Sök
Dell Precision M50

Dell Precision M50

Fler dimensioner

2003-01-03

En nätt och jämnt bärbar dator på 4 kg, men jämförbar prestanda finns inte enligt testarna.
Testkälla Betyg Kommentar
PC Magazine 4/5 "Powerfull enough"
Dator Magazin "Fyra kilo kraft"
Cadinfo "Wonderful screen"
Desktop Engineering "Blazing Performance"

Vad tycker testarna?

Att döma av testernas sammanlagda omdömen är M50 en maskin som sätter standarden för kommande arbetsstationer. Flera av testarna hävdar att det här är den första bärbara datorn som verkligen kan tävla med många stationära. M50 har fullt tillräcklig prestanda för att klara tung grafikhantering, CAD/CAM och de vanliga 2-D och 3-D programmen. Beröm får även den ovanligt klara LCD skärmen men vikt och pris får en del kritik.

PC Magazine

"Powerfull enough"

dell_m50_sidePC Magazine påpekar att det är M50:s förmåga att hantera tung grafik som gör att den verkligen kan tävla med stationära datorer. Skärmen är av god kvalitet och ger skarpare och klarare bilder än den genomsnittliga notebooken. M50 har snabb processor, stor hårddisk och högpresterande grafiksystem som tidigare inte varit tillgängliga för bärbara datorer. Den går bra till program som CAD/CAM och är kraftfull nog för att klara av de vanliga 2-D och 3-D programmen som vanligtvis används på stationära datorer men räcker kanske inte till för utveckling av mjukvara.

Källa: Till PC Magazines hemsida
Dator Magazin, nr 10 2002
Till Cadinfos hemsida
Till Desktop Engineerings hemsida

Dator Magazin

"Fyra kilo kraft"

Dator Magazin testar M50 med Specviewperf 7.0 och får bekräftat att det här är en dator med mycket kraft. Man rekommendera datorn till animatörer, CAS/CAM folk och andra som behöver prestanda. För att vara en notebook tycker man att M50 är välutrustad och går att jämföra med en stationär dator. Tangentbordet och skärmen är utmärkta för att sitta på en bärbar. Emot M50 talar vikten och priset. Men testaren tycker ändå att den är "en fullgod ersättare för en stationär PC".

Cadinfo

"Wonderful screen"

Cadinfo kikar in under locket på vad som ser ut som en klassisk laptop och hittar bildkvalitet och minne tilläckligt för att konkurrera med stationära datorer som vanligen används av ingenjörer. Att M50 stöder Open GL är nödvändigt för hantering av tung grafik men skärmen är det bästa med en ovanligt klar bild för att vara en LCD, men upplösningen är högre än nödvändigt. Objekten på skärmen minskar i storlek eftersom upplösningen inte anpassats till Windows. Det enda testaren verkligen kan kritisera är avsaknaden av manual. I övrigt tycker Cadinfo illa om styrpinnen men påpekar att man klarar sig bra med plattan. Med tanke på vad man får för pengarna tycker inte Cadinfo att kostnaden är orimlig.

Desktop Engineering

"Blazing Performance"

Desktop Engineering finner att M50 är en häpnadsväckande dator. LCD skärmen ger kristallklar bild till och med i starkt solljus. Liksom Dells övriga datorer har M50 bra batteritid men det som verkligen får testaren att bli imponerad är dess förmåga att hantera grafik. Grafikbordet har extremt flexibla konfigurationer och dessutom framställs den fint på skärmen. I Benchmark tester fullkomligt krossar den sina konkurrenter. Anslutningarna borde vara fullt tillräckliga för alla och M50 är en bärbar dator som borde möta kraven hos mer krävande användare menar testare.

Cirkapris: 31500 kronor

Produktfakta: Dell Precision M50 är en bärbar dator med 1,8 MHz Pentium 4 processor (upp till 2,2 GHz), 256 MB SRAM (standard), 1024 MB (upp till 60 GB) hårddisk med stöd för OpenGL. Dell har utrustat M50 med utgångar för telefonkoppling (RJ-11), två USB, serieport, parallell, extern bildskärm, inbyggt V92 modem samt RJ-45 Ethernet och S-Video. Den har också jack för mikrofon, hörlurar, högtalare och Firewire samt två PC kort platser och koppling för dockningsstation. TFT-skärm på 15 tum med upplösningen 1600x1200 UXGA. Till standardutrustningen hör diskettstation. Som musfunktion finns styrplatta samt pinne. Batterierna laddar på en timme (2,5 timme påslagen) och klarar 2,5 till 3 timmars arbete. Måtten är 331(W)x276(D)x44(H). Vikt ca 4 kg.

Modell: Dell Precision M50