Sök

Toshiba Satellite L30: Tystnad, tagning

2007-05-28

Satellite L30 är en ny budgetdator från Toshiba. De viktigaste fördelarna är lågt pris och lågt fläktljud.

Modell Pris Kommentar
Toshiba Satellite L30 6800 Lågt pris och lågt ljud

Sammanfattning

Är du ute efter en billig, robust dator med Vista home och som inte kräver många anslutningsmöjligheter är Satellite L30 ett tänkbart alternativ. Särskilt om du värdesätter en tyst arbetsmiljö. Men batteriet tar slut fort så det är inget för långpendlaren som vill jobba eller titta på film utan tillgång till ström.

Inledning

Toshiba Satellite L30 är en bärbar dator i budgetklassen som finns i ett antal konfigurationer. Följande avser den testade varianten. Processor Intel T2060 1,6 ghz, 1024 megabyte internminne. Windows Vista home basic. 15,4 tums wxga-skärm, dvd-rw (dubbla lager), Ati Radeon Xpress 200 grafikkort, wifi anslutning, 2 usb portar. 60 gigabyte hårddisk. 2 års garanti. Mått 358x262x37 mm. Vikt 2,7 kg.

Marcus Bergh

Ris och ros
Tangentbordet är mjukt, tyst och gediget. Men också ganska kompakt. Några av knapparna som page up/down är lätta att komma åt av misstag istället för shift- eller pilknapparna. Bildskärmen hör inte till de bästa men den är ganska ljusstark, även om färgerna känns urvattnade. Styrplattan har en ganska tråkig känsla. Tyvärr är strömbrytaren för liten och väl dold i en kromlist längst upp under skärmen. Extern volymkontroll saknas men funktionen finns åtminstone i tangentbordet.

Underbart är kort
Högtalarna sitter i framkant och är inget att skryta med, men ljudet fungerar för lite skvalradio och ur ett informativt perspektiv. Om inte annat finns hörlursuttag att tillgå. När vi ändå är inne på portar är 2 usb ganska dåligt. Men hallå, det är ju en budgetdator och något måste ju tillverkaren snåla in på. Och då kommer vi in på den stora nackdelen med Satellite L30, nämligen den korta batteritiden. Det känns som att batteriet alltid är på upphällningen trots att det är nyladdat. Datorn är inte överdrivet tung att bära och känns hyfsat hållbar, även om den plastiga känslan inte ger något vidare intryck. Vid dvd-uppspelning med word igång höll batteriet i 45 minuter.

Bra köp?
För den som absolut vill ha Vista home i en bärbar dator till lågt pris, som värdesätter ergonomi och ett etablerat varumärke på skalet blir svaret ja. Men inte om du förväntar dig en mångsidig och uthållig jobbdator under skalet.

Senast uppdaterad: 2018-08-21
Av: