Sök
Lenovo Thinkpad X60

Lenovo Thinkpad X60

Liten, kraftfull och säker

2006-06-16

Thinkpad X60 är en kraftfull och kompakt bärbar dator från Lenovo med säkerheten i fokus ifall olyckan skulle vara framme.
Testkälla Betyg Kommentar
Pc Pro 5/6 “Phenomenally fast ultraportable notebook.”
Cnet 8,4/10 “Maximum degree of connectivity”
Xonio 82/100 “Leichtes und sehr mobiles Arbeitsnotebook”

Vad tycker testarna?

Lenovo Thinpad X60 får ris av testarna på två punkter, dels avsaknaden av optisk enhet, dels det höga priset. I övrigt är idel beröm som delas ut. X60 anses vara liten och lätt dator med ett bekvämt tangentbord. Prestationen är i topp tack vare kraftfull processor och en utmärkt livslängd hos batteriet. Det är ingen dator som lämpar sig vidare för spel på grund av medföljande grafikkort och liten skärm med låg upplösning. Men som arbetsdator är den ett utmärkt alternativ, och där kommer de omfattande anslutningsmöjligheterna till användning.

Pc Pro

“Phenomenally fast ultraportable notebook.”

PC Pro skriver att Thinkpad X60 är ett utmärkt val för den som vill ha en bärbar dator med fokus på säkerhet. Detta då produkten är utförd i ett mycket tåligt chassi med stötskyddad hårddisk, men det medföljer också mjukvara som bland annat skall återställa material ifall något skulle gå fel. Möjligheten att kunna ladda ner uppdateringar utan att behöva gå in i Windows uppskattas av testaren. Prestandan är bra och fullt tillräcklig för att ersätta ett stationärt alternativ. Vid val av det större batteriet imponeras testaren av den utmärkta batteritiden, i testet räckte de över tio timmar. Den enda nackdelen är att priset på datorn är något högt.

Källa: Till PC Pro (GB)

Cnet

“Maximum degree of connectivity”

Även om Lenovo X60 är dyrare än många av sina konkurrenter och dessutom saknar optisk läsare, så tycker Cnet att det är en dator som erbjuder en mycket bra balans mellan bekvämlighet, prestation, batteritid och portabilitet. Bekvämligheten kommer av att tangentbordet är stort och rejält samt de goda kommunikationsmöjligheterna som täcker det mesta som kan behövas. Skärmen är liten men räcker mer än väl till för Internet och affärsapplikationer. Batteritiden uppges vara bland den bästa som noterats hos en bärbar dator. Prestandan är också riktigt bra. Tack vare den nya processorn är datorn märkbart snabbare vid vanliga kontorsapplikationer men skillnaden är än tydligare vid tyngre belastning.

Källa: Till Cnet (US)

Xonio

“Leichtes und sehr mobiles Arbeitsnotebook”

Tyska Xonio skriver att med sina dimensioner och låga vikt är Thinkpad X60 lätt att ta med överallt. Chassit är välbyggt och tillverkaren har hög fokus på säkerhet med programvara för att skydda och återställa material. Klarar man sig utan optisk läsare anser testaren att X60 är en utmärkt arbetsdator. Detta tack vare goda kommunikationsmöjligheter, bra batteritid och snabb processor. Medföljande grafikkort är inte speciellt kraftfull, vilket tillsammans med en liten skärm gör att datorn inte är något bra alternativ för spel. Men för film och övrig multimedia är den ett fullgott alternativ. Då är det ingen nackdel att ljudnivån anses vara låg.

Källa: Till Xonio (DE)

Cirkapris: 18000 kronor

Produktfakta: Lenovo Thinkpad X60 är en bärbar dator utrustad med en Intel Core Duo Processor på 1,66 GHz, 512 MB arbetsminne, maximalt 2 GB och 80 GB hårddisk. Skärmen är på 12,1 tum och har upplösningen 1024x768 pixlar. Grafiken sköts av ett Intel GMA 950. Optisk enhet saknas i basmodellen men dvd-brännare finns som tillval. Wlan, ethernet, ir samt bluetooth finns. I övrigt erbjuder datorn firewire, tre stycken usb, fingeravtrycksläsare och dockningsmöjlighet. Medföljer bland annat programvara för systemåterställning. Standardbatteriet som ingår har en angiven drifttid på tre timmar, men kan med tillval förlängas till åtta timmar. Måtten är 268(b)x20(h)x211(d) mm och vikten 1,32 kg utan optisk enhet.