Sök
Canon CanoScan 5000F

Canon CanoScan 5000F

Snabb, inte uthållig

2003-04-01

Den höga upplösningen, repborttagningssystemet och USB 2.0-anslutning bidrar till testarnas fina omdömen. Ändå räcker inte CanoScan 5000F riktigt gentemot de allra bästa.
Testkälla Betyg Kommentar
PC Pro 3/5 "Slightly ahead of the game"
PC Advisor 23/30 "No reason to be unimpressed"
Mikrodatorn 41/55 "Relativt bra inläsningskvalitet"
Smart Computing "Attractive performance"

Vad tycker testarna?

Testarna gillar att CanoScan 5000F är utrustad med USB 2.0 då detta gör att den nästan kan tävla med professionella bildläsningssystem i hastighet. Det uppskattas också att modellen erbjuder hårdvarubaserad repborttagning, då detta verkar vara väldigt ovanligt i den lägre prisklassen.

PC Pro

"Slightly ahead of the game"

PC Pro skriver att CanoScan 5000F ser ut att vara lite klumpig, men är överraskande lätt. Scannern har en fördel i USB 2.0. Testaren hade lite problem i Windows XP men detta löste sig med de senaste drivrutinerna från Canons hemsida. Bildmässigt anser testaren att CanoScan 5000F ger väldigt bra bilder, åtminstone om de är av tryckt karaktär. Det medföljande stödet för inläsning av OH och film fungerade OK men resultatet blev inte lika bra som med tryck. En av CanoScans fördelar är enligt testaren att den är snabb och tystlåten, i dessa avseenden är den jämförbar med Microtek ScanMaster 5900, även om den inte riktigt räcker fram på bildkvaliteten.

Källa: Till PC Pros hemsida
Till PC Advisors hemsida
Mikrodatorn, nr 3 2003
Till Smart Computings hemsida

PC Advisor

"No reason to be unimpressed"

PC Advisor konstaterar att överföringshastigheten är upp till 40 ggr högre med USB 2.0 och det kan behövas då CanoScan 5000F skall hantera 2400x4800dpi. Det tog testaren 22 sekunder att läsa en A4 vilket bara HP Scanjet 5500c kan rå på. Vid högre upplösningar var dock Canon mycket snabbare än HP. De medföljande programvarorna duger gott för nybörjare även om professionella användare förmodligen kör andra program. CanoScan 5000F är en bra modell men inte tillräckligt billig för att konkurrera med budgetmodellerna och inte tillräckligt bra för att mäta sig med de bästa. Detta lämnar CanoScan 5000F i ett glapp och gör att den inte är direkt utmärkande inom något område.

Mikrodatorn

"Relativt bra inläsningskvalitet"

Mikrodatorn har gjort ett jämförande test mellan 9 bildläsare som maximalt fick kosta 1600 kr plus moms. Testaren skriver att man inte kan hitta en scanner som är duktig på allt och att man får kompromissa. CanoScan 5000F är en av två som får utmärkelsen "Bäst i test". Scannern får beröm för upplösning, inläsningshastighet samt systemet för repborttagning som testaren är överraskad över. Så länge man justerar det röda så blir slutresultatet bra, tack vare den extra höga upplösningen och mycket hög skärpa. Canon får beröm för lätthanterliga scanners till skillnad från exempelvis HP, och CanoScan 5000F är inget undantag. Den andra scannern som blir bäst i test är Epson Perfection 1260 Photo. Bästa budgetval blir CanoScan Lide 30.

Smart Computing

"Attractive performance"

Smart Computing anser att Canon har lyckats bra med designen på CanoScan 5000F och att det silverglänsande metallchassit utstrålar kvalitet. 5000F är en av de tre bästa från Canon och både den höga bildkvaliteten samt den korta inläsningstiden imponerar. Bilderna blir bra men inte helt perfekta utan gärna lite mörka och suddiga. Detta är dock så marginellt att man förmodligen måste jobba professionellt för att notera det. Inte en av de minsta, men scannern är lätt. Överlag verkar testaren väldigt nöjd med Canon CanoScan 5000F och skriver att det kanske är utseendet man först lägger märke till, men det är prestandan som man verkligen fastnar för.

Cirkapris: 2000 kronor

Produktfakta: Canon CanoScan 5000F är en flatbäddscanner med maximal inläsningsyta på 216x297 mm, det vill säga A4. Den har en maximal optisk upplösning på 2400x4800 dpi med ett färgdjup på 48 bitar. Anslutningen till dator sker via USB 2.0. Scannern har hårdvarubaserad repborttagning och den klarar också att läsa in film. Medföljande programvara består av Scangear CS-U 6.3, Tooolbox 3.1, Photo Record 1.4, Arcsoft Photobase, Scansoft Omnipage Pro 9.0. Scannerns mått är 278x508x107 mm och vikten ligger på 3,4 kg.

Modell: Canon CanoScan 5000F