Sök
Apple Mac Mini

Apple Mac Mini

Minimal dator med snygg design

2005-04-12

Mac Mini är Apples nya minidator som slår testarna med häpnad. Det minimala formatet och låga priset tilltalar men datorn kommer utan tangentbord, skärm, högtalare eller mus vilket drar upp det totala priset.
Testkälla Kommentar
MacWorld ”Pris, prestanda och den tysta driften gör den till en vinnare”
Dator Magazin ”En fröjd för ögat men lite väl strippad på medföljande tillbehör”
Cnet ”Stylish, entry-level Mac”
PC Magazine ”Sleek and relatively quiet”

Vad tycker testarna?

Testarna berömmer designen som i sann Apple-anda är avskalad och snygg. Det minimala formatet och låga vikten slår testarna med häpnad men överlag anses Mac Mini sakna lite väl många tillbehör. Man berömmer prestandan i förhållande till storleken men testarna tycker att datorn blir lite långsam vid krävande uppgifter. Den extremt tysta driften och det billiga priset uppskattas. Men testarna noterar att just priset kan vara missvisande eftersom det är dyrt att köpa till alla tillbehör.

MacWorld

”Pris, prestanda och den tysta driften gör den till en vinnare”

macmini_front

MacWorld skriver att Mac Mini har sina brister, men att pris, prestanda och den tysta driften gör den till en vinnare. Testaren tycker att den kan användas som vanlig dator eller som enklare server. Mac Mini är allt annat än en kompromiss trots det låga priset. Det är en bra dator med god prestanda. Dock tycker testaren att Mac Mini blir lite långsam när tyngre program är igång. Dessutom anser man att bristen på minne märks extra tydligt om man har flera program igång samtidigt och hoppar mellan dem. Bildkvaliteten upplevdes av testaren som sämre än den på Powermac G5. Trots att testaren försökte lyckades man inte ställa in bilden till önskad skärpa.

Källa: MacWorld, nr 2 2005
Dator Magazin, nr 3 2005
Till PC Magazines hemsida
Till Cnets hemsida

Dator Magazin

”En fröjd för ögat men lite väl strippad på medföljande tillbehör”

macmini_crop

Dator Magazin berömmer den läckra designen och tysta driften. Testaren anser datorn vara en fröjd för ögat och man beskriver den som en liten godbit, designad och prissatt för att locka PC användare. Det låga priset slår förvisso många PC datorer men baksidan med Mac Mini är avsaknaden av medföljande tillbehör som innebär att det låga priset blir missvisande. Många av tillvalen, exempelvis inbyggt Bluetooth kostar också ganska mycket. Detta innebär att det i slutändan blir ganska dyrt om en användare inte har tillbehören utan måste köpa till dem. Priset blir i slutändan för högt med tanke på prestandan, även om testaren tycker att Mac Mini är en bra dator. Vidare tycker testaren att Mac Mini har för få USB-anslutningar.

Cnet

”Stylish, entry-level Mac”

Cnet anser att om man letar efter en kraftfull dator så ska man inte köpa Mac Mini. Den är liten och mycket snygg, men prestandan anses vara på en ganska låg nivå. Mac Mini beskrivs som ett bra köp om man söker en dator för enklare saker och har låga krav på prestanda. Testaren prövade att köra spelet Quake III med gott resultat men varnar för att nyare spel förmodligen är för krävande för Mac Mini. Datorn är riktigt snygg och också mycket tyst. Enligt testaren har dock Apple gått lite för långt i sin strävan efter avskalad stil då man satt alla anslutningar och knappar på baksidan. Testaren tycker om att Mac Mini kan skicka både analoga och digitala signaler men ogillar att det bara finns två USB-portar.

PC Magazine

”Sleek and relatively quiet”

macmini_top

PC Magazine berömmer det låga priset men varnar för att den kommer helt utan tillbehör. Man rekommenderar de köpare som inte har tangentbord, mus och skärm att hellre satsa på en annan dator eftersom Mac Mini i sådana fall skulle bli för dyr. I testet berömmer PC Magazine att datorn är lätt att installera, en kvart efter att man hade öppnat lådan surfade man på nätet. Vidare anser de att medföljande mjukvaran iLife är mycket bra. Testaren tycker att modellen med 40 GB räcker bra för en konsument med moderata krav på prestanda men rekommenderar de som hanterar mycket bilder, musik eller filmer att välja den större modellen. Testaren tycker att Mac Mini har för lite minne och utrymme på hårddisken jämfört med PC datorer i samma prisklass, men Macen vinner på sin design och litenhet.

Cirkapris: 4700 kronor

Produktfakta: Apple Mac Mini är en kompakt dator med en PowerPC G4 processor med 1,25 GHz, en variant med 1,42 GHz finns också. Ram-minnet är på 256 MB, maximalt 1 GB. Grafikkortet är av typen ATI Radeon 9200 med ett bildminne på 32 MB. Anslutningar är bl.a. USB 2.0 och DVI. Trådlöst nätverksmöjligheter som Airport Extreme och Bluetooth finns som tillval. Hårddisken är på 40 eller 80 GB. DVD-läsare ingår medan DVD-brännare är tillval. Måtten är 165x165x51 mm och vikten är 1,4 kg.