Sök
Toshiba Satellite T130

Toshiba Satellite T130

Utmärkt alternativ till netbook

2010-06-03

Toshiba Satellite T130 är en bärbar dator på 13,3 tum som med de långsammare processorvalen lyckas konkurrera med notebooks riktigt bra. Plus för attraktiv design, god anslutbarhet och lång batteritid.
Testkälla Betyg Kommentar
Laptop world 4/5 "Perfekt til studiebrug"
Trusted reviews 5/10 "Let down by a lackadaisical single-core processor"
Pocket lint 8/10 "Well worth a look"

Vad tycker testarna?

Att detta är en bärbar dator med ett slimmat utseende som går hem råder ingen tvekan om. Designen uppskattas även när det kommer till tangentbordets utförande samt den goda anslutbarheten som uppnåtts trots de knappa dimensionerna. Tillsammans med ett långlivat batteri, är det som bäddat för utmärkt portabilitet. Dock är batteriets livslängd på bekostnad av att en processor med lägre prestanda satts in hos de datorer som testarna kikat på. Det finns tillräcklig kraft för alldagliga uppgifter som surf, dokumenthantering och film men inte mycket mer. Men testarna är ändå överlag nöjda och menar att datorn främst är att betraktas som ett alternativ till en netbook. Den som gillar formatet och vill ha mer krut under huven kan ju alltid köpa en av de dyrare modellerna med dubbelkärnig processor.

Laptop world

"Perfekt til studiebrug"

Toshiba Satellite T130_2Detta är en dator som är designad att sticka ut med sitt helvita hölje och upplevs som en frisk fläkt av danska Laptop world. Det trendiga utförandet kanske mer lämpar sig för studenter än för affärsmän som vill ge ett seriöst intryck skriver testaren. Det blir plus också för tunnheten hos produkten och det bekväma tangentbordet som dock gärna kunde ha gått lite längre ut i kanterna. Styrplattan som sitter i, flyter fint ihop med datorns design men har samtidigt nackdelen att den kan bli svår att se. Skärmen är stor och bredbildsformatet är utmärkt för filmtittande eller att ha fler fönster uppe samtidigt. Bildkvaliteten är det heller inget fel på även om den starkt reflektiva ytan kan göra det svårt att se på skärmen i starkt motljus. Under användande så är det en mycket tystlåten dator som inte heller blir vidare varm. Bäst av allt är den långa drifttiden som kan nå hela 11 timmar enligt testaren. Detta tillsammans med mobiliteten är produktens främsta styrkor, menar Laptop world. Prestandamässigt har den inga problem med film, surf eller kontorsapplikationer varför den återigen anses vara utmärkt som studentdator. Laptop world testar med följande konfiguration: Intel Pentium SU4100 processor, Intel GMA 4500M grafik och 4 gigabyte arbetsminne.

Källa: www.laptopworld.dk (DK)

Trusted reviews

"Let down by a lackadaisical single-core processor"

Toshiba Satellite T130_1Även den svarta modellen som Trusted reviews kikar på uppskattas för sitt utförande som inte bara beskrivs som attraktivt utan också praktiskt då vikten och dimensionerna gör den enkel att bära med sig. Utrustad med en Intel Pentium SU2700 som klockar in på 1,3 GHz och 3 gigabyte arbetsminne är prestandan inget som direkt imponerar. Överlag upplevs datorn vara småtrög med dålig respons. Video i både 720p och 1080p hanteras dock utan problem så länge det inte rör sig om flashbaserat material. Något som däremot imponerar är batteritiden som är rejält långlivad och anslutbarheten är riktigt bra med tanke på det tunna höljet. Tangentbordet får också ett gott omdöme för sin bekvämlighet. Trots detta dras betyget ned av den långsamma processorn som inte anses komma i närheten av acceptabel prestanda. Trusted reviews rekommenderar därför att den som gillar formatet bör kika på en dyrare variant utrustad med dual-core processor istället.

Källa: www.trustedreviews.com (GB)

Pocket lint

"Well worth a look"

Toshiba Satellite T130_3Även Pocket lint kikar på modellen med Intel Pentium SU2700 och 3 gigabyte arbetsminne. Här menar man att även om datorn inte hanterar mer krävande arbetsuppgifter lika bra som andra datorer på 13 tum, fungerar den ändå bra under vardagligt användande. Grafiken är inte den bästa men duger för hd-video så länge inget annat körs samtidigt. Testaren ger pluspoäng för de många anslutningarna och främst för förekomsten av hdmi. Den bästa punkten hos produkten är dock batteritiden som utan problem lever upp till de specificerade nio timmarna även om det är på bekostnad av prestandan. Allt ovan tillsammans med en attraktiv design, en utmärkt skärm, både när det gäller färger och upplösning, samt ett tangentbord som inte bara är snyggt utan också mycket bekvämt, gör att Satellite T130 förtjänar en titt, avslutar Pocket lint.

Källa: www.pocket-lint.com (GB)

Cirkapris: 6700 kronor

Produktfakta: Toshiba Satellite T130
Processor: Intel Pentium 1,3 GHz, Intel Core 2 1,4 GHz eller Intel Core 2 Duo 1,3 GHz
Bildskärm: 13,3 tum widescreen, upplösning 1366x768. Led-bakgrundsbelysning.
Arbetsminne (installerat/maximalt): 3/8 GB
Hårddisk: 250-500 gigabyteGrafik: Intel Mobile GMA 4500M eller GMA 4500MHD med delat minne
Anslutningar: Ethernet, usb x 3, vga, kortläsare, hdmi
Övrigt: Wifi, webbkamera, dvd-brännare, mikrofon, bluetooth (ej alla modeller)
Mått: 323x223x22,2 mm
Vikt: 1,76 kg
Prisexemplet avser Toshiba T130-17E med Pentium SU4100 och 500GB hårddisk.