Sök
Dreamfall: The longest journey

Dreamfall: The longest journey

Det sanna äventyrsspelet

2006-09-21

Det klassiska äventyrsspelet The Longest Journey har äntligen fått sin uppföljare, Dreamfall. Äventyrsladdat men med en utdragen story.
Testkälla Betyg Kommentar
Level 1 8/10 "Ett äventyr i ordets rätta bemärkelse"
Super Play 9/10 "Omedelbar äventyrsklassiker"
PC Gamer 67/100 "Som att titta på en film du måste delta i"
Gamespy 5/5 "Offers a magical experience"
Worthplaying 7,4/10 "A game I love to be frustrated by"

Vad tycker testarna?

Dreamfall: The longest journey har en stark story som tar med spelaren på fantastiska äventyr där vetenskap och magi mixas med elegans. Storyn är spelets starka sida, men i slutet lämnas många frågor obesvarade. Berättelsen har också en stor roll spelet igenom, gåtor och utmaningar varvas med långa dialoger. Det kan ibland göra tillvaron nästan lite tråkig, i alla fall för den som vill att det händer saker hela tiden. Utmaningarna och gåtorna i spelet är enkla, på gott och ont. Karaktärerna är trovärdiga, och rösterna är mycket skickligt gjorda. Rent tekniskt är spelet ingen revolution, styrningen med tangentbord och mus är inte någon hit. Sammantaget är Dreamfall en värdig uppföljare till det klassiska originalspelet The Longest Journey.

Level 1

"Ett äventyr i ordets rätta bemärkelse"

Tidningen Level 1 tycker att Dreamfall tar dig med på en spännande resa genom oupptäckta världar. Karaktärerna i spelet är trovärdiga och man möts hela tiden av överraskningar av alla de slag. Vetenskap blandas med magi i en härlig mix. De utmaningar som spelaren ställs inför är till en början simpla, men svårighetsgraden ökar efter hand utan att problemen blir ologiska eller olösbara. Spelet blir aldrig tråkigt då allt växlar, från utmaningarnas karaktär till omgivningarna man vistas i. Dreamfall är ett verkligt äventyrsspel, men det är ingen revolution på något område. Däremot gillar testaren att spelet befolkas av vanliga personer, inga fantasifigurer.

Källa: Level 1 (SE), maj 2006

Super Play

"Omedelbar äventyrsklassiker"

Enligt Super Play har mycket förändrats sedan originalspelet. Ett nytt gränssnitt och en ny huvudkaraktär bland annat. Spelet är omväxlande på alla sätt och det är svårt att tappa intresset i första taget. Både miljöerna, som är väldigt varierade, och karaktärerna är föredömligt gjorda. Personerna engagerar och detta mycket tack vare ett strålande jobb utfört av röstskådespelarna. Dock är figurerna inte direkt några grafiska fullträffar, då ansiktsuttryck och kroppsspråk är något stela. Spelmekaniken ses som föråldrad. Ytterligare ett minus är att testaren inte finner någon större utmaning i spelets gåtor. Det är ändå en petitess i sammanhanget, och överglänses av den optimala äventyrsupplevelse som Dreamfall ger.

Källa: Super Play (SE), maj 2006

PC Gamer

"Som att titta på en film du måste delta i"

PC Gamer är inte lika imponerade av Dreamfall som de två föregående testarna. Berättelsen bakom händelserna tar för stort utrymme i spelet, vilket gör att det ibland blir händelselöst och tråkigt. Utmaningarna och gåtorna känns allt annat än utmanande, vilket i längden blir riktigt trist. Striderna går i mångt och mycket ut på rena chansningar och gissningar. Grafiken i spelet är okej, ibland bra. Röstskådespelarna har gjort ett bra jobb. Storyn är bra, men spelet innehåller alldeles för mycket löst babbel och filmsekvenser.

Källa: PC Gamer (SE), juni 2006

Gamespy

"Offers a magical experience"

Gamespy anser att storyn bakom Dreamfall är lysande. Under ytan finns även politiska och religiösa budskap, vilket ger tyngd i berättelsen. Det finns dock en brist i storyn, och det är att den som inte spelat originalet kan ha lite svårt att hänga med. Visserligen återberättas en hel del, men inte tillräckligt. Grafiken är bra gjord, ljudet likaså och då rösterna speciellt. På den negativa sidan nämns styrningen, att använda tangentbord och mus är ingen hit. Vidare anses striderna som stela och klumpiga. Kort och gott är Dreamfall ett fantastiskt äventyrsspel, som mycket väl matchar ursprungsspelet.

Källa: Till Gamespy (US)

Worthplaying

"A game I love to be frustrated by"

Det finns mycket att tycka om och inte tycka om i Dreamfall, skriver amerikanska Worthplaying. Då originalet av många ses som det klassiska äventyrsspelet, förväntades att uppföljaren skulle göra revolution i sin genre, men det har den inte lyckats med. Storyn är spelets starka sida men berättelsen lämnas inkomplett i slutet, med många frågor är kvar att besvaras. Utmaningar och gåtor är enkla och mycket av tiden avsätts för att lyssna på själva berättelsen. Kort och gott ett äventyrsspel med väldigt stark story, ett enkelt spel som nästan kan misstas för att vara film.

Källa: Till Worthplaying (US)

Cirkapris: 360 kronor

Produktfakta: Dreamfall: The longest journey är ett äventyrsspel utvecklat av Funcom och som distribueras av KE Media. Spelet finns för PC och Xbox. Handlingen utspelar sig i Casablanca år 2219. Huvudkaraktären Zoë Castillo söker efter en försvunnen vän och tar dig med på äventyr i tre olika parallella världar på drygt tio olika platser, under en period av hundratals år. Det går att följa historien via tre olika karaktärer, vilken du än väljer så kommer du att mötas av mängder med uppdrag, monster, fiender och utmaningar. De olika världarna och platserna tar dig till mörka skogar, oändliga grottor, städer och hav. Under Zoës jakt efter sin försvunna vän blir hon inblandad i en konspiration och det hinner hända många märkliga ting som går bortom vår tids vetande. Spelet är anpassat för en spelare. Windows XP rekommenderas, liksom Intel Pentium 4 1,6 GHz samt hårddiskutrymme om 7 gb. Rekommenderad åldersgräns är 16 år.

Tillverkare: Funcom