Sök
Brother HL-5040

Brother HL-5040

Liten och snabb med dåligt minne

2003-06-12

Brother lanserar en liten och snabb laserskrivare för hemmabruk och för det mindre kontoret. Den skriver ut riktigt snabbt, men hur står den sig mot konkurrenterna?
Testkälla Betyg Kommentar
ZD Net 6,8/10 "Fast print speeds"
PC Magazine 4/5 "Enough capability to serve a small office"
PC World "Low price and fast performance"

Vad tycker testarna?

Samtliga testare anser att skrivaren mycket väl passar in på hemmakontoret. Utskriftshastigheten får en hel del beröm. De är också ense om att textutskrifter håller en hög kvalitet, men grafikutskrifter begränsas till viss del av att interminnet endast uppgår till 8 Mb. Manualen som medföljer på CD får positiva omdömen till skillnad mot pappersvarianten.

ZD Net

"Fast print speeds"

ZDNet är positiva till utskriftshastigheten hos Brother HL-5040, men anser inte att det är en skrivare för krävande grafikutskrifter. Är det i huvudsak text som ska skrivas ut är detta en rejäl laserskrivare som både är enkel att installera och administrera. Skulle problem uppstå får man stor hjälp av CD-manualen som medföljer. Möjligheterna till att bygga ut funktionaliteten är förvisso goda, men det finns konkurrenter med fler funktioner och bättre möjligheter till expanderbarhet utan att kosta mer.

Källa: Till ZDNets hemsida
Till PC Magazines hemsida
Till PC Worlds hemsida

PC Magazine

"Enough capability to serve a small office"

PC Magazine upplever utskriven text från Brother HL-5040 som skarp och tydlig. Detta gäller även vid utskrift av mindre textstorlekar. Grafik klarar sig också bra, bortsett från de allra mest komplicerade utskrifterna där testaren ser ojämnheter i gråskalan. Utskriftshastigheten är det definitivt inget fel på och skrivaren lever upp till tillverkarens specifikation för Word-dokument. Storleksmässigt tar skrivaren nästan mindre plats än en bläckstråleskrivare och med alla faktorer sammanvägda anser testaren att den mycket väl har sin plats på det lilla kontoret. Men man ska komma ihåg att skrivarminnet sätter en övre gräns för vad som kan skrivas ut i form av högupplöst grafik.

PC World

"Low price and fast performance"

PC World uppskattar utskriftskvaliteten hos Brother HL-5040, men klagar i likhet med andra testare på minnesstorleken. Detta hindrar testaren från att köra en av de sedvanliga högkvalitativa dokumenten som brukar användas för testutskrifter. Att skrivaren är en av de billigare modellerna märks också på avsaknaden av LCD-display. Utskriftshastigheten är högre än hos andra skrivare i samma klass och resultatet är jämna och detaljerade utskrifter. Manualen som följer med på CD får ett plus i kanten och är definitivt att föredra framför den något röriga tryckta versionen. En skrivare som passar bra för hemmakontoret tycker testaren.

Cirkapris: 3500 kronor

Produktfakta: Brother HL-5040 är en laserskrivare med maximal upplösning på 2400x1600 dpi och 8 Mb RAM (Max 136 MB). Utskriftshastigheten enligt tillverkaren är 16 sidor per minut. Första utskriften tar 12 sekunder. Skrivaren kopplas antingen till Windows eller Mac OS via USB 2.0 eller parallellport. Pappersstorlekar som hanteras är bl.a. A4, Letter, B5, A5, B6 och A6. Pappersfack med kapacitet på 250 papper medföljer. Ytterligare kapacitet för 250 papper samt nätverkskort finns som tillbehör. Måtten är 382(B)x383(D)x252(H) mm och vikt 10,5 kg.

Modell: Brother HL-5040