Sök
Samsung X360 U9300

Samsung X360 U9300

Långlivad lättviktare

2009-03-31

Samsung X360 U9300 är en lätt bärbar dator där tillverkarens val av strömsnål processor och led-bakgrundsbelyst skärm resulterat i en ruskigt lång drifttid. Den som däremot prioriterar processkraft och optisk läsare bör leta efter något annat.
Testkälla Betyg Kommentar
Connect 401/500 "Höchster Ausdauer"
M3 7/10 "Ultraportabel med god funktion"
Pc för alla 9/10 "Suveränt batteri"
Prylportalen 5/6 "Den ultimata netbooken"

Vad tycker testarna?

Testarna skriver att Samsung X360 U9300 är en snygg och imponerande tunn dator men vissa ogillar dock att fingeravtryck lätt fastnar på den blanka ytan. Tangentbordet anses likna det hos Macbooken och känns likadant att använda då tangenterna är något stumma. Dock så upplevs det vara bekvämt nog för att användas under längre ordbehandlingssessioner. Anslutningsmässigt så är datorn välutrustad men flera testare hade gärna också sett en optisk enhet i specifikationerna. Skärmen får beröm för sin starka ljusstarka och majoriteten testare menar också att den är behaglig att se på tack vare led-tekniken. Prestandan duger mer än väl till för att arbeta med Office-dokument eller surfa. Spel, bildbehandling och videoredigering rekommenderas däremot inte. Den största styrkan hos datorn uppges vara den långa drifttiden där vissa testare når upp till åtta timmars användande.

Connect

"Höchster Ausdauer"

Samsung X360 1När Connect jämför produkten med Sony Vaio VGN-Z21MN och Fujitsu Siemens Lifebook S6420 så placerar den sig på tredje plats. Detta då produkten har sämre anslutningsmöjligheter och saknar optisk enhet till skillnad från de två konkurrenterna. Samsung är dock ensamma om att kunna erbjuda en hdmi-utgång. Processorn som sitter i är dessutom den svagaste hos de tre. Men en stor fördel med Samsungs val av cpu uppges vara att drifttiden är långt mycket bättre än hos konkurrenterna. Det anses också vara den bekvämaste datorn att handha. Att processorkraften är sämre än hos konkurrenterna är tydligt på pappret men märks inte av vidare mycket i praktiken, skriver Connect. Att arbeta med Office-dokument eller surfa går utan problem. Det är bara vid bild- eller videobearbetning som begränsningarna blir påtagliga. Som vinnare koras Sony Vaio VGN-Z21MN då den erbjuder mest prestanda och är den flexiblaste lösningen med avseende på anslutbarhet och optisk läsare. Den som vill ha det bekvämaste och mest portabla alternativet samt en ordentlig drifttid bör ändå ta sig en titt på Samsung X360 U9300, avslutar Connect.

Källa: Connect (DE) nr 2 2009

M3

"Ultraportabel med god funktion"

Samsung X360 2Även om M3 rent visuellt uppskattar utförande hos Samsung X360 U9300 så uppges den blanka ytan bara vara besvärlig då fingeravtryck syns alltför tydligt. Bildskärmen uppges vara bland de starkaste som setts hos en bärbar dator och även om svärta och färgåtergivning blir något lidande av detta så är kvaliteten ändå fullgod för arbetsapplikationer. Tangentbordet påminner om det hos Macbook med sina stumma och isolerade tangenter men pekplattan till skillnad från Apples inte har några specialfunktioner. Den är dock precis och knapparna är bekväma. Nivåindikatorn för batteriet är också som hämtad från Apples produkter och med sin drifttid på fyra timmar under filmvisning så går det inte säga annat än att batteritiden är riktigt bra, skriver M3. Processorn som är lågvoltsanpassad är förklaringen till detta och även om prestandan inte är monstruös så uppges den vara mer än nog för filmvisning och kontorsapplikationer. Att datorn är utrustad med en dockningsport tillsammans med låg vikt, batteritiden och den höga ljusstyrkan hos skärmen gör enligt M3 att den blir en effektiv affärsdator.

Källa: M3 (SE) nr 1 2009

Pc för alla

"Suveränt batteri"

Pc för alla är glada att se att Samsung beslutat sig för att lansera sina bärbara datorer i Sverige och skriver att det i dagsläget dessutom finns ett gott utbud av datorer att välja emellan. X360 U900 uppges vara tillverkarens minsta modell och tveklöst den lättaste windowsdatorn i dagsläget utrustad med en 13-tumsskärm. Även om datorn är supertunn så upplevs den som relativt stabil och behöver inte behandlas med silkesvantar. Skärmen får beröm för sina klara och pigga färger. Användandet av led-teknik hos skärmen tillsammans med en strömsnål processor har dessutom resulterat i datorns absoluta styrka, en imponerande batteritid. Testaren uppmäter denna till tre timmar med maximal arbetsbelastning, skämen satt på maximal ljusstyrka och trådlöst nätverk aktiverat. Och om rätt justeringar görs så går det lätt få ut runt åtta timmars drifttid, skriver Pc för alla. Kompromissen är prestandaförlust, men för en dator i den här viktklassen så klarar den sig ändå relativt bra så länge man inte får för sig att bildbehandla eller bearbeta videofiler.

Källa: Pc för alla (SE) nr 1 2009

Prylportalen

"Den ultimata netbooken"

Även Prylportalen tycker att det är lite småirriterande med att fingeravtryck alltför lätt fastnar på den blanka ytan hos Samsung X360 U9300. Att den dessutom kommer belamrad med en massa klistermärken gör inte saken bättre. Det är dock en imponerande snygg dator som dessutom är supertunn och känns gediget genomarbetad, skriver testaren. Hdmi-utgång och tre usb-portar är riktigt bra för en så här tunn dator men att optisk enhet inte finns inbyggd känns inte lika kul. Tangentbordet liknar mycket det hos Macbook och även om tangenterna känns något stumma så fungerar det fint att använda för längre textinmatningar. Skärmen anses vara riktigt bra då den är ruskigt ljusstark och mycket trevlig att se på, men betraktningsvinklarna kunde ha varit något bättre. Prestandan är bra för en processor på 1,2 gigaherz och även om det går få en långt mer kraftfull bärbar dator för samma pengar så är Samsung X360 U9300 exceptionell när skärm, vikt och batteritid vägs in i kalkylen. Just batteritiden är nämligen det starkaste kortet och testaren uppmäter nästan sex timmars drift med trådlöst nätverk påslaget.

Källa: www.prylportalen.se (SE)

Cirkapris: 20000 kronor

Produktfakta:

Samsung X360 U9300
Processor: Intel Core 2 Duo SU9300, 1,2 GHz
Bildskärm: 13,3 tum widescreen, upplösning 1280x800 pixel, led-bakgrundsbelysning
Arbetsminne (installerat/maximalt): 3/4 gb ddr3
Hårddisk: 120 gigabyte
Grafik: Intel X4500HD med delat minne
Anslutningar: Ethernet, usb x 3, hdmi, vga, kortläsare, dockningsport
Övrigt: Wifi, Windows Vista Home Premium, 10 timmars drifttid
Tillval: bluetooth
Mått: 311x228x16,5-30,9 mm
Vikt: 1,35 kg
Cirkapriset gäller modellen Samsung X360-AA02

Tillverkare: Samsung