Sök
Canon CanoScan 9900F

Canon CanoScan 9900F

Duktig repborttagning

2003-05-28

Professionell scanner till lågt pris med hårdvarubaserat repborttagningssystem vilket imponerar på testarna. Dock råder vissa frågetecken angående inläsningshastighet och slutresultat.
Testkälla Betyg Kommentar
PC Magazine 4/5 "Top-Notch Scanner"
Photo I 57/70 "Scanner for photographers"
Mikrodatorn 32/50 "Repborttagningen räcker inte"

Vad tycker testarna?

Testarna anser att detta är en bildinläsare i första hand för professionellt bruk, men då priset är så pass lågt utökas målgruppen till att även omfatta fotointresserade privatpersoner. Testarna är oeniga om kvaliteten på resultatet i jämförelse med bland andra Epson 3200 Photo. Repborttagningen får dock genomgående bra omdömen.

PC Magazine

"Top-Notch Scanner"

PC Magazine skriver att Canon 9900F i första hand är en produkt för professionella användare som kräver negativ- och OH-inläsningar. Testaren berömmer bildkvalitet, det lättanvända gränssnittet och imponeras av medföljande programvaror. I jämförelse med Epson 3200 Photo anser testaren att CanoScan 9900F inte riktigt är lika tystlåten och snabb, även om bildkvaliteten är riktigt bra. Testaren berömmer FARE-systemet som visserligen slöar ner inläsningarna men ger bra slutresultat även om inläsningarna kan upplevas som mjuka. Programpaketet imponerar på testaren och tillsammans med fina egenskaper överlag ger testaren tummen upp för Canon CanoScan 9900F.

Källa: Till Pc Magazines hemsida
Till Photo I:s hemsida
Mikrodatorn, nr 6 2003

Photo I

"Scanner for photographers"

Photo I ställer sig frågan om vanliga filmscanners har gjort sitt nu när fler och fler flatbäddscanners likt Canon 9900F inriktar sig mer på filminläsning. CanoScan 9900 var enkelheten själv att installera, inga som helst problem framkom vid uppstarten men testaren hade önskat ett något mer sofistikerat programpaket. FARE-systemet imponerar på testaren som provade flertalet smutsiga bilder. Vid filminläsning presterar 9900F bättre än testaren hade trott och det räcker för de flesta tillfällen, men vid riktigt krävande professionellt arbete rekommenderas ändå en dedikerad filmläsare. Inläsningstiden är i högsta laget men priset gör denna scanner intressant, även om ett bättre programpaket hade höjt helhetsintrycket.

Mikrodatorn

"Repborttagningen räcker inte"

Mikrodatorn har jämfört Canon 9900F med Epson 3200 Photo som på papperet erbjuder ungefär samma egenskaper förutom att Canons modell är utrustad med FARE som tar bort repor m.m. Detta är dock det enda området där Canon är bättre än Epson menar Mikrodatorn. Båda är snabba men vid filminläsning och högupplöst svartvit påskiktsinläsning vinner Epson hastighetsmässigt. Testaren är inte heller imponerad över kvaliteten på bildinläsningarna hos Canons modell, som lider av skärpeproblem. CanoScan 9900F kommer inte i närheten av den specificerade upplösningen på 3200 bildpunkter och bilderna lider av rödstick. Byggmässigt anser testaren dock att Canon 9900 är snygg och dialocket med sin stora belysningsyta ger bra egenskaper för batchinläsning. Men det och FARE- systemet räcker inte till för att den ska vara ett bättre val än Epson 3200 Photo menar testaren.

Cirkapris: 4800 kronor

Produktfakta: Canon CanoScan 9900F är en flatbäddscanner med 3200x6400 dpi utrustad med repborttagnings- systemet FARE level 2 som retuscherar bort damm och repor samt jämnar ut kornighet och förbättrar färger i blekta original. CanoScan 9900F har en 6-linjers Hyper CCD med 3200 dpi och 48 bitars färgdjup. Scannerns filmadapter har plats för 24 negativ eller 8 monterade diabilder i 24x36 mm, den kan också scanna 4x5 tums format. Datoröverföring via USB 2.0 och FireWire. Scannern levereras med USB kabel, nätadapter, manual samt programpaket som bland annat innehåller Adobe PhotoShop Elements 2.0, Scangear CS 8.2, ArcSoft PhotoStudio 5.0 och ScanSoft OmniPage SE. Scannern är 290x509x127 mm och väger cirka 5,2 kg.

Modell: Canon CanoScan 9900F