Sök
Sony CPD-E430

Sony CPD-E430

Skarp skärm med småfel

2002-05-16

Numera finns en hel del bildskärmar på 19 tum till ett skäligt pris. Sony CPD-E430 får det därför tufft med konkurrensen då den har en del problem med konvergens, samt saknar USB.
Testkälla Betyg Kommentar
Mikrodatorn 51/100 "Bristande menysystem"
PC Advisor "Too dark and gloomy"
PC Welt "Ein Mitttelklasse 19-Zöller"

Vad tycker testarna?

Sony får det inte helt lätt i testerna. Skärmen uppvisar en rad brister, däribland moirémönster som inte kan justeras bort, mörka och trista färger och brist på USB-koppling. En testare anser dock att den har bästa skärpan av flera testade skärmar, medan andra frågar sig om man inte hellre ska satsa på en annan skärm i samma prisklass.

Mikrodatorn

"Bristande menysystem"

Mirkodatorn testar 12 CRT-skärmar under 5000 kr. Förutom Sony CPD-E430 är det skärmar från LG, NEC, Samsung, Viewsonic m.fl. Man tittar särskilt på kriterier som bildkvalitet, konvergens, ljusstyrka och färgåtergivning. CPD-E430 har problem med moirémönster och även om detta inte är ett överhängande problem kan det bli irriterande då det inte går att justera bort. Det är svårt att kalibrera Sonys skärm. Krångliga och svårbegripliga menyer underlättar inte. Bildgeometrin är det inget fel på, men så har Sony också valt gallermask. Skärmen har också en mycket bra skärpa, den bästa av skärmarna i testen och färgåtergivningen är mycket bra. Till bäst i test väljs bildskärmen från NEC, modell FE950+ med ett mycket bra menysystem och bra färgåtergivning.

Källa: Mikrodatorn nr 2 2002
Till PC Advisors hemsida
Till PC Welts hemsida

PC Advisor

"Too dark and gloomy"

PC Advisor är inte heller helt nöjda med Sony CPD-E430. Även när man finjusterar skärmens alla parametrar och kämpar sig igenom ett virrigt menysystem är färgerna alldeles för mörka och trista. Testaren saknar också en USB-anslutning. Varför betala så mycket för en skärm som inte är bättre, frågar sig testaren och nämner att det finns bättre och mer prisvärda 19-tums skärmar på marknaden.

PC Welt

"Ein Mitttelklasse 19-Zöller"

Tyska PC Welt har problem med konvergensen på flera ställen hos CPD-E430. Ljusstyrkan är däremot regelbunden och kraftig. Även om joysticken kräver en del övning, så är on-screen menyn översiktlig och man kan enkelt ställa in kontrast och ljusstyrka. Detta är en skärm som placerar sig i medelklass då prestandan inte riktigt gör skäl för priset.

Cirkapris: 6200 kronor

Produktfakta: Sony CPD-E430 är en CRT-skärm med maximal upplösning på 1600x1200 dpi. 19 tums gallermask med helt plan bildyta (Trinitron-bildrör) och bildyta på 365X274 mm. Yttermåtten är  446x464x461 mm och vikten 26 kg. Den har en VGA-kontakt men ingen anslutning för USB eller möjlighet att koppla på två datorer. Skärmen är utrustad med svenskt menyval som ställs in med en mini-joystick. 36 månaders utbytesgaranti och skärmen är TCO 99-certifierad.

Modell: Sony CPD-E430