Sök
Volvo V70 DRIVe

Volvo V70 DRIVe

Kampen mot noll fortsätter

2009-08-13

Bredvid Volvos kamp för långsiktig överlevnad fortsätter kampen mot lägre förbrukning. V70 1,6 DRIVe är en snål familjebil, men kanske lite väl långsam.
Testkälla Betyg Kommentar
Autocar 3,5/5 ”So this is not a fast car”
Din side ”Lønnsomt og ikke være så avhengig av fart”
Auto Motor & Sport ”Ess för dig utan stress”
Vi bilägare ”Jobbar tyst och räcker utmärkt”

Vad tycker testarna?

Volvos satsning på lägre förbrukning och koldioxidutsläpp fortsätter med V70 DRIVe. Det är synd att säga att någon av testarna blir direkt lycklig över att köra en så tung bil med en liten dieselmotor. Det gäller att planera omkörningar noga då bilen tar accelerationen tillbaka till Volvo 740 och slutet av 80-talet. Det bullrar lite mer och bilen är lägre än vanliga V70, i övrigt är det som en vanlig V70 i chassi- och komfortkänsla och ingen av testarna skriver ner bilen.

Autocar

”So this is not a fast car”

Det finns ingen anledning att hånle åt att Volvos största kombi tar sig fram med en 1,6-liters diesel, det är en trend i hela bilvärlden menar Autocar. Motorn finns redan i Ford, Peugeot och Mini och den gör inte Volvo V70 DRIVe till någon snabb bil, även om den inte känns direkt långsam. Fem växlar innebär att det är långt mellan intervallerna och man får passa sig för att sjunka lågt i varvtal. Komforten är något sämre med hårdare fjädring och mer oväsen i bilen. Den positiva sidan är att rätt körd spottar V70 DRIVe ur sig mindre koldioxid än närmaste snålkonkurrenten Mercedes E220 CDI, som dock har betydligt mer hästar och vridmoment.

Källa: Autocar (GB) 8 juli 2009

Din side

”Lønnsomt og ikke være så avhengig av fart”

Att Volvo V70 DRIVe är en långsam bil beror delvis på vad man har för förväntningar och förutsättningar menar Din Side. Med två personer i bilen håller bilen schysst tempo men med full semesterpackning och en familj på köpet får man planera omkörningarna. I gengäld har du en kombi som klarar sig på under halvlitern per mil. Förutsättningarna är i stort sett de samma som för VW Passat Bluemotion, men Passaten är en sekund snabbare till 100 km/h. Utgår man från V70 2,0d är DRIVe-versionen sänkt och grillen är till 60% tätad. BMW och Mercedes har grilltätningar som sluter sig efter behov istället för att vara permanenta och stumma som i V70. Prismässigt lägger sig V70 DRIVe 50 000 norska kronor under V70 2,0 vilket är berömvärt.

Källa: Din side (no) www.dinside.no

Auto Motor & Sport

”Ess för dig utan stress”

De tidigare bilarna i DRIVe-serien har skiljt sig från mängden med sina tuffa aerodynamiska fälgar enligt Auto Motor & Sport, V70 DRIVe får nöja sig med den igenpluggade grillen och chassisänkningarna. Det har tagit bara ett år att ta fram V70 DRIVe och några specialfälgar finns varken tid eller budget för. Volvos avsikt att sänka koldioxidnivåerna med fem gram per år är berömvärt men det känns ändå som att man hastat ur sig V70 DRIVe. Det finns inga fartresurser vid omkörningar men komforten upplevs som normal trots hårdare fjädring och sänkt chassi. Den elektrohydrauliska styrningen fungerar tillfredsställande och trots den slöa körstilen känns 1,6D DRIVe inte undermotoriserad tycker Ams.

Källa: Auto Motor & Sport (SE) nr 15 2009

Vi bilägare

”Jobbar tyst och räcker utmärkt”

Vi bilägare överträffar Volvos egna uppgifter om förbrukning med 0,47 liter/mil. För att uppnå motsvarande siffror får man motorbromsa ofta och hålla sig på höga växlar. Bilens acceleration är inget att skryta om men när man väl har farten uppe känns bilen pigg. Med femmans växel behövs inte ens 2000 varv för att hålla 90 km/h. DRIVe är första steget i Volvos koldioxidkamp, om tio år räknar man med att ha en elmotor jämte den vanliga i Volvos större modeller.

Källa: Vi bilägare (SE) nr 10 2009

Cirkapris: 280000 kronor

Produktfakta:

Volvo V70 1,6 Drive
Modell: Femdörrars kombi med fem sittplatser.
Motor: 1,6-liters diesel, 109 hk resp 240 Nm vid 1750 v/min.
Prestanda: 0,100 km/h 12,8 s. Toppfart 190 km/h.
Bränsleförbrukning: 0,49 l/mil blandad körning. CO2 129 g/km.
Tjänstevikt: 1530 kg.
Mått: 482x186x155 cm.

Tillverkare: Volvo