Sök
Sanyo DVP-P1EX

Sanyo DVP-P1EX

Smidig men inte flexibel skrivare

2004-09-10

Utskriftskvaliteten är mycket bra hos denna skrivare men det blir dyra utskrifter och det är synd att man inte kan ansluta skrivaren till en dator.
Testkälla Betyg Kommentar
Mikrodatorn 2/10 "Utskriftskostnaden är hög"
It Pro 7/10 "Enkel att använda"
ColorFoto 68/100 "Preis und Druckkosten zu hoch"

Vad tycker testarna?

Testarna anser att skrivaren är bra designad och enkel att placera. Vidare kan det vara praktiskt att inte behöva använda en dator, men man tycker det är underligt att det inte överhuvudtaget går att koppla till en dator. Utskriftskvaliteten är bra med färgerna som återges riktigt och med bra skärpa. Dock är utskriftskostnaderna för höga och det blir billigare att gå till en fotohandel. Delade omdömen råder om inköpspriset är konkurrenskraftigt eller inte.

Mikrodatorn

"Utskriftskostnaden är hög"

Mikrodatorn påpekar att detta är en skrivare som inte behöver anslutas till datorn utan skrivaren är specialiserad för att skriva ut foton från digitalkameror. Har kameran stöd för pictbridge kan man skriva ut direkt från kameran men om man istället stoppar kamerans minneskort i skrivaren så får man fler utskriftsmöjligheter. Bilderna ser mycket bra ut, de är skarpa och har mycket bra färger anser testaren. En bild tar strax över 40 sekunder att skriva ut vilket är bra. Testaren anser att skrivaren är lättanvänd men dyr i drift. Kostnaden per utskrivet foto blir ca sju kronor vilket innebär att det är billigare att gå till ett fotolabb. Skrivaren är liten men den klarar också bara att skriva ut foton i formatet 10x15 cm.

Källa: Mikrodatorn nr 4 2004
It Pro nr 3 2004
ColorFoto nr 8 2004

It Pro

"Enkel att använda"

It Pro menar att sublimeringsskrivare är extra bra lämpade för fotoutskrifter eftersom utskriften förses med en skyddande hinna vilket förlänger hållbarheten. Skrivaren är liten och nätt vilket gör den enkelt att placera. Utskriftskostnaden är rimlig, men en fotobutik är billigare enligt testaren. Den största nackdelen med skrivaren är att den inte går att ansluta till en dator. Även om det ibland kan vara praktisk att inte behöva en dator går man miste om att t.ex. kunna redigera bilderna. Kvaliteten på utskrifterna håller förutom när det gäller färgåtergivningen nästan samma nivå som hos ett fotolabb. En utskrift tar ca 48 sekunder vilket är okej men den kan inte tävla med de snabbaste bläckstråleskrivarna. Enligt It Pro är skrivaren mycket billig i inköp vilket givetvis är ett plus.

ColorFoto

"Preis und Druckkosten zu hoch"

ColorFoto testar även Canon CP-220, Epson Picture Mate, HP Photosmart 145, HP Photosmart 245, Hifi Photo Shuttle samt Olympus P-10 och Sony DPP-EX7. Till testsegrare utses Epson Picture Mate medan Sanyo DVP-P1EX hamnar på fjärde plats. Skrivaren anses vara mycket lik Olympus P-10 och utskriftskvaliteten är densamma. USB-anslutning saknas och det är även ganska omständligt att enbart hantera bilderna i skrivarens LCD-display. Dessutom är såväl inköpspris som utskriftskostnader för höga enligt testaren.

Cirkapris: 3400 kronor

Produktfakta: Sanyo DVP-P1EX är en sublimeringsskrivare med maximal upplösning på 310x310 dpi. Skrivaren har kortplatser för CompactFlash typ I och II, SmartMedia, Secure Digital och Memory Stick. LCD-skärm finns med storleken 2,5x1,8 tum. Pappersstorleken som skrivs ut är 10x15 cm. Arkmataren rymmer 50 ark, som tillval finns arkmatare för 100 ark. Måtten är 189x192x162 mm och vikten 2,3 kilo.

Modell: Sanyo DVP-P1EX