Sök
Minolta Dimage Scan Elite 5400

Minolta Dimage Scan Elite 5400

Prisvärd filmscanner i proffsklass

2004-04-20

En plånboksvänlig filmscanner som håller vad den lovar.
Testkälla Kommentar
Ljud & Bild "Bästa valet för alla fotoentusiaster"
Bild & Ljud Hemma "Nästan perfekt"
Mikrodatorn "En mycket seriös produkt"
Photo-I "Captures all the subtle details"

Vad tycker testarna?

Testarna är överens om att Minolta Dimage Scan Elite 5400 är bättre än jämförbara produkter i samma prisklass och ett förstklassigt alternativ till avsevärt dyrare bildskannrar. De är entusiastiska över den höga prestandan samt möjligheterna att justera bilderna manuellt liksom de användarvänliga programmen avsedda för noviser inom bildscanning.

Ljud & Bild

"Bästa valet för alla fotoentusiaster"

Ljud & Bild tycker att Minolta Dimage Scan Elite 5400 är estetiskt tilltalande och enkel att installera. Man kommer igång snabbt tack vare de pedagogiska inläsningsprogrammen. Att Minolta Dimage Scan Elite 5400 ger överlägset bättre bilder än övriga scanners i samma prisklass bör kanske inte tillskrivas enbart den höga upplösningen utan även den enastående bilddatahanteringen. Ljud & Bilds testare är nöjda med den elektroniska dammborttagningstekniken ICE™. Den automatiska reduceringen av kornighet tar inte testaren ställning till men skriver att scannerns digitala bilder blir bättre än konkurrenterna i samma prisklass. Minolta Dimage Scan Elite 5400 är enligt Ljud & Bild bästa köpet i prisklassen.

Källa: Ljud & Bild, nr 7-8 2003
Bild & Ljud Hemma, nr 1 2003
Mikrodatorn, nr 11 2003
Till Photo-i:s hemsida

Bild & Ljud Hemma

"Nästan perfekt"

Minolta_dimage_elite_5400_f
Bild & Ljud Hemma delar ut ett högt betyg för bildkvaliteten avseende kontrast, färg, bildrenhet samt skärpa. Testaren är nöjd med den snabba bildöverföringshastigheten och den överraskande höga upplösningen även om skillnaden knappt är märkbar om man halverar upplösningen. Det går snabbt att lära sig använda scannern och de olika finesserna. Digital ICE™ tekniken och den automatiska reduceringen av kornighet fungerar bra även om skärpan blir lite sämre. Testaren uppskattar de många justeringsmöjligheterna av bildkvaliteten som finns och som är ovanliga i detta prissegment. Kvaliteten på bilderna är så hög att ICE™ endast behövs när bilderna är skadade. Minolta Dimage Scan Elite 5400 är överlägsen jämförbara bildscanners i samma prisklass enligt testaren.

Mikrodatorn

"En mycket seriös produkt"

Mikrodatorns testare skriver att Minolta Dimage Scan Elite 5400 har egenskaper som är avsevärt bättre än föregångaren. Den ger ett gediget intryck och har tekniska finesser som man brukar hitta på produkter i högre prisklasser. Testaren uppskattar den vertikala filminmatningen och den fjädrande dammluckan som minskar risken för att damm letar sig in vid scanningen. Inläsningstiden är snabb även vid hög upplösning, testaren är dock inte tillfredställd med att repborttagningsfunktionen ICE™ sinkar processen med upp till en kvart för färgnegativ när den högsta upplösningen används. Den goda skärpan är imponerande tycker testaren, även utan ICE™ men att den automatiska reduceringen av kornighet inte går att välja bort är störande då kornighet kan vara en egenskap man ibland vill ha. Liksom övriga testare tycker Mikrodatorn att inläsningsprogrammen är bra och överskådliga.

Photo-I

"Captures all the subtle details"

Engelska Photo-i instämmer i övriga testares lovsång och anser att Minolta Dimage Scan Elite 5400 är en prisvärd filmscanner i professionell klass. De tilltalande yttre dragen, en förstklassig bildhantering och lätthanterliga bildhanteringsprogram gör att scannern hamnar mycket högt i sin klass. Testaren är mycket nöjd med både ICE™ tekniken och den automatiska reduceringen av kornighet. Den manuella fokusen i kombination med inläsningsprogrammet producerar digitala bilder av oöverträffad kvalitet i fråga om skärpa och färgdjup. Quick Scan funktionen gör att man snabbt kommer igång med bildöverföringen. Möjligheten att byta enskilda bilder utan att lyfta ut hela bildhållaren ur scannern är också en funktion som testaren prisar.

Cirkapris: 8100 kronor

Produktfakta: Minolta Dimage Scan Elite 5400 är en filmscanner med en optisk upplösning på maximalt 5400 dpi som kan anslutas till dator via FireWire eller USB 2.0. Minolta Dimage Scan Elite 5400 har en 16-bitars A/D-omvandlare. Filmerna matas in vertikalt genom en dämpad dammlucka. Inbyggt är Minoltas elektroniska dammborttagningsteknik Digital ICE™ som enligt tillverkaren skall minska effekterna av olika ytdefekter som repor m.m. på filmen. Automatisk minimering av kornighet på de inscannade bilderna finns som funktion. Inläsningsprogrammet heter Minolta Dimage Scan 1.1.0 och består av tre undermenyer: Scan Utility för manuella inställningar, Easy Utility för halvautomatisk inställning samt den helautomatiska Batch Scan Utility för massinläsning. Det går även att lagra egna inställningar. Måtten är 65(B)x165((H)x360(D) mm och vikten 2,5 kg.

Modell: Minolta Dimage Scan Elite 5400