Sök
Spore

Spore

Hyllad resa genom evolutionen

2008-09-15

Spore har skapat mycket uppmärksamhet långt innan det släpptes i handeln. Testarna hyllar titeln som ett nyskapande verk som bjuder på en fascinerande resa i evolutionens tecken.
Testkälla Betyg Kommentar
IGN 8,8/10 "Spore is a wonderful, dizzying trip through evolution"
Stuff 4/5 "Evolution and breeding plays a big role in Spore"
Level 8/10 "En fascinerande resa"
Gameplayer 9/10 "Bra, samtidigt som vissa beståndsdelar saknar substans"

Vad tycker testarna?

Testarna är överens om att de inte sett något liknande innan Spores entré i spelvärlden. Spelet är bra, men testarna anser också att det är lite ojämnt. Framförallt är de olika faserna av varierande kvalitet. Testarna är överens om att den femte och avslutande fasen är spelets stora behållning. Sammantaget har titeln en del brister, men att det är fullt av möjligheter. Testarkåren är enig om att Spore kommer att hålla i längden.

IGN

"Spore is a wonderful, dizzying trip through evolution"

IGNs recensent är förtjust i Spore och menar att det är en underbar och svindlande resa genom evolutionen. Spelet är verkligen underhållande men anses sakna en del djup för att tilltala de mer erfarna spelarna. Testaren tycker om den tjocka manualen som förser spelaren med all den information som behövs. Grafiken uppfattas som varm och färgrik, dessutom är IGN imponerade av hur väl skapelserna ser ut och rör sig. Ljudet är däremot inte lika förtjusande men anses ändå fylla sin funktion. Slutligen hävdar testaren att Spore kommer att hålla spelaren sysselsatt för en lång tid framöver.

Källa: www.ign.com (US)

Stuff

"Evolution and breeding plays a big role in Spore"

Stuff ställer sig frågan om Spore verkligen är ett bra spel och om det förtjänar all den uppmärksamhet innan det var släppt. Svaret är att det är helt klart värt uppståndelsen. Testaren anser att evolutionssystemet fungerar mycket bra och gillar att spelet slänger sig mellan olika genrer i de olika stadierna, dock menar testaren att vissa delar känns alltför låsta. Stuff är inte så förtjusta i striderna som de menar har en del problem, vidare så delas ett minus ut till grafiken som anses vara spelets svaga sida. Stuff menar slutligen att Spore är en titel som säkerligen kommer att växa sig starkare med diverse expansionskit så småningom.

Källa: www.stuff.co.nz (NZ)

Level

"En fascinerande resa"

Level konstaterar att även om vi sett civilisationer växa fram i olika spel förut så har vi inte sett en sådan lek med evolutionen innan. Spore är ett spel där alla val och handlingar får konsekvenser. Testaren anser att de fem faserna i spelet är av varierande kvalitet, till exempel uppskattas inte den tredje och fjärde fasen. Istället hyllas den femte fasen som får övriga nivåer att kännas som en transportsträcka. Level tycker att spelet är detaljrikt och det finns gott om möjligheter att fördjupa sig i och spela med variation. Spelet får dock minus för att det finns en del underliga hopp i historien och att det ibland kan kännas för låst.

Källa: Level (SE) nr 29, september 2008

Gameplayer

"Bra, samtidigt som vissa beståndsdelar saknar substans"

Svenska Gameplayer tycker att spelet är bra men att det saknar lite i vissa delar. Framförallt är man inte särskilt förtjust i realtidsdelen i stamfasen som bedöms outvecklad och väldigt basal. Testaren uppskattar att det finns gott om möjligheter att styra utvecklingen och att det finns många olika kombinationer och sätt att spela spelet på. Den avslutande rymdfasen är det som Gameplayer anser är spelets största behållning.

Källa: www.gameplayer.se (SE)

Cirkapris: 500 kronor

Produktfakta: Spore är ett spel från Electronic Arts och konstruerat av den närmast legendariske Will Wright, känd genom Sim-serierna. Spore låter spelarna skapa sitt egna personliga universum, utveckla sina varelser från encelliga organismer till galaktiska gudar. Designa en livsart och se hur den blir medveten om sin existens och omgivning. Led den vidare på evolutionens stig och hjälp den att skapa samhällen, utveckla sin kultur för att till sist ge sig ut i rymden och utforska ett oändligt kosmos med planeter skapade av andra spelare. Spelet finns till Mac, Pc, Nintendo Wii och Nintendo DS.

Tillverkare: Electronic Arts