Sök
Test - Toshiba Qosmio F750

Test - Toshiba Qosmio F750

3d utan brillor

2011-11-14

Världens första bärbara dator med 3d-effekt, som inte kräver att man använder speciella glasögon. Men hur bra funkar det egentligen? Och kan Qosmio F750 någonting mer?

Toshiba F750 betyg  

Snygg utsida
Vid först anblick upplevs Toshiba Qosmio F750 10W som en mycket snyggt designad bärbar dator. Den har en blodröd skärmdel och är mestadels svart undertill, med en del vinröda detaljer. Det blanka tangentbordet är väldigt känsligt mot fett- och fingeravtryck. Utrymmet runt om tangentbord och pekplatta har en yta som för tankarna till kolfiber. Den bidrar faktiskt till en bättre känsla vid användning av pekplattan än vad jag upplevt med andra datorer. Tangentbordet och knapparna håller en bra storlek, vilket främjar en korrekt fingersättning.

Datorn har ett par snabbval för ekoläge, aktivering av det trådlösa nätverkskortet, 3d samt knappar för musik och film. Dessa är i form av tryckkänsliga knappar, vilka fungerar bra och förmedlar en fin känsla, även om vanliga knappar såklart hade fungerat lika bra.

I sann Toshiba-anda är datorns ljudsystem signerat Harman Kardon. Det går att spela på hög volym och fortfarande ha ett välljudande ljud, inte skrikigt och högfrekvent som är vanligare från de inbyggda högtalarna.  

f750_13d utan glasögon
Det som verkligen står ut med F750 är dock 3d-funktionen. Den lanseras som världens första bärbara dator med 3d-utan-glasögon-teknik. Detta innebär, som redan antytts, att man inte behöver ha de aktiva glasögonen som annars är brukligt vid 3d och datorbruk. Istället har F750 en kamera som identifierar och följer dina ögon. Utifrån detta anpassas bilden och du får en 3d-effekt. Denna del fungerar väldigt bra, den identifierar snabbt dina ögon och följer dem väldigt bra.

Varierat resultat
3d-effekten fungerar ganska bra med de medskickade exempelfilerna. Det vill säga klipp från två animerade filmer och en "riktig". I de animerade klippen fungerar 3d:n bäst enligt min erfarenhet, dock är effekten inte lika påfallande som jag uppfattat den med 3d-glasögon. Bilden upplevs som något plattare.

När det gäller filmklippet blir resultatet inte lika bra. Det verkar som att programmet tolkar fel ibland på vad som ska vara bak- och förgrund. Detta påverkar djupet i bilden då man kan uppleva att bakgrunden helt plötsligt hoppar fram. Mina försök att använda 3d-effekt på klipp som är gjorda för 2d fungerar ännu lite sämre.

 

f750_22

Aktiv 3d att föredra
Tekniken för 3d utan glasögon är väldigt intressant men tyvärr har den inte hunnit tillräckligt långt för att jag ska kunna säga att den är lika bra som den aktiva tekniken. Det ska också nämnas att, vad jag kunde förstå, går det bara spela upp med 3d-effekt genom Toshibas egen spelare och tyvärr stödjer denna inte alla filformat.

Bra köp?
F750 är en bärbar dator som är riktad mot dem som söker en nöjesmaskin för film och ljud. Till detta tycker jag den fungerar bra och en trevlig bonus är fjärrkontrollen som medföljer datorn. Detta gör att du enkelt kan koppla datorn till tv:n och styra filmen eller musik på distans.

När det kommer till spel är den, som alla andra bärbara datorer, inte kompetent grafikmässigt. Det går att spela men förvänta dig inte att köra på någon högre detaljnivå. Dock har datorn en kraftig processor som kompenserar i en del spel, där grafik inte är det krävande. Batteritiden är inte toppen men inte heller botten. Om man inte gör något för ansträngande har jag kunnat räkna med en batteritid på runt 2 timmar. Slutsatsen blir att Qosmio F750 är en riktig partymaskin med bra ljud- och filmresurser men 3d:n behöver lite mer utveckling innan den är godkänd.

Så gjorde vi
Toshiba Qosmio F750 har använts under cirka två veckors tid vid "normalt bruk", vilket inkluderar textbehandling, film och en del spelande.

Specifikation
Skärm: 15,6 tum Full hd, glasögonfri 3d-skärm (120 Hz)
Webbkamera: HD webbkamera med ögonsensor
Cpu: Intel Core i7 processor (2.00/2.90GHz Turbo)
Grafik: Nvidia GeForce GT 540M grafik (upp till 2GB)
Hårddisk: 500GB (7200 rpm) sata
Ram: Upp till 8 GBOptisk enhet: Blu-ray-brännare
OS: Windows 7 64bit Home Premium
Ljud: Harman Kardon stereohögtalare, Dolby Advanced Audio
Trådlösa nätverksprotokoll: 802.11(b/g/n)
Anslutningar: 3xusb 2.0, 1xusb 3.0
Övrigt: Hdmi-cec, Multi-Card Reader
Mått: 381x254x30(37,6) mm