Sök
Dell Inspiron 5150

Dell Inspiron 5150

För mer plats på skrivbordet

2004-02-09

Datorn anses passa de som vill ersätta sin stationära dator med en bärbar. Med en vikt på 3,6 kg blir det inte några längre resor. Prestandan med 3,2 GHz processor imponerar.
Testkälla Betyg Kommentar
What Laptop & Handheld PC 4/5 "A surprising amount of performance"
Mikrodatorn 81/110 "Bra skärm"
PC World 3,5/5 "Mostly stays put"
PC Magazine 4/5 "For someone who wants the power of a PC"
M3 7/10 "Dator som kan ersätta din stationära"

Vad tycker testarna?

Testarna menar att Inspiron 5150 mycket väl kan ersätta en stationär dator tack vare sin höga kapacitet och sin snabbhet. Den passar även bra på resor tack vare den långa batteritiden, men datorn är relativt tung. Konstruktionen anses vara hållbar, men pekplattan kunde vara bättre utvecklad menar flera testare. Ljudet får både ris och ros. En testare säger att många kommer att sakna tillgång till parallellport medan en annan testare inte tror att saknaden är speciellt stor.

What Laptop & Handheld PC

"A surprising amount of performance"

What Laptop & Handheld PC menar att Inspiron 5150 har imponerande specifikationer och en tillfredsställande design. Dock är datorn ganska stor och passar bättre som ersättare för en stationär dator än för att bära med sig. Det enda man saknar i utrustningen är en diskettstation, som finns som tillbehör. Batteritiden är lång och imponerar på testaren. Processorn är stark och överhuvudtaget imponeras man av prestandan. Anslutningsmöjligheterna är bra. Datorn känns välkonstruerad och tangentbordet är lätt att använda. Dock kunde pekplattan kännas mer stabil. Mycket prestanda till ett lågt pris. Bra med DVD-spelare. Man testar även Fujitsu-Siemens Amilo D-8830, HP Compaq Presario 2548EA, Multivision Nexus CT, NEC Versa P520, Net Highstreet.com Slim Book 1700, Rockdirect Quaddra DTS 2.8, Samsung X05 XTC 1400 och Sony VAIO PCG-GRT795MP. Samsung får guldutmärkelsen, Multivision silver. Fujitsu Siemens blir bästa affärsval och Inspiron 5150 rekommenderas.

Källa: What Laptop & Handheld PC, oktober 2003
Mikrodatorn, nr 14 2003
Till Pc Worlds hemsida
Till PC Magazines hemsida
M3, februari 2004

Mikrodatorn

"Bra skärm"

Mikrodatorn tycker att Inspiron 5150 är ett bra alternativ till en stationär dator. Dock är datorn relativt tung och det blir en del att bära omkring på. Datorn har en kraftfull processor och stor hårddisk. Parallellporten är något Dell tagit bort helt, men Mikrodatorn tror inte att den kommer saknas. När det kommer till ljudkvalitet uppstår en hel del brus och störningar vid användning av mikrofoningångarna, men man vet inte om det består av någon form av glapp. Bildskärmen håller hög kvalitet och hela datorn känns välkonstruerad. Batteritiden är strålande och med 4 timmar och 37 minuter är det bäst i testet. Finesserna hos datorn är i övrigt få, även om det finns en hel del trevliga tillbehör och helhetsintrycket är ändå bra. Mikrodatorn testar även Acer Travelmate 541LCi, Asus L5800C, HP Compaq nx9010, Network Chrome 8000D liksom Toshiba Satellite P20-S203. Till bäst i test utses Chrome 8000D och bästa budgetvalet blir Travelmate 541LCi.

PC World

"Mostly stays put"

PC World anser att datorn är ganska stor men ändå stilren. Prestandan är hög och batteritiden strålande. Batteriet håller ungefär 5,5 timmar i PC Worlds test. När det gäller prestanda vill man ju gärna att de bärbara datorerna ska vara en bra ersättning för en stationär dator, och det är verkligen Inspiron 5150. Nackdelen är att den kanske inte är så lätt att ta med sig på resor och dylikt. Datorn är snabb och hårddiskutrymmet stort. För de i behov av DVD-brännare är det bra att det finns som tillbehör. Mycket positivt med uppgraderbart RAM-minne. Men datorn är tung och dessvärre inte perfekt. De flesta användbara anslutningar finns men de med äldre skrivare kommer att sakna tillgång till parallellport. Även möjlighet till en dockningsstation skulle göra datorn mer konkurrenskraftig gentemot stationära datorer. Tangentbordet är välkonstruerat men man saknar fler snabbknappar och bättre musfunktion. Högtalarna i datorn är tillräckligt bra för att kolla på film, men det är också gränsen för vad de klarar av. Kontrollen över ljudet är väldigt begränsad. Bra manual medföljer.

PC Magazine

"For someone who wants the power of a PC"

PC Magazine säger att Inspiron 5150 är något stor, men ändå helt klart portabel. Kapaciteten är så bra att datorn lätt kan ersätta en stationär. Bra att det finns en DVD-läsare. Man hade dock önskat att anslutningarna suttit på sidan istället för där bak. På sidan är de mer lättåtkomliga. Perfekt för den som vill ha PC-prestanda men bibehålla viss bärbarhet. Ljudkvaliteten får väl godkänt. Bra program för fotohantering medföljer, det vill säga Jasc Paint Shop Pro och Paint Shop Photo Album. Även ett bra program för DVD-filmer medföljer. När det gäller spelande så är det tydligt att datorn inte direkt är gjord för detta ändamål, men det fungerar ändå hyfsat tack vare grafikkortet.

M3

"Dator som kan ersätta din stationära"

M3 testar förutom Inspiron 5150 även Toshiba Satellite M30, IBM Thinkpad R40, Network Chrome 8000D, Asus L5C liksom Compaq Presario. Inspiron 5150 får både utmärkelsen bästa produkt och bästa köp. Man anser inte att datorn är perfekt, men att den goda batteritiden och kapaciteten är fantastiskt bra. Vad som dock är negativt är bildskärmen som har svårt med högre upplösningar. Även färgåtergivningen kunde vara mer utvecklad. Priset är lågt med tanke på vad man får och designen är elegant. Prestandan är som sagt hög och grafiken bra. Datorn klarar även spel riktigt väl. Tråkigt att tangentbordet känns instabilt. Pekplattan gör vad den ska, men man saknar någon form av scrollfunktion. Man hade önskat mer externa anslutningsmöjligheter, men i övrigt är datorn ett väldigt attraktivt alternativ.

Cirkapris: 13000 kronor

Produktfakta: Dell Inspiron 5150 är en bärbar dator med en Mobil Intel Pentium 4-processor på 3,20 GHz och en frontmonterad systembuss på 533 MHz som använder en Hyper Threadingteknologi. Grafiken sköts via nVidia GeForce FX Go5200-kort. Grafikminne upp till 64 MB. RAM-minnet är 256 MB som standard, kan uppgraderas till 2 GB. Hårddisk från 30 GB till 80 GB. Modem finnes, liksom Ethernet, FireWire och möjlighet till trådlöst nätverk. Bildskärmen är 15-tum stor och med en maximal upplösning på 1600x1200 bildpunkter. Anslutningar som finns är S-video och två stycken USB 2.0. Ljudutgång finns för externa högtalare/hörlurar och extern mikrofon. Operativsystemet Microsoft Windows XP medföljer. Batteriet beräknas räcka i 4 timmar beroende på användning. DVD/CD-RW ingår. Datorn väger 3,6 kilo utan tillbehör och har måtten 46,5(H)x333(B)x275(D) mm. DVD-brännare och diskettstation finns som tillbehör.

Modell: Dell Inspiron 5150