Sök
Haze

Haze

Efterlängtad men misslyckad

2008-07-23

Haze är en mycket efterlängtad förstapersonskjutare som inte uppfyller förväntningarna. Monotona spelmoment och en genomstressad berättelse är något testarna anmärker på.
Testkälla Betyg Kommentar
Level 4/10 "Misslyckat fps på alla punkter"
Gameplayer 4/10 "Ett hafsverk"
It Avisen 3/6 "Noe gikk galt"
Game Reactor 6/10 "Bara fel i slutändan"

Vad tycker testarna?

Testarna menar att Haze inte är ett vidare bra spel i flera avseenden. Den bakomliggande historien är intressant men har inte förvaltats på ett bra sätt då karaktärer och dialoger inte är verklighetstrogna vilket resulterat i att det är enkelt att förutspå hur saker och ting ska utveckla sig. Själva spelmomenten får också kritik. De olika vapnen som finns att tillgå är fantasilösa och vissa moment är alltför repetitiva. Testarna menar också att den artificiella intelligensen som motståndarna utrustats med är under all kritik vilket gör dem dumma och enkla att skjuta ned. Därför blir det inte vidare svårt att klara av Haze. Variationen mellan att strida och köra bil är som hämtad från Halo men inte vidare väl utförd. Det som räddar Haze något från total flopp är enligt alla testare flerspelarlägen som utökar livslängden avsevärt.

Level

"Misslyckat fps på alla punkter"

/uploadedimages/articles/analysis/Haze-front.jpgNär Level tittar på Haze så har testaren inte mycket till övers för titeln. Det anses vara ett spel med enformiga strider och enformiga uppgifter. Utvecklaren har försökt variera banorna med strid, utforskning och bilkörning, men när det kommer till bilarna så sladdar de inte ens. Någon fartkänsla är det inte heller tal om. Själva storyn anses vara en övertydlig berättelse med klumpiga dialoger. Det som räddar Haze från att vara en total flopp uppges vara co-op läget där upp till fyra spelare kan samarbeta. I övrigt är det en upplevelse som känns flera år efter, avslutar Level.

Källa: Level (SE) juni 2006

Gameplayer

"Ett hafsverk"

/uploadedimages/articles/analysis/Haze-front.jpgDet som är bäst i Haze enligt Gameplayer är storyn och berättartekniken. Båda känns välpolerade och genomtänkta med dolda budskap. Därför känns det bara tråkigt när själva spelmomenten är tråkiga och inte ens i närheten av att vara lika välpolerade. Svårighetsgraden är väldigt låg och datormotståndarnas intelligens likaså. Potenshöjaren Nectar som finns att tillgå i scenerna där det spelas som armésoldat och som ska höja potentialen hos karaktären gör ingen skillnad i praktiken. Det som drar upp betyget på titeln är också enligt Gameplayer flerspelarläget. Det är inte nyskapande eller revolutionerande, men det förlänger spelets livstid med några timmar.

Källa: www.gameplayer.se (SE)

It Avisen

"Noe gikk galt"

/uploadedimages/articles/analysis/Haze-front.jpgIt Avisen menar att historien bakom Haze kunde ha varit riktigt bra men med en halvtaskig berättarteknik, tama dialoger och personligheter som inte är helt trovärdiga blir resultatet dåligt. Handlingen är förutsägbar och lyckas inte engagera. Att man ständigt har en datoriserad allierad med sig är bara irriterande då den artificiella intelligensen är väldigt låg och de skriker ut samma budskap om och om igen. Detsamma gäller motståndarna som inte heller är särskilt begåvade, det går att stå rakt framför en motståndare utan att denne ens reagerar. De fastnar också ofta i en upprepande animation och är därför lätta att skjuta ner. Dessutom så hackar spelet ganska ofta trots att det inte kör i hd-upplösning. Även It Avisen menar att det är co-op läget som räddar titeln från ett komplett magplask.

Källa: www.itavisen.no (NO)

Game Reactor

"Bara fel i slutändan"

/uploadedimages/articles/analysis/Haze-front.jpgNär Gamereactor testar Haze så menar de att det rör sig om en godkänd titel. Det tar några timmar men sen blir tempot välavvägt och miljöerna varierande. Att det också går att spela på båda de stridande sidorna är ett bra val. Men spelet har sina brister då framförallt vapnen är fantasilösa, fordonen som finns med känns orealistiska och tiden man får spela på arméns sida är alldeles för kort. Trots att det också finns helikoptrar och stridsvagnar att skjuta sönder så är det huvudsakliga motståndet bara två typer av soldater vilket gör upplevelsen något tråkig. Slutet på historien känns inte heller helt genomtänkt och knyter inte ihop berättelsen på ett bra sätt.

Källa: www.gamereactor.se (SE)

Cirkapris: 550 kronor

Produktfakta: Haze är ett förstapersonskjutarspel till Playstation 3 som utvecklats av Free Radical Design med Ubisoft som utgivare. Huvudkaraktären Shane Carpenter har gått med i den privatiserade militär organisationen Mantel för att kämpa för en bättre värld. Armén har tillgång till potenshöjaren Nectar som alla soldater får. Snart står det klart för Shane att Nectar har sidoeffekter och att Mantels huvudagenda inte stämmer överens med hans egna ideologier och att det i själva verket är rebellerna som kämpar för en fri och fridfull värld. Han byter därför sida för att kämpa mot Mantel och deras försök att kontrollera världen. Det går att spela i kampanjläget ensam, samarbeta med upp till tre andra spelare på samma enhet eller spela upp till 16 spelare online. Rekommenderas från 18 år.

Tillverkare: Ubi soft