Sök
NEC 1920NX

NEC 1920NX

Lyxigt, tunnt och bra

2003-01-30

En 19 tums skärm med strålande färger, inramad av en tunn svart rand. Den nya generationens LCD skärmar är här menar testarna.
Testkälla Betyg Kommentar
Globe Technology 5/5 “Great quality for games or anything”
Neoseeker “Big, black, and thin”
Prad “Perfektes kontrastreiches Bild”

Vad tycker testarna?

Testarna är eniga om att NEC 1920NX är en väldigt bra skärm. Bildkvaliteten anses hålla mycket hög klass och så kallad ghosting förekommer inte i större utsträckning. Skärmen anses således fungera även för spel av mer actionfylld karaktär. Något alla är eniga om är nackdelen att digitalkabel inte följer med. Flera av testarna anmärker också på möjligheterna att vrida skärmen och den går inte att justera alls i höjdled. Annars är detta en mycket kompetent skärm som hör till den senaste och bästa generationens LCD-skärmar.

Globe Technology

“Great quality for games or anything”

Globe Technology menar att 1920NX är ett utmärkt argument för att byta upp sig till större LCD. Bildmässigt blir testaren imponerad av kvaliteten, både vid vanligt arbete, filmtittande eller spelande. Den effekt som uppstår när skärmen inte hinner sätta alla pixlar innan nästa bild, så kallad ghosting, förekommer endast i begränsad utsträckning. Vilket är ovanligt bra för en LCD skärm av den här storleken. Även utseendemässigt och interfacemässigt hittar testaren få brister. Möjligheterna att justera skärmens vridning i höjd och sidled anses något begränsade, dessutom medföljer ingen kabel för digitalingången. I övrigt menar testaren att NEC 1920NX är en utmärkt skärm som förtjänar högt betyg.

Källa: Till Globe Technology's startsida
Till Neoseeker's startsida
Till Prad's startsida

Neoseeker

“Big, black, and thin”

Neoseeker jämför Hitachi CML181SXW-B med NEC 1920NX, båda moderna 19” LCD skärmar. Designmässigt menar testaren att NEC är snäppet bättre, den svarta modellen är verkligen svart med tunna kanter och ser grym ut. Rent funktionsmässigt vinner dock Hitachi. 1920NX går inte att vrida i höjdled och bara begränsat i sidled. Användarvänligheten är även något högre hos Hitachi med smidigare menysystem. NEC får plus i kanten för autokontrastfunktion men tappar poäng då digitalkabel inte följer med. Inom 2D-grafik menar testaren att båda skärmarna gör mycket bra ifrån sig, NEC erbjuder ljusstarkare bild medan Hitachi glänser med hög kontrast. När det gäller att köra skärmarna i lägre upplösning klarar sig NEC inte så bra. Testaren jämför den resulterande bilden med en skärm inslagen i flera lager tunt papper. Testaren blir dock överraskad av hur bra den klarar snabbt rörliga bilder, ghosting är mindre påtaglig än vad som var väntat. Hitachin klarar dock detta ännu bättre och utses till testvinnare totalt.

Prad

“Perfektes kontrastreiches Bild”

Desingmässigt blir Prad inte imponerade av den elfenbensvita variant av skärmen som hittat till deras kontor. Testaren tycker den ser rätt trist ut men då skärmen väl blivit inkopplad blir tongångarna annorlunda. Bilden anses mycket bra, kontrastrik och med fina färger. Bilden känns visserligen aningen ljus ibland men inga allvarliga klagomål framförs. DVD-filmer med mycket action och snabba spel testas. Testaren menar att ghosting är så gott som obefintlig och att denna skärm lämpar sig lika bra för den inbitne spelaren som kontorsarbetaren. Menysystemet får god kritik, inställningar är lätta att göra och dessutom finns en del smidiga funktioner som saknas på många skärmar. En riktigt bra skärm som är värd sina pengar.

Cirkapris: 14900 kronor

Produktfakta: NEC 1920NX är en 19” LCD skärm med maximal upplösning på 1280x1024 pixlar vid 60 Hz. Pixelstorleken är 0,294 mm. Ljusstyrkan är 250 cd/kvm och kontrasten 500:1. Betraktningsvinkeln är 170 grader horisontellt och vertikalt. Det finns analog (D-SUB) ingång och digitalingång (DVI-D) där det går att ha båda inkopplade för att snabbt växla mellan två datorer. Skärmen är certifierad enligt TCO 99 och ISO 13406-2. Mått: 434(W)x423(H)x 205(D) mm och vikt 8 kg.

Modell: NEC 1920NX