Sök
Splinter Cell: Double Agent

Splinter Cell: Double Agent

Smyg bakom ryggen på alla

2006-12-22

Sam Fischer är tillbaka och denna gång står han med ena benet hos de goda och andra benet hos de onda. I Splinter Cell: Double Agent ställs du inför många svåra moraliska beslut.
Testkälla Betyg Kommentar
Play 88/100 "Welcomes new players without upsetting old ones"
Games 7/10 "Visually Outstanding"
Super play 7/10 "Mer av ett äventyrsspel"
Level 9/10 "Känslan av undercover är mycket starkare"
Gamespot 8/10 "The JBA base missions are a new concept."

Vad tycker testarna?

Testarna tycker att Splinter Cell: Double Agent är ett bra spel med fin grafik. I jämförelse med de tidigare spelen tycker man också att det finns en mer genuin och genomtänkt handling i Double Agent. Det är de små detaljerna i spelet som gör att några testare tycker att spelet inte känns helt färdigutvecklat och därmed perfekt. Double Agents största fel ligger i att kartfunktionerna fortfarande är dåliga och att kontrollen ibland kan vara lite för oförlåtande. En testare ger ett stort plus till multiplayerläget. Ett test har invändningar mot att man allt för ofta smyger omkring utan vare sig vapen, nattsyn eller tillåtelse att döda någon. Överlag är det ändå ett riktigt bra spel. Även om det rent spelmässigt påminner om tidigare versioner så finns det tillräckligt med nyheter för att det ska kännas fräscht.

Play

"Welcomes new players without upsetting old ones"

Play tycker att nya Splinter Cell påminner om de tidigare utgåvorna. Detta till trots är det ett spel som har mycket nytt att erbjuda. De som har spelat Splinter Cell tidigare kommer genast att känna igen sig och veta vad som krävs, men det är ett spel som också är mycket bra för nybörjare. Första nivån är så gott som handledd eftersom nybörjaren har möjlighet att titta på träningsvideos om de skulle behöva. Redan etablerade spelare kan hoppa över dessa. Detta är troligtvis den svåraste versionen hittills och kräver därför uppmärksamhet hela tiden. Spelet känns som en fortsättning på Chaos Theory, fast med en twist. Alla favoriteffekter från förra spelet finns kvar, man kan förstöra kameror, stänga av lysen, och allmänt ställa till med otyg. En nyhet är att de val som görs på en viss nivå avgör med vilken utrustning du startar nästa, vilket kan vara avgörande för svårighetsgraden i spelet. Play tycker att det finns tillräckligt med skillnader och nyheter i Double Agent för att det ska kännas fräscht.

Källa: Play (GB) nr 146 2006

Games

"Visually Outstanding"

Games TM tycker att Splinter Cell är ett oslagbart spel rent visuellt. Det anses vara lite synd att vissa uppdrag tvärt kan avslutas om man blir upptäckt av en viss Npc. Detta leder till frustration eftersom man måste lägga vikt vid vilka man måste akta sig extra noga för. Splinter Cell har aldrig varit ett lätt spel och det har alltid krävts ett tålamod utöver det vanliga, men Double Agent är otroligt svårt menar testaren. Det är alldeles för ofta som agenten smyger omkring utan vare sig nattsyn, vapen eller tillåtelse att döda någon. Splinter Cells största recept till framgång var möjligheten att vända underläge till överläge. Detta tycker man har försvunnit i Double Agent, med det finns emellertid fortfarande tillfällen då Double Agent är oslagbart. Till exempel finns det fortfarande ett väldigt spänningsmoment som ger sig till känna när Sam befinner sig i utsatta lägen.

Källa: Games TM (GB) nr 50 2006

Super play

"Mer av ett äventyrsspel"

Super Play säger att man i Splinter Cell ställs inför svåra moraliska beslut. Kan man till exempel döda en människa för att rädda hundra. Double Agent har också nått till den punkt där man kan se ångesten i offrens ögon skriver testaren. Spelet påminner om tidigare versioner. Det går ut på att smyga och klättra i banor där det finns människor som vill döda dig i varje hörn. Men det finns inslag som gör detta till ett äventyrsspel mer än tidigare versioner. Handlingen har blivit tydligare och i Double Agent vistas man en del i terroristernas byggnader vilket är bra. Mindre bra är att man har ont om tid på sig att utforska och bekanta sig med terroristbasen och dess invånare. Super Play skulle gärna sett att man haft mer tid på sig i just den här miljön. Liksom i tidigare versioner är man måttligt imponerade av spelets kartfunktioner. Det faktum att man inte kan bekanta sig riktigt med terroristerna leder till frustration eftersom delar av det känslomässiga engagemanget försvinner.

Källa: Super Play (SE) Okt 2006

Level

"Känslan av undercover är mycket starkare"

Level säger också att Splinter Cell fått ytterligare en dimension i och med att man kan gå omkring i terroristernas högkvarter. Känslan av att vara undercover blir mycket starkare. Level tycker också att man med Double Agent lyckats lyfta fram Sam Fischers svagheter. Det finns scener som visar hans sårbarhet som aldrig förr. Rent spelmässigt är det mesta sig likt och man har precis som tidigare invändningar mot att kontrollen ofta är för oförlåtande. Ett felsteg kan räcka för att bli upptäckt och nedskjuten. Kartorna är också lika dåliga. Ett nytt inslag är att man måste utföra sina sidouppdrag. I tidigare versioner har det inte haft någon betydelse om man utfört dem eller inte. Nu är det för att man måste få förtroende i de båda lägren man jobbar för. Vissa banor är helt fantastiska och andra känns som finputsade versioner av de gamla spelen. Sammantaget tycker Level att Ubisoft har lyckats ge både spelet och sin hjälte en riktig personlighet.

Källa: Level (SE) nr 7 2006

Gamespot

"The JBA base missions are a new concept."

Gamespot säger att spelet gör sig bra visuellt med såväl Xbox som PC. Xbox är dock det alternativ man bör välja om man har den möjligheten. Double Agent ger serien en bra handling vilket är något man saknat i de tidigare versionerna. Rent spelmässigt tycker man inte att det skiljer sig så mycket från de tidigare versionerna. Även här nämner man terroristbasen som något innovativt. Huvuduppdragen upplevs som ganska långa och skapligt utmanande. Det går att välja om man vill smyga förbi motståndarna eller om man vill slåss med dem. En nämnvärd nyhet är att Sam Fischers hälsa blir bättre genom att han håller sig undan sina fiender ett par sekunder. Högsta underhållningsvärdet är i multiplayerläget, vilket påminner om Pandora Tomorrow, fast det går lite snabbare. Dessutom går det att spela upp till sex spelare. Spelets soundtrack är är också väldigt bra avslutar testaren.

Källa: www.gamespot.com (US)

Cirkapris: 390 kronor

Produktfakta: Splinter Cell: Double Agent är ett spel som går ut på att infiltrera en terroristorganisation kallad James Brown Alliance (JBA). När man har fått uppdraget av NSA så har man två olika staplar nere i vänstra hörnet på skärmen där man kan se vilket förtroende man har hos sina organisationer. Det gäller att hålla båda lägren nöjda genom att utföra de olika uppdragen man får utan att svika någon och bli avslöjad. Detta sätter din moral på prov. Du kan döda någon för att få pluspoäng hos JBA medan det kanske upprör NSA. Double Agent påminner till stor del om de tidigare Splinter Cell-spelen och har man spelat det förr så tar det ungefär 10 timmar att spela. Ovana spelare kan använda ganska många olika kontrollkommandon som kan vara bra att lära sig. Double Agent är utvecklat och utgivet av Ubisoft och det går att spela på Xbox360, Xbox, Pc, Playstation 2 och Game Cube. Det är möjligt att spela 1-6 personer online i multiplayerläge. Rekommenderad ålder är 18 år.

Tillverkare: Ubi soft