Sök
Compaq Evo N610c

Compaq Evo N610c

Snabbare dator, sämre batteri

2003-02-26

Med låg vikt, bra design och en snabb processor hade Compaq Evo N610c alla möjligheter att bli en vinnare, men testarna är missnöjda med att batteritiden nästan halverats sedan Evo N600c.
Testkälla Betyg Kommentar
Cnet 14,1/20 ”A solid bargain”
PC World 3/5 “Appealing but conservative business laptop”
What Laptop & Handheld PC 15/20 “Reservations about its overall performance”
Mikrodatorn 8/10 “Inget för skrytsamma, men bra för företag”

Vad tycker testarna?

Compaq Evo N610c får bra omdömen av alla testare. De flesta verkar tycka att Evo N610c prestandamässigt kan utmana de riktigt snabba bärbara datorerna men samtidigt klagar många testare på att batteritiden har försämrats avsevärt sedan föregående modell N600 vilket anses bero på den kraftigare P4 processorn. Testarna uppskattar att datorn har låg ljudnivå, bra tangentbord såväl som att Compaq erbjuder 3 års garanti.

Cnet

”A solid bargain”

CNet ger Evo N600c utmärkelsen Editor’s Choice trots att N610c, som är en vidareutveckling av N600c, inte når samma standard som den senare. N610c förlorar stort på dålig batteritid, 138 minuter att jämföras med Dell Latitude C640s 192 minuter. Situationen räddas till viss del av att datorn är så billig att testaren anser att man nog kan kosta på sig ett extra batteri. Testaren saknar FireWire men den låga vikten och designen bidrar till att testaren ändå tycker att Compaq Evo N610c är ett stabilt köp, även om det finns bättre alternativ i samma klass.

Källa: Till CNet's startsida
Till PC World's startsida
What laptop and Handheld PC, nov 2002
Mikrodatorn, nr 12 2002

PC World

“Appealing but conservative business laptop”

PC World anser att en av de häftigaste detaljerna på Evo n610c är multiportsmodulen som enligt testaren har en futuristisk design. Datorn får beröm för att vara nätt och testaren gillar att man kan ta bort DVD/CDRW-kombon för att få plats med extra batteri eller hårddisk. Evo n610c har likt många andra bärbara datorer med Pentium 4 stora problem med batteritiden som uppmättes till drygt 2 timmar eller 1 timme sämre än P3-utrustade Evo 600c. Datorn erbjuder standardanslutningar och prestandamässigt hamnar den i mellanskiktet. Testaren upplevde att det var krångligt att skruva upp datorn vilket försvårar eventuell uppgradering, men om man inte behöver göra detta speciellt ofta blir testarens slutsats att datorn mycket väl kan tilltala en businessanvändare.

What Laptop & Handheld PC

“Reservations about its overall performance”

What Laptop and Handheld PC har gjort ett jämförande test mellan 10 bärbara datorer. Evo 610c var här utrustad med Pentium 4 på 1,8 GHz samt 256 MB RAM. Enligt testaren lägger sig Evo 610C prestandamässigt i nivå med en av P3 datorerna vilket drar ner slutbetyget. Testaren är dock imponerad över att man har lyckats hålla ner totalvikten till 2,5 kg. Plus för tangentbordet som beskrivs vara nästan jämförbart med ett vanligt tangentbord i storlek. Datorn erbjuder en mängd anslutningsvarianter men saknar exempelvis FireWire. Compaq är ett namn som borgar för mycket kunnande och bra service om detta skulle behövas. En bra bärbar dator med stor skärm och bra support, snarare än topprestanda som hamnar på 7:e plats där IBM Thinkpad X24 blir testvinnare.

Mikrodatorn

“Inget för skrytsamma, men bra för företag”

Mikrodatorn skriver att Compaq Evo 610 har behållit chassit från Evo 600 men med Pentium 4 på 1,8 GHz och det snabba grafikkortet från ATI lyckades datorn väldigt bra i prestandatesterna och även med 3D-spel. Evo N610 är den tredje snabbaste bärbara datorn man har testat men bra mycket billigare än IBM Thinkpad med likvärdig konfiguration. Datorn får beröm för att vara tystlåten och i Mikrodatorns egen undersökning uppmättes ljudnivån till 33 dB. Det är egentligen bara på ett område testaren ger Evo N610 tummen ner och det är på frågan om batteritiden, som uppmättes till 92 minuter. Drygt hälften jämfört med Evo 600. Om man behöver en riktigt snabb bärbar dator men inte är beroende av att använda batteriet så ofta så är Evo N610 ett riktigt bra val menar testaren.

Cirkapris: 22000 kronor

Produktfakta: Compaq EVO N610c är en bärbar dator med Pentium 4 upp till 2,0 GHz. Datorn kan maximalt ha 1 GB RAM och är standardutrustad med 256 MB. Hårddisk upp till 40 GB samt tillval som DVD/CD-RW. Datorn levereras med 14,1 tums XGA-skärm alternativt SXGA+ vilket innebär maximalt 1400x1050 pixlar. Integrerad Multibayenhet för CD, DVD, DVD/CD-RW eller extra batteri. Grafikkortet är ett 32 Mb ATI Mobility Radeon 7500. Övrig utrustning innefattar 56 Kbps modem samt 10/100 Mbit Ethernet. Anslutningsmässigt finns två USB, IrDA samt parallell- och serieport och multiportsmodul för trådlösa anslutningar. Det finns TV-utgång och PCMCIA-platser II/III. Datorn har måtten 305(B)x250(D)x30(H) mm och väger ca 2,2 kg. Finns i svart och silver.

Modell: Compaq Evo N610c