Sök
Samsung Syncmaster 171MP

Samsung Syncmaster 171MP

Tunn multimediamästare

2002-02-25

Samsung Syncmaster 171MP är en 17-tums TFT-skärm med den naturliga upplösningen 1280x1024. Den kan även användas för att se på TV och film. Betygen är mycket goda.
Testkälla Betyg Kommentar
PC Magazine 4/5 "Suited for work and play"
PC Stats 86/100 "Very well equipped"
Target PC 9/10 "Editor's choice"
Mikrodatorn 53/60 "Instabil konstruktion"

Vad tycker testarna?

Samsung Syncmaster 171MP lyckas mycket bra i samtliga tester. Den anses vara en klar förbättring mot föregångaren 170MP och en av testarna konstaterar att den saknar motsvarighet på marknaden när det gäller multimedia. Bilden är mycket bra och funktionerna väl genomarbetade. Som så ofta finns det dock en del saker som inte är tip-top. En testare reagerar på att skuggdetaljer återges lite sämre än förväntat och en annan reagerar på den fysiskt sett något instabila konstruktionen.

PC Magazine

"Suited for work and play"

PC Magazine är mycket positiva till 171MP. Auto-syncfunktionen ställer automatiskt in bildstorlek, position och timing. Pixlarna fungerar som de ska och rörliga bilder ritas upp utan en massa bleka spöken vandrandes omkring på skärmen. LCD skärmar tenderar annars att lida av så kallad ghosting vilket innebär att bilden släpar efter. Detta styrs av hur pass snabb reaktionstid pixlarna har. Färgskalor ritas nästintill perfekt med endast små avvikelser och endast en smärre mängd fel vid rörelser på skärmen. 171MP har en svag sida och det är skuggor. Riktigt mörka gråa partier är svaga och därför återges inte skuggdetaljer speciellt bra. Trots denna svaghet så anser testaren att Samsung Syncmaster 171MP är en mycket bra bildskärm och rekommenderar den till användare som vill kombinera lek och arbete i en skärm.

Källa: Till PC Magazines hemsida
Till PC Stats hemsida
Till Target PC:s hemsida
Mikrodatorn, nr 10 2001

PC Stats

"Very well equipped"

PC Stats är mycket positiva till Samsungs skärm. Två stora förbättringar jämfört med tidigare modeller är OSD:n och fjärrkontrollen ser ut att faktiskt höra till den dyra nivå som skärmen intar. De inbyggda högtalarna levererar bättre ljud än förväntat, men vid höga volymer kryper Farbror Distortion ändå fram. En sak som Samsung missat är däremot HDTV-kontakten. Skärmen tar inte HDTV-kompatibel komponent video från DVD-spelare, bara ren HDTV digital TV. Att koppla in en DVD-spelare går dock bra via de övriga kontakterna. När det gäller bildkvaliteten så får den nästan fullt betyg på alla punkter. Testaren slår fast att Samsung Syncmaster 171MP saknar motsvarighet på marknaden idag när det gäller äkta multimedia.

Target PC

"Editor's choice"

Även Target PC delar ut höga betyg. Testaren gör en direkt jämförelse med föregångaren 170MP och faktum är att 171:an är en betydlig förbättring. Funktionen bild-i-bild är trevlig och gör att du som användare kan titta på TV eller film samtidigt som du använder datorn. De inbyggda högtalarna håller inte toppklass men gör sitt jobb ganska bra. Video- och TV-kvaliteten är god och speciellt S-Video ger goda resultat. Det märks att Samsung arbetat mycket med bildkvaliteten och funktionerna och denna skärm är en mycket intressant multimediaprodukt.

Mikrodatorn

"Instabil konstruktion"

Mikrodatorn är något mer reserverade till Samsungs skärm i ett stortest av 13 TFT-skärmar under 15,000 kr, trots att den får samma betyg som bästa skärmen i testet LG 885LE (bästa budgetval är Dell 1701FP). Något som testaren stör sig på är att 171MP är instabil då foten ofta följer med när man ska justera skärmen i sidled. Men 171MP lyckas annars riktigt bra inom de flesta områdena. Kontrasten är mycket god och betraktningsvinkeln är en av de bästa i testet. Samsung 171MP är mycket bra men inte bäst i detta test.

Cirkapris: 16200 kronor

Produktfakta: Samsung Syncmaster 171MP är en 17-tums TFT-monitor med en naturlig upplösning på 1280x1024 pixlar. Betraktningsvinkel 80° och kontrast 400:1. Bildskärmen konsumerar maximalt 52 W vid normal drift och pixelresponsen är 35 ms. Anslutningar inkluderar RGB, CVBS, S-Video, antenningång och YPbPr. DV-ingång saknas dock. TV-mottagaren är tillval och stöder både NTSC och PAL. Skärmen hanterar ren HDTV-input men inte komponentvideo via DVD. Monitorn har två 5 W högtalare och levereras med fjärrkontroll. Måtten är 412x408x59 mm och djupet inklusive foten är 203 mm. Vikten är cirka 5 kg.

Modell: Samsung Syncmaster 171MP