Sök
Test av Xpert Eleven

Test av Xpert Eleven

Bli Xpert på onlinefotboll

2009-01-28

Antalet managerspel på nätet har ökat frekvent de senaste åren. Smartson testar Xpert Eleven för att se hur lätt det är att komma in i matchen.

Modell Betyg Pris Kommentar
Xpert Eleven 14/25 0 Begränsningarna är en styrka

Sammanfattning

Att styra ett eget fotbollslag på nätet är ett växande folknöje. Inspirationen är förstås hämtad från populära titlar som Championship Manager och Football manager. Målgruppen är väldigt tydlig, titlarna riktar sig till alla som drömmer om att styra ett fotbollslag likt Sir Alex Ferguson, José Mourinho eller Sven-Göran Eriksson.

Inledning

Ta kontroll över ett lag 
Expert Eleven 3Grundprincipen med genren bygger på att du styr din klubb med liknande förutsättningar som i det verkliga fotbollslivet. Förutom att bygga ditt drömlag bör du även se till att hålla dig vän med styrelsen, spelare, supportrar, mediedrevet och materialaren. Fokus läggs alltså inte på att styra spelare på planen utan här är det taktik, formationer och supportrarnas gunst du behöver lägga krutet på.

Xpert Eleven – En global match eller internt gruff
Xpert Eleven är ett globalt onlinespel där du antingen skapar en egen liga tillsammans med dina vänner eller registrerar dig i en utav de officiella ligorna där målet är att nå Xpert Champions League. Det vill säga den fiktiva motsvarigheten till Champions League. Vi har testat båda formerna där kompisligan ger mest glädje. Det ger helt enkelt lite mer udd att bemästra barndomskompisens stillastående försvarsspel än att möta ett spanskt brögäng som du inte känner. De officiella ligorna har dock större utrymme för avancemang och total berömmelse inom den slutna Xpert-världen.

Gratisversionen håller måttet 
Expert Eleven 2Spelet är gratis i grundversionen men du måste välja huvudsponsor samt utföra vissa sponsoraktiviteter varje vecka för att dra in pengar till klubben. Aktiviteterna är rätt tråkiga i sig, men dessa passeras lätt då uppdragen kräver liten tankeverksamhet. Det finns även möjligheten att bli VIP-medlem vilket kostar från 72 kronor per kvartal upp till 220 kronor per år. Då öppnas nya funktioner upp för spelaren. Det positiva är att gratisversionen är bra nog.

Begränsningarna är en styrka
Själva spelet är ganska nedbantat vad gäller funktioner och grafisk elegans. Det kan låta tråkigt på papperet, men det är en fördel då spelet är enkelt att lära sig och att bemästra. Spelare som gillar totalkontroll över att bygga individuella spelarprogram och förhandla löner i absurdum blir nog dock rätt besvikna på Xpert Eleven. Trots begränsningarna har spelet ett gäng bra funktioner som till exempel pressrummet där du kan trissa upp stämningen med provokativa pressmeddelanden eller enbart berätta om det senaste nyförvärvet. Spelhålan är en annan favorit där du kan spela på ligans alla matcher och säkra eller sänka klubbkassan.

Hitta de rätta spelarna
De fiktiva spelarna är uppbyggda kring skicklighet, form samt specialegenskaper som kan utvecklas över tid. Det är inte helt självklart hur spelarna utvecklas, utan här gäller det att läsa på bland spelreglerna. Handboken är relativt välskriven, men aningen för matig för spelare som vill ha en lättare inblick. Spelets förlagor har ofta riktiga spelarnamn från alla världens ligor. Det kan man sakna med Xpert Eleven. Som spelare saknar vi även ett b-lag där unga spelare kan frodas och äldre spelare föråldras, men redan där skulle spelet gå från enkelt till lite mer komplext. En annan funktion som saknas i grundversionen är att det inte går att köpa spelare av varandra inom ligan. 

Sammanfattning – Är spelet mödan värt?
Expert Eleven 1Trots en aningen ålderdomlig grafik lyckas Xpert Eleven underhålla på lagom nivå. Spelet kräver inget större engagemang men i kompisligan där vi spelat skapas en rätt rolig fotbollsparodi med manager-hybris, ordlekar och ganska mycket tävlingsinstinkt. Även spelutvecklaren bjuder
då och då på en stor portion humor vilket ger spelet en lagom näve självironi. Sammanfattningsvis är titeln lätt att spela och fastna i, men för dig som är motståndare till genren från början kommer nog även uppleva denna managerhistoria som en torftig lek med siffror.

Tips på andra managerspel online
Förutom Xpert Eleven som vi testar här finns det en uppsjö av andra liknande onlinespel med fotbollstema: Hattrick, Dugout Online, Managerzone, Stolpskott, Simsoc, Tactical Manager Freekick, Sokker, Footie Manager, Sunday league, Fantasy Football. 

Så gjorde vi

Spelets har spelats sedan 2007 via www.xperteleven.com med varierande sportslig framgång. Betyget är baserat på kriterierna grafik & ljud, handling, spelsystem, underhållningsnivå samt prisvärde. Spelet kräver nätuppkoppling och fungerar i de flesta webbläsarna på marknaden.

Grafik & Ljud2Enkel grafik utan krusiduller
Handling2Begränsad handling som följer fotbollens säsonger
Spelsystem3Enkel spelmotor med traditionell navigering
Underhållningsnivå3Lätt att lära sig och fastna i
Prisvärde4Gratisversionen håller måttet
Totalt14/25