Sök
Fujitsu-Siemens Lifebook S6120

Fujitsu-Siemens Lifebook S6120

Lite dyrare, lite läckrare

2003-08-26

Minimal men fullutrustad bärbar dator som anses vara bland de bästa på marknaden. S6120 är en snygg och stryktålig dator med funktioner för att öka säkerheten.
Testkälla Betyg Kommentar
ITP 4/5 ”Boasts the full raft”
PC Pro 4/6 ”Add an element of security”
What Laptop & Handheld PC 4/5 ”Emphasis on batteri life and low weight”
Mikrodatorn 7/10 ”Prestandaövertag”

Vad tycker testarna?

Konkurrensen är hård bland tillverkarna av ultraportabla datorer och S6120 är inte ensam om att vara en välutrustad och lätt dator för affärsmän på resande fot. S6120 ser dock lite trevligare ut än många av sina konkurrenter och har säkerhetsfunktioner som kan locka. Prestandamässigt är den inte bäst, men inte heller sämst. Vanliga kontorsgöromål klarar den av utan större problem, men den som tänkt sig en underhållningsmaskin bör se sig om efter något annat. Höljet är stryktåligt och skärm och tangentbord håller önskvärd kvalitet.

ITP

”Boasts the full raft”

ITP är mest nyfikna på den nya processorn och blir inte besvikna. S6120 arbetar snabbt. Den har mindre kraft än många andra bärbara med samma processor, men i praktiken är det mycket lite som skiljer datorerna åt. Batteriet klarade imponerande fyra timmar vilken är en stor förbättring jämfört med tidigare modeller. Datorn har en hel del tillvalsmöjligheter för anpassning till individuella behov, t.ex. dvd brännare. S6120 är en liten och mycket lätt bärbar som borde passa frekventa resenärer.

Källa: Till ITP's startsida
Till PC Pro's startsida
What Laptop & Handheld PC, Juli 2003
Mikrodatorn, nr 9 2003

PC Pro

”Add an element of security”

PC Pro tycker att Lifebook S6120 är en mycket portabel dator. Den är välbyggd och har gott om lösningar för trådlösa nätverk. Prestandamässigt ligger den efter exempelvis Dell Latitude D600 men man behöver inte bli besviken. Den är snabb nog för att klara av vanliga kontorsuppgifter, men den är inget för spelentusiaster. Den låga prestandan blir märkbar när man tittar på dvd filmer som får en viss eftersläpning. Lifebook S6120 är estetisk och praktisk, ibland kan man dock höra fläkten. Musplattan svarar bra och tangentbordet är behagligt, men layouten inte den bästa möjliga. Skärmen är skarp och har bra bakgrundsbelysning. Testaren saknar vissa anslutningar även om Lifebook S6120 inte är dåligt utrustad. Imponerar i batteritestet där den klarar tre och en halv timme. Priset ligger ganska högt i jämförelse med konkurrenterna.

What Laptop & Handheld PC

”Emphasis on batteri life and low weight”

What Laptop & Handheld PC gillar den affärsmässiga looken och att Lifebook S6120 känns välbyggd och hållbar. Tangentbordet är bekvämt men har möjligen lite för långt mellan vissa knappar. Skärmen har bra responstid, men tenderar att bli mörk mot kanterna. Vikten är mycket låg men batteritiden uppmättes till knappa 136 minuter. Den som planerar att arbeta mycket utanför kontoret bör satsa på ett extra batteri. Lifebook S6120 är mer än kapabel till vanliga kontorsgöromål, men som grafikmaskin imponerar den inte. Anslutningarna hålls till ett minimum. På det hela taget är Lifebook S6120 jämförbar med många andra ultralätta datorer på marknaden.

Mikrodatorn

”Prestandaövertag”

Mikrodatorn jämför Lifebook S6120 med Thinkpad X31. Inklusive cd-brännare visar sig S6210 väga 2 hg mer än uppgett, men den är fortfarande lätt. S6210 är lite snabbare, men till vardags märker man ingen skillnad. Vid arbete med grafik har S6120 övertaget. X31 hade lite längre batteritid men i gengäld är S6120 betydligt snabbare vid batteridrift. Funktioner, ergonomi och skärmar var bra och jämförbara på båda maskinerna. Testaren irriteras dock av buller från S6120 som också är lite dyrare än sin konkurrent. Den känns dock lyxigare och man får inbyggd cd-brännare, större skärm och mer minne för pengarna. Samma betyg delas ut till bägge datorerna.

Cirkapris: 24000 kronor

Produktfakta: Bärbar dator med 1.6 (eller 1,4) GHz Pentium-M processor. 256 MB (alternativt 512 MB) DDR SDRAM minne och hårddisk på 40 eller 60 GB. Datorn har ett tomt modulfack, köparen kan välja mellan cd, dvd eller dvd/cd-rw combo. Det integrerade grafikkortet, Intel 855GM, har maximalt 48 MB i minne. TFT-skärm som uppgår till 13,3 tum med maximal upplösning av 1024x768 pixlar. Integrerade stereohögtalare, V.92 modem, 10/100 Mbps Ethernet finns som standard, medan Bluetooth och trådlös WLAN finns som tillval. Övriga anslutningar är bl.a. PC korttplats, IR port, FireWire samt två USB 2 portar. En säkerhetsfunktion gör att det krävs en pinkod för att komma in i datorn. Operativsystem är Windows XP Professional. Mått 293x237x34 mm och vikt 1,7 kg.

Modell: Fujitsu-Siemens Lifebook S6120