Sök
Toshiba Pocket PC e740

Toshiba Pocket PC e740

Stark, men inte så snabb

2002-10-08

Toshiba Pocket PC e740 är en fickdator med Intels nya 400MHz PXA250 processor. Datorn får mycket beröm av testarna, men processorn lever inte riktigt upp till förväntningarna vad gäller hastighet.
Testkälla Kommentar
Pocket PC "The new king of the hill"
Tech TV "The latest of everything"
Bargain PDA "A great device"
Vnunet "Good-quality screen"
Cnet "Good features"

Vad tycker testarna?

Övervägande menar testarna att datorn är mycket bra med flera användbara applikationer och möjlighet till trådlös uppkoppling. Trots att snabbheten är till belåtenhet är de flesta besvikna på processorn som inte är lika snabb i praktiken som på pappret. En av testarna är mer negativ och anser att priset är "astronomiskt högt" med tanke på vad man får. Testarna är dock överens om att datorn innehåller det allra senaste på fickdatormarknaden.

Pocket PC

"The new king of the hill"

Pocket PC skriver att fickdatorn är den första att använda Xscale processor och inbyggt trådlöst LAN. Detta höjer ribban och gör att övriga tillverkare får anstränga sig en hel del. Datorn är bekväm att hålla i handen men inspelningsknappen sticker ut en aning, vilket är OK om man ofta vill spela in ljud och gillar att arbeta med en hand. Dock finns en överhängande risk för oavsiktlig aktivering. Den infraröda porten på datorns vänstra sida sitter lite obekvämt till och det vore till fördel om den istället satt upptill. Uppkopplingen via LAN skedde dock utan problem. Datorns display är lättläst även i starkt solljus och är fullt tillräcklig även om den är mindre än på flera konkurrenter. Ljudet påminner dock om det från ett gammalt kassettband. Styrkorna väger dock över och Toshibas handdator gör på det hela ett mycket bra jobb, avslutar testaren.

Källa: Till Pocket PC Magazines hemsida
Till Tech TV's hemsida
Till Bargain PDAs hemsida
Till Vnunets hemsida
Till Cnets hemsida

Tech TV

"The latest of everything"

Tech TV menar att det är bra med trådlös uppkoppling, dock kunde en del hemsidor inte nås på grund av svagheter hos det installerade Explorer. Jämfört med 206 MHz processorn i tidigare version fann man ingen snabbhetsförbättring när det gällde att ladda applikationer. Dock har hastigheten förändrats när det gäller att skriva text med externt tangentbord. Det borttagbara batteriet levererade kraft i 2 timmar och 40 minuter. Det är dock möjligt att köpa till ett extra batteri. Processorn uppvisade ingen märkbar förbättring, men testaren tror den kan komma till sin rätt med nya applikationer. Datorn är dyr men värd pengarna om man överväger de applikationer som finns tillgängliga menar Tech TV.

Bargain PDA

"A great device"

Bargain PDA påpekar att datorn är designad med affärsanvändare i sikte, men flera av applikationerna och tillbehören kommer att tilltala fler än så. Utseendet är snyggt och trendigt, men inspelningsknappen är lätt att komma åt av misstag. Skärmen är bra men kommer tillkorta i jämförelse med Compaq iPaq 3900. Datorn är utrustad med ett bra grafikkort och vad gäller ljudet är hörsnäckor att rekommendera för allt utom system alerts. Testaren uppskattar den trådlösa uppkopplingen, även om det inte riktigt är samma upplevelse som med en PC. Datorn är trevlig att använda och den har alla de rätta tillbehören.

Vnunet

"Good-quality screen"

Vnunet anser att skärmen är bra med OK frontbelysning men den nya processorn har inte förbättrat prestanda nämnvärt. Den är något snabbare men det är inte den fördubbling man förväntar sig. Ibland upplevdes systemstörningar då Internet Explorer inte kunde få kontakt men att ladda ner filer gick utan problem. Om du behöver många expansionsmöjligheter och möjlighet till trådlöst nätverk är datorn värd en titt, men samtidigt är den astronomiskt dyr och man bör inte vänta sig en massiv förbättring med anledning av det nya chipet menar Vnunet.

Cnet

"Good features"

Cnet tycker att skärmen är trevlig men vid jämförelse förbleknar den bredvid Compaq iPaq H3950. Kapaciteten hos det nya chipet är en besvikelse. Laddning av data tar ungefär lika lång tid jämfört med Toshiba e310. ATI Imageon är bra men eftersom de flesta applikationerna inte är optimerade för detta så blir skillnaden försumbar. Vid videouppspelning är bilden i alla fall mjukare, mer detaljrik och med mindre artefakter. Uppkopplingen mot nätverk fungerade bra. Men att få allting korrekt konfigurerat och fungera när man rör sig mellan trådlösa nätverk kräver mer än en genomsnittlig teknisk kunskap och en ordentlig dos tålamod. Det finns billigare alternativ, men datorn är ändå värd pengarna om man har användning av tekniken menar Cnet.

Cirkapris: 9000 kronor

Produktfakta: Toshiba Pocket PC e740 innehåller Intels 400 MHz PXA250 processor och en display med 240x320 pixlar som mäter diagonalt 3,5 tum. Datorn har färgskärm samt är utrustad med ATI Imageon grafikkort. Minneskapaciteten är 64 MB SDRAM samt 32 MB Flash. Befintliga input är styluspenna, virtuellt tangentbord, fyra applikationsknappar, navigationsknapp samt knapp för röstmeddelanden. Kraftkälla är ett 1,000 mAh uppladdningsbart litiumjonbatteri. Datorns dimensioner är 130x80x15 mm och vikten 185 gram.

Modell: Toshiba Pocket PC e740