Sök
Apple Cinema HD Display

Apple Cinema HD Display

Snyggast och dyrast

2003-01-31

Läcker och användarvänlig 23 tums LCD skärm med knivskarp bildåtergivning som tillåter tungt layoutarbete. Med Apple ADC befrias användaren dessutom från sladdtrassel.
Testkälla Betyg Kommentar
Cnet 7/10 ”Stunning Picture”
PC Magazine 4/5 ”Big, bold and beautiful”
MacWorld ”Störst och snyggast men inte bäst”

Vad tycker testarna?

Här finns både ris och ros. En testare tycker att bildkvaliteten överträffar de flesta LCD skärmar. Av motsatt åsikt är MacWorld som i ett test av 12 LCD-skärmar för layoutarbete knappast vill ge några hedersbetygelser åt Apple HD Display. Skärmen får däremot mycket beröm för formgivning och skärpa men har lite skiftningar i ljusstyrkan. Testarna är alltså mycket oense.

Cnet

”Stunning Picture”

cinemahd_side

Cnet kallar bildkvaliteten häpnadsväckande med djupa svarta toner och vibrerande färger och betraktningsvinkel om 160 grader. Trots storleken är ljusstyrkan inte bara intensiv utan också fläckfritt distribuerad över hela skärmen. För att driva skärmen behövs ett väl tilltaget grafikkort med DVI och Apples ADC sladd, använder man Windows eller Mac utan ADC kort måste man köpa en adapter från DVI till ADC. Fördelen med ADC är att den sparar några sladdar. Skärmen är inte billig men inte hutlöst dyr. Användarvänligt att man bara behöver justera inställningarna vid första användningstillfället. Många LCD-skärmar lider av begränsad betraktningsvinkel och färgvariationer men inte den här. Färgerna är klara och ljusstarka. Inom normal betraktningsvinkel uppstår inga färgvariationer. Testaren upplevde däremot lite varierande ljusstyrka från vänster till höger men det var också skärmens enda tillkortakommande.

Källa: Till Cnets hemsida
Till PC Magazines hemsida
Mac World, nr 9 2002

PC Magazine

”Big, bold and beautiful”

PC Magazine tycker att skärmen är snygg och har tilltaget format, men är inte övertygade om att den motiverar sitt pris. Det är lätt att koppla den till en Power Mac G4 eftersom ADC anslutningen har allt i ett. Monitorn fungerar dock bara med Mac. Den angivna betraktningsvinkeln fungerade utmärkt både horisontalt och vertikalt. Till skillnad mot andra LCD skärmar PC Magazine har testat höll sig färgerna fina över hela skärmen men det fanns ett märkbart fall i ljusstyrka och kontrast efter 45 graders lutning. Ljusstyrka och färgåtergivning var utmärkta. Vid rörelse uppstod en del artefakter men som helhet är skärmen lite bättre än de flesta i den bemärkelsen. Ingen tvekan om att det är en utmärkt skärm, men frågan är om den är värd sitt pris undrar PC Magazine.

MacWorld

”Störst och snyggast men inte bäst”

MacWorld har testat 12 platta skärmar som skall kunna användas för grafiskt arbete. Till bästa köp utnämns Nec Multisync LCD1880SX och till bästa produkt Eizo Flexscan L685EX. Enligt Mac World är det bästa med Apple Cinema Display formgivningen samt antalet pixlar vilket räcker bra till layoutarbete. Man bör dock hålla sig till den givna bildstorleken eftersom skärmen hanterar andra storlekar mindre bra. Testaren tycker inte att skärmen är riktigt så bra som den borde vara med tanke på storlek och pris. Den är visserligen knivskarp och har bra färghantering men är märkbart frostig. Jämfört med de andra skärmarna i testet upplevdes färgerna som lite smutsiga. Betraktningsvinkeln får inte godkänt eftersom man måste sitta direkt framför skärmen för att inte få skiftningar i ljusstyrkan, som lätt störs av lysrör. MacWorld tycker också att en garantitid på ett år är på tok för lite med tanke på att de flesta andra tillverkare har tre år.

Cirkapris: 48000 kronor

Produktfakta: En 23 tums LCD skärm från Apple med optimal upplösning på 1920x1200 pixlar. Enligt tillverkaren har skärmen en betraktningsvinkel horisontellt och vertikalt på 160 grader. Ljusstyrkan är 200 cd/kvm och kontrastförhållandet 350:1. Skärmen har två knappar för justering av ljusstyrka och start/vila. Anslutning för två portars USB-hubb samt ADC (Apple Display Connector) med distribution av digitala signaler. Vidare USB samt strömuttag. Systemkrav Power Mac G4 med NVIDIA Geoforce 2MX eller Geoforce 3. Mått: 614(B)x503(H)x280(D) mm och vikt 11,5 kg.