Sök
Sony Ericsson Chatpen CHA-30

Sony Ericsson Chatpen CHA-30

Blåtandspennan är här

2002-06-06

Chatpen CHA-30 kommunicerar via Bluetooth och är först i raden av produkter som överbrygger klyftan mellan traditionell och digital kommunikation. Och denna pionjär får utmärkta omdömen.
Testkälla Kommentar
Mobil "Smart funktion"
Ljud & Bild "Lättanvänd"
M3 "Enkelt, snabbt och smidigt"

Vad tycker testarna?

Pennor för Bluetooth som Chatpen CHA-30 kommer att revolutionera vårt sätt att arbeta och överbrygga klyftan mellan traditionell och digital kommunikation tror många. Testarna är överens om att föregångaren Chatpen är enkel och smidig att använda. Med ett kryss i rutan på pappret skickar man iväg ett meddelande på några sekunder. Lika enkelt går det att skicka bilder, skisser eller noteringar via pennan. Men testarna är också överens om att priset för hela konceptet är relativt dyrt. Det räcker inte enbart med pennan utan det krävs en GPRS-telefon, det särskilda pappret och operatörstjänsten vilka alla kostar pengar. Chatpens brister är att displayen är liten och att den kan ha svårt med teckenidentifiering, om du inte skriver väldigt tydligt.

Mobil

"Smart funktion"

Mobil tycker hela processen verkar dyr. För att skicka ett mail, fax eller SMS måste man dels ha en telefon med GPRS-tjänst, köpa den elektroniska pennan och de särskilda pappren samt betala en slant för tjänsten. Tjänsten är dessutom bara tillgänglig hos Vodafone. Chatpen känns inte så smidig utan är ganska stor att hålla i, men Mobil håller med om att det är en smart funktion och att själva konceptet fungerar bra på det stora hela.

Källa: Mobil nr 5, 2002
Ljud & Bild nr 5, 2002
M3 nr 5, 2002

Ljud & Bild

"Lättanvänd"

Ljud & Bild anser att designen på Chatpen är snygg och att den är skön att hålla i handen. Konceptet är smart, många gånger är det en fördel att skicka en ritad skiss i stället för ord, till exempel en vägbeskrivning. Då fungerar Chatpen ypperligt. Det kan verka lite krångligt att skriva absolut rätt på mottagaradresserna, eftersom pennan har vissa problem med att känna igen tecken och man vill slippa justera i telefonen innan man skickar iväg det. Annars är Chatpen otroligt lättanvänd och det går snabbt att skicka iväg ett meddelande. Men smakar det så kostar det, i form av höga rörliga kostnader för teleavgifter och digitalt papper.

M3

"Enkelt, snabbt och smidigt"

M3 är imponerade av tekniken bakom Chatpen och menar att pennan är revolutionerande på många sätt, med stor potential för framtiden. Hur smärtfritt går det inte att skicka de anteckningar man gjort på ett möte direkt till sin dator? Eller att skicka en bild från ena delen av världen till den andra utan dator? M3 håller med om att priset ännu är relativt högt för att Chatpen ska kunna vara en leksak för gemene man, men detta är ändå en föregångare till kommande tekniska innovationer inom trådlös kommunikation. Chatpen är också otroligt enkel att hantera. Enda bristen är att hela processen känns lite pillrig och att displayen är för liten.

Cirkapris: 2900 kronor

Produktfakta: Sony Ericssons Chatpen CHA-30 kombinerar den traditionella pennan med den senaste elektroniken så att mobilanvändare kan kommunicera både digitalt och på papper på samma gång. Pennan rymmer avancerad teknik i form av bland annat en infraröd kamera, bildprocessor (100 bilder/sekund) samt trådlös Bluetooth. Ett speciellt punktmönster har utvecklats av det svenska företaget Anoto där osynliga punkter på pappret gör det möjligt för pennan och pappret att agera med mobiltelefoner, datorer och internet. Handskrivna anteckningar på ett vanligt papper blir digitalt inlästa och skickas med hjälp av Chatpen via Bluetooth till en dator, mobiltelefon, PDA eller fax. Det specialpreparerade skrivpappret eller ”notisarna” kan köpas hos vanliga kontorsgrossister. Genom att sätta ett kryss i en ruta på pappret skickas sedan meddelandet iväg. Notera-tjänsten är än så länge bara fungerande hos Vodafone som operatör. Chatpens skrivtid är två timmar. Pennan mäter 21x25x165 mm och väger 50 g.

Modell: Sony Ericsson Chatpen CHA-30