Sök
Minolta QMS-PagePro 9100

Minolta QMS-PagePro 9100

Snabbast

2002-05-15

Som kontorsskrivare för användare som behöver ha ut många sidor snabbt är Minolta 9100 ett bra alternativ enligt testarna. Passar de flesta nätverk men några frågetecken finns det allt.
Testkälla Betyg Kommentar
Mikrodatorn 57/85 "Klarar alla typer av grafik"
ZDNet 8/10 "Gutes Preis/Leistungs-Verhältnis"
PC World 4,5/5 "Good speed"

Vad tycker testarna?

Testarna är överens om att Minoltans hastighet är mycket bra. Endast en testare tycker att den är långsam vid rena grafikutskrifter. Dubbelsidiga textutskrifter går också snabbt. Kvaliteten är det inte heller något större fel på och 9100 skriver ut text och grafik även med små detaljer. Skrivaren verkar dock ha problem med minneskapaciteten och till och med enkla inställningar kan vara svåra att tackla. Sammantaget är testarna nöjda med skrivaren. Den är flexibel och användarvänlig i de flesta nätverksmiljöer samt klarar större utskriftsjobb på flera sidor snabbt.

Mikrodatorn

"Klarar alla typer av grafik"

Mikrodatorn testar nio svartvita laserskrivare för kontorsbruk. Förutom PagePro 9100 bland andra Lexmark T522, Brother HL-187ON med flera. Utöver skrivarnas hastighet synas kvaliteten på grafik- och textutskrifter samt fotografier. PagePro 9100 var snabbast både när det gäller en- och dubbelsidiga utskrifter. Duplexfunktionen är bättre än hos de flesta då det tar 30 sekunder för 9100 att skriva ut ett dubbelsidigt dokument på tio sidor jämfört med 40-50 sekunder hos många andra. Minoltan klarar av grafikutskrifterna mycket bra, inklusive de små detaljerna. Men vid rena textutskrifter överdoserar den ibland tonern. Lexmark T522 väljs till bäst i test (betyg 61/85) och Brother HL-187ON utses till bästa budgetval (betyg 55/85).

Källa: Mikrodatorn nr 6, 2002
Till ZDNet Tysklands hemsida
Till PC Worlds hemsida

ZDNet

"Gutes Preis/Leistungs-Verhältnis"

Zdnet är imponerade av Minolta PagePro 9100 och man kommer upp i 35 A4-sidor per minut vid hastighetstestet. Skrivaren är utrustad för och väl anpassad att integreras i ett nätverk. Även kvaliteten är det inget större fel på. Texten blir klar och tydlig men vid högre upplösning än 1200 dpi ska man vara försiktig så att det inte blir överdosering av tonern. Men papperskvaliteten kan också ha ett visst inflytande på kvaliteten. Jämfört med andra svartvita laserskrivare menar Zdnet att Minoltan har bra prestanda för sitt pris och är en snabb, flexibel skrivare.

PC World

"Good speed"

PC World tycker att PagePro 9100 är en flexibel och allsidig skrivare med bra kvalitet till ett juste pris. Testaren är mycket nöjd med hastigheten men anmärker på manualen. Här är det stökigt att hitta rätt och den är inte helt tydlig. Hellre bör man använda on-screen manualen, som är lite lättare att förstå tycker PC World. Hastigheten är hög vid textutskrifter men långsammare än konkurrenterna på grafikutskrifter. Minoltans minneskapacitet kritiseras också då den har problem med vissa saker som andra skrivare klarar med glans, såsom provutskrift av en enstaka sida eller skydda ett skrivjobb med lösenord. PagePro 9100 kommer i alla fall bäst till sin rätt vid större utskriftsjobb med många sidor text.

Cirkapris: 20000 kronor

Produktfakta: Minolta PagePro 9100 är en monokrom laserskrivare särskilt avsedd för nätverksmiljöer och med en utskriftshastighet på upp till 35 sidor per minut. Upplösningen är 1200x1200 punkter per tum. Skrivaren tar pappersformat upp till A3. Manuell duplex (dubbelsidig utskrift) är standard. Automatisk duplex finns som tillval. PagePro 9100 erbjuder flera alternativ för pappershantering och standardmagasinet har plats för 500 ark papper. En "multi-purpose tray" som också är standard rymmer ytterligare 200 ark. Som tillbehör erbjuder Minolta ytterligare tre magasin rymmande 500 ark vardera. Utskriftsspråket är PostScript 3, PCL 6, PDF, HP-GL samt line printer. PagePro 9100 har även CrownView, ett övervakningssystem som kontrollerar jobbstatus, pappers- och tonernivåer samt ändring av inställningar via ett webbgränssnitt. 9100 skriver ut med en hastighet av upp till 35 A4 per minut. För A3 är hastigheten 19 sidor per minut. Via CrownNet stödjer skrivaren de flesta nätverksmiljöer: etWare IPX/SPX, TCP/IP, EtherTalk, OS/2 LAN Manager/LAN Server NetBEUI/Net BIOS. Kompatibel med Windows 95/98/Me/NT/2000/XP och ingång via USB samt parallellport. Förutom papper tar PagePro 9100 OH-film, etiketter och tjockare papper (upp till 163 g). Skrivaren mäter 539x448x423mm och väger 28 kg.

Modell: Minolta QMS-PagePro 9100