Sök
Windows Vista

Windows Vista

”Ett mindre steg för mänskligheten än för Microsoft”

2007-02-19

Windows Vista har landat, nu är det upp till bevis. Testarna verkar i alla fall nöjda, har man väl bytt till Vista så byter man inte gärna tillbaka till XP.
Testkälla Betyg Kommentar
Pc magazine 3,5/5 “Feels more evolutionary than revolutionary”
Trustedreviews 9/10 “Prepared to give it the thumbs up.”
Bit-tech.net 9/10 “Is worth the asking price - providing you can pick up an OEM copy”

Vad tycker testarna?

Testarna verkar vara överens om att Windows Vista är ett stort steg i utvecklingen i jämförelse med XP. Men de verkar också vara överens om att steget till XP inte är lika långt som när XP ersatte Windows 98. Det mesta är bättre, vissa saker till och med mycket bättre. När det kommer till säkerheten så ser det bra ut på pappret men som en testare noterar är det bara tiden som kommer att påvisa om det också håller måttet i praktiken. Det finns olika versioner och den enklaste och billigaste verkar det inte vara någon idé att uppgradera till. Den dyraste kommer förmodligen att vara för dyr för dem flesta. Enligt flera kommer Vista home premium att vara valet för många eftersom den är riktigt prisvärd.

Pc magazine

“Feels more evolutionary than revolutionary”

Pc magazine anser att Vista är riktigt bra, men inte revolutionerande bra. Den vanliga användaren behöver inte känna sig stressad över att byta, men om man ändå tänkt köpa en ny dator är det givetvis smart att titta på Vista. Framförallt med tanke på den högre säkerheten som finns i jämförelse med XP. För affärsanvändare kan det vara intressant att redan nu fundera på ett byte eftersom de får en hel del trevliga funktioner och möjligheter som kan innebära att man relativt snabbt kan tjäna in kostnaden för uppgraderingen. Att installera Vista går fort och är inte speciellt svårt, men det är långt ifrån problemfritt. Alla drivrutiner hittas inte heller av Vista, vilket den enligt tillverkaren skall göra. Men det kommer säkert att bli bättre.

Källa: www.pcmag.com (US)

Trustedreviews

“Prepared to give it the thumbs up.”

Trustedreviews skriver att Windows Vista innehåller en hel del nya applikationer och funktioner som överlag håller god nivå. Att Microsoft har satsat på högre säkerhet kan knappast ha undgått någon. Slutsatsen är att Microsoft har lyckats riktigt bra, sammantaget är det betydligt högre säkerhet än hos XP med bland annat bättre brandvägg och backup-möjligheter. För de som spelar mycket är det mer eller mindre givet att man skall uppgradera till Vista för att kunna hantera de nya spelen som kommer. För andra gäller att om man är nöjd med XP så behöver man inte ha speciellt bråttom. Att uppgradera till Vista home basic är meningslöst eftersom den anses vara väl avskalad. Men till exempel Home premium ger mycket mjukvara för pengarna enligt testaren som inte tänker byta tillbaka till XP.

Källa: www.trustedreviews.com (GB)

Bit-tech.net

“Is worth the asking price - providing you can pick up an OEM copy”

Enligt Bit-tech.net är det ingen tvekan om att Windows Vista är ett stort steg i utvecklingen jämfört med XP. Att gå tillbaka till XP är inget som lockar testaren efter några veckors Vista användning. Att det går lite långsammare med Vista än med XP uppvägs med råge av  bättre funktioner. När det gäller de nya säkerhetsfunktionera så kommer tiden att visa hur väl Microsoft lyckats. Enligt testaren är det ingen tvekan att om man skall uppgradera till Vista om man har möjlighet, funktionerna är fler, gränssnittet klart trevligare och säkerheten är ändock i teorin klart bättre. Men man kanske inte skall gå på den dyraste versionen av Vista.

Källa: www.bit-tech.net (GB)

Cirkapris: 3000 kronor

Produktfakta: Windows Vista är det nya operativsystemet från Microsoft som ersätter Windows XP. Beroende på krav på funktioner och typ av användare finns det olika versioner som Home Basic, Home Premium, Business, Enterprise och Ultimate. Priset beror på val av version. Om den dator man använder klarar av att uppgraderas till Vista kan man få svar på genom att köra Windows Vista Upgrade Advisor som finns på Micosofts sajt. Priset avser Windows Vista Premium Sv, retail.

Tillverkare: Microsoft