Sök
Ratchet and Clank: Size Matters

Ratchet and Clank: Size Matters

Skjutspel med plattformsrötter

2007-06-20

Massor av skjutande kombinerat med diverse klurigheter. Testarna gillar själva spelandet, men inte att kameran krånglar på grund av övergången till PSP.
Testkälla Betyg Kommentar
Super play 6/10 "Borde ha varit bättre på många punkter"
Eurogamer 8/10 "Deserves a place in any discerning platform gamer's collection"
Gamespot 8,2/10 "Good-size single-player adventure"
Gamezone 9/10 "A great addition to the series"

Vad tycker testarna?

Testarna är eniga om det här spelets styrkor och i viss mån även spelets svagheter. Det klassiska spelkonceptet med en blandning av vilt skjutande och lite pusslande har bibehållits. Handlingen och spelets känsla för humor uppskattas också. Röstskådespelarna och grafiken anses också riktigt bra. Det finns dock en del brister. Multiplayer är en tvistefråga hos testarna. En del anser det vara dåligt, en del anser det godkänt och andra ser det som en av spelets bästa punkter. Testarna är ganska eniga om att det har funnits vissa problem vid överföringen från PS2 till PSP i och med en förlorad analogsticka. Det innebär främst att kamerastyrningen har blivit klumpigare. Det andra stora problemet är minispelet svävarracing. Detta är nu uselt, både när det gäller kontroll, utförande och kameravinklar.

Super play

"Borde ha varit bättre på många punkter"

Super play gillar att detaljer från de gamla spelen är återanvända och accentuerade i denna version. Själva spelandet är kul, och det gäller främst skjutandet, men också pusslandet är helt okej. Dock är svävarracingen, som förekommer som sidouppdrag, helt fruktansvärd. Både kontrollen och designen av banorna är riktigt usel. Andra sidouppdrag är både roliga, intensiva och snygga. Framförallt de som bygger på ett shooterkoncept. En nackdel som nämns är att fienderna inte kan skadas på en viss tid efter att de har träffats en gång. Problemet är att denna tid är alldeles för lång vilket gör det krångligt att få död på någotsånär organiserade former. Ett annat problem är att vapnen är alldeles för svaga och ammunitionen inte finns i tillräckliga mängder. Vidare är bossarna tråkiga och rummen irriterande på grund av trängsel eller hinder. Som slutsats kan sägas att det är ett skojigt actionäventyr, men att det inte är lika roligt och välgjort som föregångarna.

Källa: Super play (SE) nr 135

Eurogamer

"Deserves a place in any discerning platform gamer's collection"

Eurogamer tycker att spelutvecklarna har gjort en smidig övergång till PSP och dess annorlunda system. En av de viktigaste styrkorna med Size Matters är att spelet är precis så roligt som sina föregångare. Man har lyckats utmärkt med föreningen av plattform- och stridskonceptet. Handlingen är också underhållande, precis som vapnen och belöningarna man får efter utförda bedrifter. Minispelen i spelet har gått framåt och många fungerar mycket bra. Dock är racingen på svävarbrädorna riktigt dålig. För att återgå till de starka sidorna är det också bra att spelet är uppbyggt av moment som är lagom långa för att utföras på korta raster. Vidare är grafiken tjusig och det är också kul att det finns multiplayer online. Vissa problem återfinns eftersom PSP bara har en analogsticka. Framför allt gäller detta riktandet av kameran, men det löser sig ändå ganska bra med autoinställningarna.

Källa: www.eurogamer.net (GB)

Gamespot

"Good-size single-player adventure"

Gamespot gillar att Size Matters har en stor dos humor. Handlingen i spelet är också bra tillsammans med det klassiska spelupplägget. Med en bra styrning och en välgjord kurva av erfarenhet och vapensamling blir kampanjen ett riktigt trevligt äventyr. Dessutom finns det många nya vapen och andra uppdateringar av utrustning och föremål. Det finns dock några svagheter med spelet också. En sådan är att multiplayerdelen av spelet känns ointressant och lite torr. Kameran kan vara lite svårkontrollerad, mycket på grund av att det saknas en andra analogsticka som alltid funnits på PS2. Sen finns det även ett visst ljudproblem. Rösterna är utmärkta, men det saknas en del ljudeffekter. Ibland blir det därför svårt att veta om man till exempel har träffat sin fiende.

Källa: www.gamespot.com (US)

Gamezone

"A great addition to the series"

Gamezone anser att Size Matters traditionsenligt bjuder på roligt äventyrande blandat med djupa uppdrag. Utvecklarna har även lagt till nya intressanta onlinelägen. Testaren anser att spelet lyckas återskapa känslan från PS2 på ett utmärkt sätt och dessutom har löst problematiken med kontrollen väl. Vapnen är ytterligare en av spelets styrkor med bred variation och roliga modeller. Även ljudet uppskattas, möjligen med undantag för musiken. Vidare är grafiken väldigt bra. Till sist är multiplayer ett av de starkaste korten i spelet. Det är enkelt att starta matcher och det finns ett nytt intressant spelläge. Allt medräknat är Size Matters ett fantastiskt actionspel, som väl kan mäta sig med sina föregångare på PS2.

Källa: http://psp.gamezone.com (US)

Cirkapris: 500 kronor

Produktfakta: Ratchet and Clank: Size Matters är ett actionspel till PSP. Det är utvecklat av High Impact Games och utgivet av Sony. Spelet bygger vidare på flera föregångare där de flesta är släppta till Playstation 2. I det här spelet dras paret Ratchet och Clank in i äventyret genom en liten flicka som ska göra ett reportage om dem. Istället rövas hon bort av onda robotar, och i jakten på dessa reser hjältarna mellan olika planeter. På varje planet finns ett huvuduppdrag och ett eller två sidouppdrag. Huvuduppdragen går ut på att ta sig fram över en linjär bana med hjälp av skjutande, plattformshoppande och ibland lite pusslande. Sidouppdragen går ut på allt från racing på svävande brädor till strid i en gladiatorarena. Spelet är främst avsett för en spelare, men multiplayer och onlineläge finns. Spelet är medelsvårt och rekommenderas från 10 år.

Tillverkare: Sony Online Entertainment