Sök
Canon CanoScan LiDE 50

Canon CanoScan LiDE 50

Snålt med utrymme och ström

2003-06-24

CanoScan LiDE 50 är en kompakt bildläsare som ger skarpa inläsningar med naturliga färger. Inläsningshastighet liksom ljudnivå får godkänt och den medföljande mjukvaran är mycket bra. LiDE 50 står sig bra i konkurrensen.
Testkälla Betyg Kommentar
PC Plus 88/100 "Give Canon a closer look"
Ljud & Bild "Ytterst prisvärd"
Mikrodatorn 38/55 "Neutrala och pålitliga färger"

Vad tycker testarna?

Testarna tycker att LiDE 50 är en prisvärd bildläsare som står sig bra i konkurrensen. Formatet är kompakt och stativet som gör att bildläsaren kan förvaras stående är praktisk. Inläsningarna ger skarpa återgivningar med naturliga färger. Ljudnivån är låg och inläsningshastigheten är godkänd. En av testarna tycker att hanteringen är onödigt bökig. Mjukvaran Photoshop Elements som medföljer anses vara mycket bra.

PC Plus

"Give Canon a closer look"

PC Plus tycker att LiDE producerar mycket bra färgbilder. Positivt är också det kompakta formatet och strömförsörjningen via USB-kabeln. LED teknologin har fått kritik för att bl.a. vara långsam men LiDE 50 är betydligt bättre än genomsnittet och får godkänt. Inläsningen är den bästa i sin kategori med levande färger och överraskande god skärpa. Trots att LiDE 50 saknar ljussläde är resultatet i nivå med de flesta flatbäddsscanners i samma prisklass. Ingen uppvärmningstid krävs. Den medföljande mjukvaran anses av testaren vara utmärkt.

Källa: Till PC Plus hemsida
Ljud & Bild, nr 5 2003
Mikrodatorn, nr 3 2003

Ljud & Bild

"Ytterst prisvärd"

Ljud & Bild gillar det kompakta formatet. Installationen orsakade lite huvudbry då man tvingades hämta inläsningsprogrammet via Photoshop Elements, som dock är mycket bra. Att spara bilderna var också lite besvärligt eftersom man måste stänga inläsningsprogrammet innan. Trots att man anger 1200x2400 dpi som maximal upplösning går det manuellt endast att ställa in den på 1200 dpi. Smart är att den kan förvaras stående då det spar utrymme. Ljudnivån är låg även om släden låter en del. Sammanfattningsvis är LiDE prisvärd och användbar men krånglig.

Mikrodatorn

"Neutrala och pålitliga färger"

Mikrodatorn testar nio bildläsare. Canon CanoScan LiDE 50 hamnar på tredjeplats efter testvinnarna Canon CanoScan 5000F och Epson Perfection 1260 Photo. Bästa budgetval blir Canon CanoScan LiDE 30. Testaren gillar formgivningen, hög inläsningshastighet samt kvaliteten på inläsningen som ligger i topp i testet. Mjukvaran som skickas med produkten uppskattas också. Kunde ha varit utrustat med fler funktioner men stativet för stående placering är en praktisk detalj.

Cirkapris: 1500 kronor

Produktfakta: Flatbäddsskanner med upplösning om 1200x2400 dpi. Maximalt format för inläsning är A4. Bildläsaren ansluts till dator via USB 2.0 Hi Speed. Strömförsörjning via USB-kabel. Fyra snabbknappar på scannerns framkant för scanning, kopiering, arkivering och e-post. Mjukvara som ingår är bl.a. Photoshop Elements, Scangear Toolbox 4.1, Arcsoft Photostrudio 5.0, Photobase 3.0, Scansoft Omnipage SE, Newsoft Page Manager 6.0 och Bizcard Reader 5.0. LiDE 50 har specialgångjärn som gör att tjocka böcker kan läsas av. Pappersmanual på svenska finns. Stativ medföljer för vertikal placering. Mått: 256(B)x383(D)x38(H) mm. Vikt: 1,5 kg.

Modell: Canon CanoScan LiDE 50