Sök
Test - Ipad vs. Galaxy Tab

Test - Ipad vs. Galaxy Tab

Årets stora duell - Apple Ipad vs. Samsung Galaxy Tab

2010-12-03

Smartson låter Apple Ipad gå en duell mot huvudutmanaren Samsung Galaxy Tab på temat årets julklapp. Det är en jämn kamp och i slutändan får du välja mellan soffkamraten från Apple eller resekamraten från Samsung.

Ipad-vs-Galaxy-betyg

Surfplattan är årets julklapp
2010 enligt HUI. Om trenden kommer hålla i sig går att diskutera, men visst får vi nu möjligheten att se framtidens tidningsläsning i digital form och ett nytt tillvägagångssätt i surfbeteendet. När din bärbara dator känns för klumpig i soffan eller på tåget så är surfplattan smidigare. Frågan är dock om den kan ersätta din bärbara dator som arbetsmaskin.

Så gjorde vi: Vi har jämfört de två duellanterna i fem olika ronder. Maxbetyget är 25 poäng. Apple Ipad  

Ipad-1-2

Samsung Galaxy Tab

Ipad-vs-Galaxy-gal

Rond 1 – Att komma igång
I första ronden tar vi en titt på hur enkelt det är att komma igång med de två kombattanterna. För dig som är van vid Apples (IOS 4.2) gränssnitt alternativt Android (2.2) så har respektive system en fördel av igenkänning utifrån vilket system du är van vid. Ipad kräver att du aktiverar den via Itunes första gången du använder den, medan Galaxy Tab är enklare att rulla igång med direkt. Samsung har till skillnad mot Apple kryddat sin modell med mer programvaror från start. Ipad har grunderna men sedan bär det av till App store för att fylla den med både nytta och nöje. Ipad känns dock mer felsäkrad då Itunes minimerar risken för att göra fel. Överlag så är båda modellerna enkla att komma igång med och du behöver inte plöja några tegelstenar av instruktionsböcker innan du är igång ordentligt.

Ipad: 3/5
Galaxy Tab: 4/5 

  

Rond 2 – Design, användarvänlighet och ergonomi
Här möts användaren av två relativt olika format. Ipad är helt klart större vilket förbättrar läsupplevelsen i soffan men blir klumpigare att springa runt med i kupén eller handväskan jämfört med Galaxy Tab. Samsung är liten som en pocketbok vilket gör den till den bättre resekamraten. Ipad har likt Ipone en fast funktionsknapp samt en knapp för volym, ljud av/på samt huvudströmbrytare. Galaxy Tab kontrar med fyra touchknappar på framsidan samt två knappar för ljudhantering och huvudströmbrytare. När vi jämför skärmarnas känslighet så är det jämnt skägg. En stor fördel för Ipad i denna rond är att det är mycket enklare att skriva på skärmens tangenter. Den svarar bättre och tangenterna är klart större och mer precisa. Apple är vida kända för sin höga användarvänlighet. Dött lopp mellan de två, då de har olika fördelar att spela med.

Ipad: 4/5
Galaxy Tab: 4/5   

  

Rond 3 – Nytta och Nöje
I denna rond går App store vinnande ur leken mot Android market. App store är enklare och tydligare att navigera i och Apple har helt klart bättre utbud gällande både appar för både arbete och nöje. Båda stödjer Microsoft Exchange vilket är bra för alla företagsanvändare. Modellerna har exempelvis enkla snabbval till Youtube, google maps och webbläsare. Fördelen med Galaxy Tab är möjligheten till större anpassning i layout och teman. Ipads stora skärm gör den bättre lämpad för filmvisning. För dig som gillar fotoramar har Ipad en snabbknapp för detta. Vid läsningen av E-böcker så är bläddringen mellan kapitlens sidor likvärdig. Ett stort plus för Galaxy Tab att det är en bra telefon och kamera inbyggt. Trots detta så tar Ipad hem denna rond för totalupplevelsen.

Ipad: 5/5
Galaxy Tab: 4/5  Rond 4 – Kvalitet och kapacitet
Den upplevda skillnaden i kapacitet och respons är så gott som obefintlig. Båda laddar de stora nyhetssidorna likvärdigt och vi behöver inte sitta och vänta på att något ska hända.
Med Galaxy Tab kan du utöka lagringskapaciteten med sd-kort vilket är ett plus.  Ipad går att köpa med 64 gigabyte lagringsminne som max och kan inte förses med minneskort. Ipad har lite längre batteritid men båda har klart godkänd batteritid, vilket vilket är en viktig aspekt för portabla enheter. Ljudet i de inbyggda högtalarna är renare och mer högupplöst i jämförelse med Galaxy Tab som ger ett mer instängt ljud. Samsungs skärm är inte lika bra som hos Apple där färgåtergivningen känns mer korrekt. Samsung har ett tydligt inslag av cyan vilket ger lite mer toner av rött och blått. Särskilt tydligt på film där hudtoner känns aningen felaktiga. Upplösningen är i stort sett densamma, men Tabens mindre skärm gör att pixlarna sitter tätare.

Ipad: 4/5
Galaxy Tab: 4/5  

  

Rond 5 -  Värde för pengarna
Även om Samsung Galxy Tab kan motivera sitt höga pris med att det går bra att ringa och fotografera med den så är dagens riktpris på 7500 kronor ganska högt satt. Ipad med 3G ligger på cirka 5800 kronor vilket talar för att välja Apple om plånboken får välja. Generellt så är dagens surfplattor begränsade och prissättningen generellt lite för hög, men räkna med att priserna kommer att gå ned när fenomenet svalnat lite och nya versioner lanseras.

Ipad: 4/5
Galaxy Tab: 3/5 

Kundkontakt: 
Apple Ipad: www.cyberphoto.se
Samsung Galaxy Tab: www.samsung.se