnen är bra på plant underlag men så fort du lämnar vägen så hjälper det inte med grovmönstrade hjul på joggingvagnen. En bärstol är oumbärlig när det gäller att bära små barn säkert och bekvämt. Med en sådan kan du ge dig ut överallt där du annars inte skulle ta dig fram med små barn. Det gäller också i många storstäder som inte är lika barnvagnsvänliga som vi är vana vid, till exempel Paris. Därför är det roligt att flera stora ryggsäckstillverkare också satsar på bärstolar. Störst är tyska Vaude, med fyra modeller från 1000 till 2000 kr. Svenska Haglöfs har en modell medan norska Bergans och Norröna har modeller som säljs på den svenska marknaden.

Så gjorde vi

Alla modeller gör sitt jobb på godkänt vis, men bara två har utfällbart stödben och ytterligare två kan inte alls ställas ner med barnet i stolen. Nu rekommenderar tillverkaren säkert att ta ur barnet varje gång man ska ställa ifrån sig stolen, men alla småbarnsföräldrar vet hur jobbigt det blir att lyfta i och ur barnet hela tiden. Särskilt om barnet sover vilket lätt inträffar i flera av de skönt vadderade stolarna. Av de testade modellerna får norska Norröna det högsta samlade betyget trots att den inte direkt är prisvärd. Det är däremot både Vaude Swing och Everest.

Stadium

Everest Kid Packär en mycket prisvärd bärstol som i konstruktionen liknar Vaude Jolly Comfort. Den har ett utfällbart stödben som gör att den står mycket stabilt, om än inte helt plant. Axelremmarna är ganska klena och spännena kan vara tröga. Barnet har det trångt om fötterna men sitter bra beroende på vad man packar under sitsen i packpåsen. Många små prylfack för nappar, näsdukar och blöjor. En kul detalj är färgglada handtag som barnet kan hålla i eller leka med. Bärhöjden kan enkelt justeras som på en större ryggsäck. Lätt konstruktion.

Pebbles

Vaude Pebblesär en påkostad och dyr bärstol, något tung med ett gediget bärsystem som nästan är lite ”overkill” för de flesta. Både bärhöjden och höftbältets höjd kan ställas in men det är inte helt lätt och inget man gör ute i skidspåret i tio minusgrader. En fullgod inställning av ram och höftbälte kräver troligen ganska många justeringar. Hela ryggpartiet är i meshtyg som ventilerar bort överskottsvärmen. Det gör att du skulle kunna bära stolen länge, om det inte var för att den är ganska tröttande att bära. Dels är konstruktionen tung och dels har den en något jobbig tyngdpunkt om den inte är perfekt justerad. Vi lyckades inte få till en bekväm inställning, men däremot är stolen bra vadderad och bekväm för barnet. Öppningen är nästan överdrivet vid upptill och här skulle man förmodligen få ner en åttaåring eller en 25-kilos säck potatis utan problem. Ett problem är dock att ramen inte erbjuder något som helst stöd när man ställer ner den.

Swing

Vaude Swingär den billigaste Vaude-stolen och den mest prisvärda. Konstruktionen är enkel och annorlunda. Istället för en stoppad ryggplatta finns bara ett tunt nät av mesh. Däremot finns en ram på utsidan. Fördelarna med designen är två: dels blir ventilationen oerhört effektiv bakom ryggen på den som bär, och dels blir stabiliteten i sidled oöverträffad. En annan fördel är att den böjda ramen gör det lätt att flytta stolen även när barnet sitter i den och att placera barnet i stolen. Nackdelen är att fötter eller knän i teorin kan skava mot ryggen men detta märkte vi inte av i vårt test. Liksom hos Norrönas stol saknas inställning av bärhöjden. Stolen har en ganska hög rygg och är skön att bära.

Haglofs-Babycarrier

Haglöfs Kids Carrierser väldesignad och snygg ut vid första anblicken. Efter en stunds användning känns den dock stel, osmidig och inte så genomarbetad. Haglöfs stol är den enda som saknar fyrpunktsbälte och istället har den en enkel rem att fästa under armarna på barnet. Det finns ett löstagbart huvudstöd men höjden går inte att justera. Det gör däremot sitsens höjd. Lyfthandtag saknas och barnet sitter oskyddat i stolen då sidorna är helt öppna. Ramen ger inget som helst stöd då man ställer ner den och sidostödet i stolen är dåligt. Testexemplaret uppvisade ett knarrande ljud i övre ryggpartiet och uppvisade materialfel. Bärhöjden kan inte justeras men stolen tar ganska liten plats som hopfälld.

023-Barnemeis-granitt

Norröna Barnemeisär testets dyraste stol, både enkel och påkostad på samma gång. Mycket smart konstruktion med löstagbar, stoppad sits, sovkudde och ett smidigt säkerhetsbälte som gör att du inte behöver trä barnets armar genom remmarna. Stolen är hög och smal men stadig att bära. Barnet sitter högt och till synes bekvämt med rejält ryggstöd och bra skärning vid benen. Bärhöjden går inte att justera men ingen av testpersonerna hade problem med detta. Ramen är anpassad till personer mellan 160-190 cm. Handtag på både fram- och baksida underlättar lyft. Ramen står stadigt men inte tillräckligt för att lämna barnet utan extra stöd. Barnet sitter stadigt som i en sadel och baken kläms inte åt som i de andra stolarna. Ryggplattan är smal men välstoppad, meshtyg saknas men då kontaktytan är liten blir det ändå inte så svettigt mot ryggen. En bra stol som förmodligen blir bättre ju mer man använder den.

Jolly_comfort

Vaude Jolly Comfort är en av storsäljarna och testets referensstol. Den har en utfällbar bygel som ger oöverträffad stabilitet mot marken och det är inga problem att ställa stolen med barnet i. Stolen är väl stoppad men ryggdelen är inte så hög. Jolly Comfort kommer med både regn- och solskydd samt ställbar bärhöjd som dock inte låter sig justeras så enkelt. Bekväma och tjocka remmar samt väl stoppad ryggplatta som kan bli väl varm efter några timmar. Stolen är gedigen och ganska tung. Enda stolen i testet som har reflexband på ryggen.