Sök
Canon Canoscan FS4000 US

Canon Canoscan FS4000 US

Bättre än digitalkameran?

2002-01-11

Canoscan FS4000 US är en filmscanner som accepterar både 35 mm och APS. Scannern ansluts till dator via USB eller SCSI och får positiva omdömen gällande bildkvaliteten.
Testkälla Kommentar
Steve's Digicams "A very nice scanner"
Foto "Ger inskanningar med mycket hög skärpa"
Extreme Tech "Scanning convenience at a bargain price"
ZDNet "An easy-to use professional scanner"

Vad tycker testarna?

Testarna är främst ense om att Canon Canoscan FS4000 US är en bra filmscanner som ger ett bra resultat. Några testare tycker till och med att en sådan här scanner är att föredra framför en digitalkamera. FARE får också positiva omdömen, liksom scannerns relativt låga pris. Dock är alla testare också ense om att det tar ganska lång tid att läsa in bilder, vilket gör att en del av testarna tycker att scannern inte lämpar sig för mer professionella ändamål.

Steve's Digicams

"A very nice scanner"

Steve’s Digicams menar att Canon Canoscan FS4000 US ger extremt bra färgåtergivning. Testaren menar vidare att det här är en produkt som ger mycket för pengarna och är intressant för flera användare. Vidare säger man att mjukvaran är lätt och bra att använda. Det finns alla verktyg man kan behöva för att justera de foton man scannat in, såsom ljus, kontraster, upplösning och så vidare. Steve’s Digicams var imponerade av kvaliteten hos scannern även om man tyckte att den var något långsam. Det tar ett tag att lära sig hur produkten fungerar, men när man väl lärt sig så går det bra. När det gäller FARE, finessen som ska ta bort damm och repor så fann testaren att den fungerar riktigt bra. Den är inte perfekt men kan spara flera timmars jobb framför Photoshop. Sammanfattningsvis menar Steve’s Digicams att den här scannern har ett pris långt nedanför många av dess konkurrenter, men är för långsam för proffs.

Källa: Till Steve's Digicams hemsida
Foto nr 12, 2001
Till Extreme Techs hemsida
Till ZDNet UK's hemsida

Foto

"Ger inskanningar med mycket hög skärpa"

Foto anser att filmscannrar i jämförelse med digitalkameror ofta ger ett mycket bättre resultat. Canon Canoscan FS4000 US riktar sig mot mer avancerade och krävande användare. Under testen hade Foto lite problem med SCSI-anslutningen och man fick istället använda USB-anslutningen, nog så bekväm men egentligen för långsam för en scanner i denna klass. Man hade hellre sett en Firewire-anslutning. Men denna scanner med sin höga upplösning och goda kvalitet på objektivet ger en mycket fin detaljåtergivning och hög skärpa. Lite brister fanns dock med en del brus och lite mörk inscanning med automatisk inställning, liksom lite magentastick. Vad Foto inte har så mycket till övers för är mjukvaran. Gränssnittet anses plottrigt, fönstren för små och det hela känns amatörmässigt. Däremot är man imponerad av FARE och hur bra det fungerar. Canon Canoscan FS4000 US kan ge mycket fina resultat även om det kan krävas en del laborerande för att få bort färgstick. Scannern är liten, lättplacerad och har ett bra pris.

Extreme Tech

"Scanning convenience at a bargain price"

Extreme Tech upplever att Canon Canoscan FS4000 US producerar fantastiska bilder. Även i lägre upplösning så ges skarpa och detaljrika bilder med fina färger. Scannern anses ha en attraktiv design och flexibla möjligheter med filmhantering. Dock tycker man att det ibland kan vara svårt att sätta i filmen utan att få fingeravtryck, men man är imponerade över att maskinen låter så lite. Vidare tycker testaren att det är användarvänliga program som medföljer. Men man är något besviken på den tid det tar att scanna in vid högre upplösning. Sammanfattningsvis en mycket bra filmscanner till ett bra pris. Möjligheten att scanna med flera hållare på samma gång och en APS-hållare väger upp de sämre bitarna. FARE fungerar väldigt bra och bilderna får mycket bra kvalitet med denna scanner.

ZDNet

"An easy-to use professional scanner"

ZDNet är främst positiva till Canon Canoscan FS4000 US på grund av dess förhållandevis låga pris och dess effektiva FARE-system. Man menar att FARE är väldigt användbart och ger ett gott resultat. Testaren är också nöjd med de mjukvaror som medföljer liksom scannerns kapacitet i allmänhet. Lämpar sig för professionella användare som inte har alltför höga krav på hastighet. Men denna scanner har ett så bra pris att den också kan tilltala hemmaanvändare. Man ska tänka på att scannern behöver ganska mycket plats att stå på, eftersom filmhållarna åker in och ut under processen. Det enda negativa är enligt testaren att vissa böjda negativ var lite svåra att få in i filmhållaren.

Cirkapris: 9100 kronor

Produktfakta: Canon Canoscan FS4000 US är en filmscanner med en maximal optisk upplösning på 4000 dpi, och 42 bitars färgkapacitet. Filmscannern accepterar 35 mm film liksom APS. Den effektiva scanningsarean ligger på 24x36 mm gällande 35 mm-film och på 15,6x27,4 mm när det gäller APS-film (IX240). Två anslutningar finns tillgängliga; USB och SCSI där USB-kabel medföljer. CCD:n har en inbyggd elektronisk slutare för rätt exponering. Medföljer gör hållare för fyra monterade diabilder och för 35 mm film. I den sistnämnda får det plats 6 negativ/dia eller tre 24x65 mm panoramabilder. Dessutom får man med en APS-hållare. Mjukvaran som medföljer på CD-rom är Photoshop LE och Canon FilmGet FS driver. De är kompatibla både för PC och Mac. Scannern har automatisk filmtypsdetektor liksom autofocus och en rad olika scanningfunktioner. Bland annat automatisk damm- och repborttagare (FARE) som dock inte fungerar vid svartvit scanning. Måtten är 92x368x144 mm och scannern väger 2,4 kg.

Modell: Canon Canoscan FS4000 US