Sök

Bärbar digital identitet

2005-10-07

Smartson testar tio dataväskor i olika storlekar och utföranden.

Sammanfattning

Den urbana livstil som skapats via bärbara medier kräver en bra och praktisk datorväska. Med hjälp av väskan bär du din digitala identitet på ryggen, axeln eller i handen. Testets deltagare håller god kvalitet, men skiljer sig åt vad gäller bäregenskaper, finnessrikedom och prisvärde. Timbuk2 och Crumpler lyckas bra vad gäller design och identitet, medan Samsonite och Case Logic ligger långt framme med bra funktioner och hög kvalitet. Ryggsäckarna i testet har bäst bäregenskaper, därefter "messengerväskorna" med bred axelrem bra ergonomi. Traditionella, raka axelremsväskor skapar lätt snedbelastning på nacke och rygg. Problemet med ryggsäckar är å andra sidan att de lätt blir varma mot ryggen, samt inte alltid passar affärskostymen så bra.

Inledning

Det är alltså viktigt att du tänker igenom hur och var du ska använda väskan. Bärbara datorer skiljer sig en del vad gäller yttre mått och du bör prova om din dator ligger stadigt i väskan redan i butiken. En annan viktig detalj är hur mycket tillbehör du vill få med i väskan. Med dator, nätadapter, separat mus, USB-minne, kablar och kanske en pärm samt personliga prylar blir väskan snabbt full. Samtidigt är det bökigt att jämt ha med sig en alltför stor väska. Ingen produkt är idealisk i alla situationer, så försök hitta den bästa kompromissen.

Så gjorde vi:
Väskorna har bedömts utifrån prestanda, kvalitet, prisvärde, design och funktioner. Maxbetyget är 25 poäng.

Samsonite-Ripple

Ripple
Samsonites dataryggsäck Ripple riktar sig till den yngre användaren. Modellens stora fördelar är det rejäla utrymmet på 35 liter och dess goda bäregenskaper. Ytan mot svank och skuldror är försedda med ordentligt vadderade kuddar. Materialet är i huvudsak prasslig, sladdrig polyester. Bra detaljer är nyckelringshållaren, reflexer och hörlursöppningen, dock saknas en ficka att placera musikspelaren i. Passar bildskärmar upp till 15 tum. Mått: 450x420x200 mm.

Samsonite-Laptop-Briefcase

Pro Dlx
Pro Dlx Briefcase från Samsonite flirtar med den seriöse användare som inte vill ha en renodlad läderportfölj. Hela väskan är väldigt gedigen. Allt från rejäla fack, bärhandtag och axelrem med gelfyllning, till påkostade dragkedjor ger en mycket funktionell helhet. I väskan får du plats med det viktigaste och lite till. Plus till med-följande lås, bra skydd för datorn och adressficka. Minus till den onödigt långa spännremmen till datorn. Materialen är nylon och läder. Mått 450x340x130 mm. Passar bildskärmar på 15,4 tum eller mer.

Crumpler-Cheesy-Disco

Cheesy Disco
Crumpler Cheesy Disco är en liten pärla med många bra funktioner. Den klass-iska messengerväskan kommer här till sin fulla rätt, med enkel reglering av axelrem och höftrem. Väskan har bekväm vaddering på ryggen, gott om bra fack och väskan hålls stängd med både kardborre och plastspännen. Datorn ligger stabilt i ett portabelt fodral. Cheesy Disco skulle dock kunna vara lite större utan att bli klumpig, då extra kläder och övriga tillbehör knappast får plats. Prislappen känns lite i överkant. Mått 430x300x200 mm. Passar bildskärmar upp till 15 tum.

CrumplerCrippy-Duck

Crippy Duck
Denna kaxiga datorväska från Crumpler passar bildskärmar upp till 15 tum. Modellen är smidig och riktar sig till användaren som endast vill ta med datorn och inte så mycket mer. Testlaget saknar bland annat special-fack för mobil, mp3-spelare och lite mer vaddering kring datorn. Bärhandtaget är för litet för större händer och tenderar även att skava mot ryggslutet. Väskan är försedd med avtagbart axelskydd och enkel reglering av axelremmen. Kardborreband håller fack och lock väl stängda. Väskans stora fördelar är den utstickande designen och valet av fuktbeständiga material. Yttermått: 300x360x110 mm.

Commute

Commute
Commute är en klassisk messengerväska från Timbuk2 med vadderat datafack. Commute är inredd med ett vaxduksliknande material som är lätt att göra rent. Laptopen, maximalt 15 tum, sitter tryggt och skyddat i vadderad manchester. Största fördelen med väskan är rymligheten och dess välplacerade fack. Förutom datorn får du i alla tillbehör plus lite till. Bra detaljer är hållare för vattenflaska och diskreta, men effektiva reflexer. Testlaget saknar vadderad axelrem, nyckelhållare och lite bättre spännen. Materialet är i huvudsak nylon. Mått: 430x330x100 mm.

Pierre-dataväska

Pierre datorväska
En mogen och stabil väska tillverkad i nappaläder och nylon som bärs antingen med handtag eller med axelrem. Väskan är neutral i sin design och rymmer mycket. Den utfällbara kontorsdelen har plats för det mesta som kan behövas på säljmötet. Bland annat ett stort "easy access" fack som uppskattas. Väskans innandöme saknar spännremmar för datorn, men klarar bildskärmar på upp till 17 tum. Positivt är
att väskan inte har kardborrestängning.
Väskans yttre mått: 430x360x150 mm.

Dicota-Backpack-Rain

Backpack Rain
Dicota Backpack Rain är en skön ryggsäck som fördelar tyngden väl över axlarna. Likt en vandringsryggsäck har den ett utdragbart regnskydd som räddar datorn vid överraskande nederbörd. Bra detaljer är även det förberedda hålet för hörlurar, handsfree, nyckelhållaren samt vissa smarta fack och fickor. Det negativa med Backpack Rain är dess jobbiga konstruktion och delvis omotiverade lösningar. Modellen är svår att öppna och har en del mindre charmanta detaljer. För skärmar upp till 15 tum. Yttre mått: 330x450x160 mm.

Targus-Campus-Backpack

Campus Backpack
Med välformade axelremmar sitter Targus Campus Backpack skönt på ryggen. Rem-marna åker inte in i armhålorna vilket motverkar onödiga svettningar. Den väl tilltagna vadderingen på ryggen ökar komforten ytterligare. Det "hemliga", personliga facket i den vadderade ryggen är perfekt för små värdesaker. Minus för att justeringsremmarna blockerar blixtlåset vid öppning och stängning. Den löstagbara mobilhållaren känns bra, ända tills kardborren släpper. Bra CD-fack. Datorstorlek: 15,4 tum. Yttermått 450x400x130 mm.

Case-Logic-NCR2

Case Logic Classic
Med en stilren design och rediga fästen lyckas Case Logic väl med sin dator-väska Classic. Materialet är i huvudsak nylon och väskan får plus för bra frontficka med snabbåtkomst till mobilen. Axelremmen och bärhandtaget är båda fyllda med gel och gör bärandet bekvämt. Inställningen för datorns storlek är bra och bökig, men lämnar ordenligt utrymme till strömadaptern. Väskan står ostadigt. Passar skärmar upp till 15,4 tum. Mått: 430x330x70 mm.

Case-Logic-NBP3

Backpack
Case Logic Backpack är en genomtänkt multimedia-ryggsäck med bra stöd för svank och skuldror, vilket resulterar i goda bäregenskaper. Den avtagbara spänn-remmen runt midjan gör att väskan sitter säkert även då du cyklar. De goda omdömena avser detaljer som kabeln för bärbart ljud, portabelt CD-case och gel i handtagen. Mindre bra är att sidofickorna krockar med dragkedjorna. Testets mest funktionsrika väska. Mått: 460x360x170 mm. Passar bildskärmar upp till 15,4 tum.

Köpinformation:
Samsonite: 031-836730, www.samsonite.se
Crumpler: 08-555 76 260, www.ni.se
Timbuk2: 08-7317787, www.timbuk2.com
Pierre: 08-540640 90, www.pierre.com
Dicota: 08-7140330, www.dicota.com
Targus: 08-7954220, www.targus.com
Case Logic: 08-544 10770, www.selek.com

Senast uppdaterad: 2018-11-12
Av: