Sök
Test - Bluetooth Mobile Keyboard 6000

Test - Bluetooth Mobile Keyboard 6000

Det bärbara tangentbordet

2011-02-22

Rörliga jobb ställer krav på kompakta, mobila arbetsverktyg. Microsoft förenklar vardagen med sitt Bluetooth Mobile Keyboard 6000.

MBMK6000-betyg

Enkel ihopkoppling
När jag packat upp MBMK 6000 kopplar jag snabbt ihop det med datorn via Bluetooth. På baksidan av tangentbordet och knappsatsen finns knappar för on/off samt aktivering av Bluetooth och installationshandboken tar mig effektivt igenom ihopkopplingen i tre enkla steg.

MBMK6000-11

Design
Tangentbordet har Comfort Curve-design – en halvmåneformad, svag böjning, som ska ge en mer naturlig handledsposition och underlätta skrivandet. Bordets närmast plana arbetsyta och formen gör att det går snabbt att hitta en ergonomiskt tilltalande arbetsställning och redan efter några timmars användning märker jag att bordet faktiskt ger en nästan fullstor känsla, trots sitt kompakta format ( 35,5 x 16,7 x 1,4 cm.)

MBMK6000-1

Tangenterna är dessutom av god kvalitet, lagom urfasade och med bra och tydlig respons, vilket gör MBMK 6000 lättjobbat. En liten bock i kanten bara då placeringen av piltangenterna är en kompromiss som kan kännas obekväm till en början.

Kvalitet
Tangentbord och knappsats ger ett stabilt och tåligt intryck, trots den slimmade designen, som mest alltså 14 millimeter tjockt. MBMK 6000 står mycket stadigt på skrivbordet.

Runda former och avsaknad av skarpa kanter ökar tangentbordets kvalitetskänsla. Det är behagligt att arbeta vid MBMK 6000 helt enkelt. 

Formatet underlättar givetvis transport, men en skyddspåse även till tangentbordet hade varit bra – det är inte självklart att låta bordet helt oskyddat trängas med allt det andra som man har i datorväskan.

Kapacitet
Microsoft uppger tio månaders driftstid för tangentbordet (två AAA-batterier) och fem månaders driftstid för den numeriska knappsatsen (ett AAA-batteri.)

Funktioner

  • Bluetooth 2.0 med cirka 10 meters räckvidd – mycket praktiskt att slippa sändare och sladdar.  
  • Möjligheten att koppla in enbart tangentbord eller knappsats skapar flexibilitet.
  •  Praktiska batteri- och Bluetoothindikatorer överst till höger på både tangentbord och knappsats. 
  •  Fungerar med både Windows och Mac. 

Priset runt 500 kronor, kan upplevas som aningen högt då MBMK 6000 saknar bakgrundsbelysning och har endast ett fåtal multimediaknappar. I nuläget finns endast volym- och muteknapp.

Så gjordes vi
MBMK 6000 har transporterats mellan hem och jobb, kopplats ihop med ett flertal olika datorer, både stationära och bärbara. Men sist och inte minst, använts till ett idogt skrivande.

I kartongen
Tangentbord, numerisk knappsats med skyddspåse, 3 AAA-batterier samt installationshandbok.

Av Stefan Jonsson