Sök
Subaru STi Racing

Subaru STi Racing

Provkörning: Subaru STi Racing

2010-09-22

Subarus busbil ömsar skinn. Halvkombikarossen ersätts av traditionell sedandito och samtidigt byter Subaru scen. Ut med rallyarvet, in med racinggenerna.

Modell Betyg Pris Kommentar
Subaru STi Racing 14/25 430000 Det blir aldrig dramatiskt

STi-6Betyg - så bra är bilen

Design2
Kvalitet4
Kapacitet4
Komfort2
Prisvärde2

Summa:

14/25


Finsk asfalt och banracing
Subarus busbil nummer ett ska ha sedankaross. Senaste försöket med halvkombi är en parentes. För även om bilen blev mer praktisk kunde entusiasterna inte förlika sig med att rallyikonen inte längre hade traditionell bagagelucka. En lastöppnare som för övrigt kan fås med eller utan jättevinge. Men först måste vi reda ut vad bilen heter. Glöm Subaru Impreza. Glöm även Impreza WRX STi. Nu är det STi Racing som gäller. Ty WRX var kopplat till rally och det sysslar Subaru inte med längre. Det sköts av privata team. Den japanska tillverkaren ska framgent tävla i olika former av banracing. Och det där STi står för Subaru Tecnica International.


STi-10

"Det blir aldrig dramatiskt. Bara precist".
Jag befinner mig på Ahvenisto Race Circut i Finland. Här finns också den nya bilen samt rallyjärnet (nu racejärnet) Tommi Mäkinen. Mäster är här eftersom han den 16 april satte varvrekord för fyradörrars sedan på Nürburgring. Tiden 7:55:00 går att putsa ytterligare, menar Tommi. Jag börjar med att lägga några försiktiga varv. Efterhand stegras tempot och snart klarnar bilden av en supereffektiv bil. Det går att köra hur fort som helst utan att det blir dramatiskt. Glöm yviga sladdar och irriterande understyrning, det går precis dit du vill.
Måhända blir det inte så underhållande eller utmanande. Bara precist.

STi-2

Dyredand vs Mäkinen
Sedan bjuder Tommi upp till dans och tempot höjs några 100 procent till. Det finns ett vred mellan stolarna. Här kan motorns respons justeras i tre lägen. Med reglaget bredvid ställs kraftfördelningen på fyrhjulsdriften. Auto anpassar bilen automatiskt, så klart. Med plusknappen får du en låsning vid 50/50-fördelning av kraften mellan fram/bak. Sedan finns fem steg mot minus, där lägsta nivån ger maximalt med kraft på bakhjulen. Det blir aldrig 100 procent så glöm att köra på sladd med asfalt som underlag.

Dyredand 2010

Framfart även utanför banan
Dags för allmän väg. Går snabbkörningsinstrumentet att leva med i vardagen? Kopplingen är barsk och tung, växellådan åt det kärvare hållet. Körd på låga varv är motorn snäll. Det behövs varv för att locka fram temperament. I 110 km/h parkerar varvräknaren på låga 2 500 r/min. Tyvärr märks det inte på förbrukningen. Jag når näppeligen ner under ”litern milen” vid lugn landsvägskörning. Detta är ett stort problem för bilen. Konkurrenten VW Golf R, som visserligen inte har sedankaross, går att köra snålt om så önskas, trots 270 hk och fyrhjulsdrift.

STi-2010

Imponerande standardutrustning
STi Racing har hög standardutrustning; klimatanläggning, nyckellöst system, usb/aux, Bluetooth, xenonstrålkastare med mera. Men glöm komfortblinkers och automatiskt avbländande innerbackspegel.
Kundundersökningar visar att Subaru har hög kvalitet. Men känslan i materialen är inte premium, panelerna är av hårdast tänkbara plast. Och den där bagageluckan. Innanför den finns ett utrymme där golvet inte är plant eftersom bakaxeln stjäl plats. Det blir uppförsbacke när baksätet fälls. Och själva luckan saknar handtag på insidan men har istället äggkrossargångjärn. Det andas inte årsmodell 2011.

Skyhögt inköpspris (som ökar till 441 800 kr om du ska ha vinge och metallic), svettigt värdefall de första åren och en saftig förbrukning tynger ekonomin. Ett lite väl högt pris för att ha roligt när snön har landat.

Snabbfakta Subaru STi
Motor:
Bensin, 4-cylindrig boxermotor, 2 457 cm3, turbo.
Effekt: 300 hk @ 6 000 r/min. Vrid 407 Nm @ 4 000 r/min
Drivning: Motorn fram, fyrhjulsdrift, 6-växlad manuell låda
Förbrukning: 10,5 l/100 km (ECE blandad körning)
CO2: 243 g/km
Prestanda: 0–100 km/h 5,2 s, toppfart 255 km/h
Tjänstevikt: ca 1 585 kg
Maxlast: ca 395 kg
Dragvikt: 1 200 kg
Mått: (längd/bredd/höjd/axelavstånd) 458/180/148/263 cm.
Bagagerumsvolym: 420 liter
Pris: 430000 kronor
Läs mer på:www.subaru.se


Testförare: Joakim Dyredand/Carticle.se 
Testet är genomfört i samarbete med:

Carticle

Senast uppdaterad: 2018-08-21
Av: