Sök
Mazda 3 MPS

Mazda 3 MPS

Många bra egenskaper

2007-04-25

Är du ute efter en kraftfull liten familjebil med hög säkerhet som dessutom har en enorm körglädje borde du ta en närmare titt på Mazda 3 MPS.
Testkälla Kommentar
Teknikens värld "Ett reptilsnabbt omkörningsredskap"
Auto Motor & Sport "Sällsynt bra grepp och balans"
Autocar "This is one seriously quick car"

Vad tycker testarna?

Testarna är överens om att Mazda 3 MPS är en väldigt kraftfull bil, och någon nämner också att priset ligger till dess fördel. Den går bäst att köra på torra underlag för vid hala förhållanden understyr bilen och blir svår att kontrollera. Därför skulle den tjäna på att vara fyrhjulsdriven. Det råder delade meningar om sätena, och några tycker de är obekväma vid länga sträckor. Andra goda sidor med Mazda 3 MPS är bromsarna, den enorma körglädjen, greppet och den snabba responsen.

Teknikens värld

"Ett reptilsnabbt omkörningsredskap"

I Teknikens världs test har Mazda 3 MPS och Audi S3 jämförts. Audi blir vinnare men testaren tycker att Mazda 3 MPS är en prisvärd utmanare. Den kan dock ha problem på halt underlag då bilen understyr och blir svårhanterlig redan vid låg fart. Teknikens värd anser därför att Mazdan skulle ha tjänat på att vara fyrhjulsdriven. Invändigt påminner den mycket om Mazda 3. På plussidan hamnar omkörningsmöjligheterna, bromsprestanda samt prestation på torr väg.

Källa: Teknikens värld (SE) nr 2 2007

Auto Motor & Sport

"Sällsynt bra grepp och balans"

Auto Motor & sport har också testat Audi S3 mot Mazda 3 MPS, båda får samma slutbetyg. Mazda MPS uppskattas för körglädjen med bra grepp och balans, samt bra respons. Dock drar det höga vägljudet och de lite obekväma sätena ner betyget. Utrymmet är mindre framtill än man tror, men baktill finns desto mer utrymme menar testaren. Bilens höga säkerhet är ett annat plus i kanten, men bilen får dåligt omdöme när det gäller miljö då den anses ha hög förbrukning. Avslutningsvis menar testaren att Mazda 3 MPS är en bra bil i familjeklädsel, men man är inte säkra på hur bilen är att äga i längden.

Källa: Auto Motor & Sport (SE) nr 5 2007

Autocar

"This is one seriously quick car"

Autocar menar att bilens säten är väldigt bekväma och ger en god uppfattning om bilens potential. Motorhuven anses skrattretande tung, men det som finns under visar också bilens sanna kapacitet. Bilen är väldigt snabb och det går fort att nå de höga hastigheterna. Mazda MPS gör sig dock bäst på torra underlag. Autocar ger plus för bilens medföljande högtalarsystem med iPod-kontroll, men även för utseendet på mätarna som beskrivs som både snygga och lättlästa. Bilen beskrivs som ett av de mest kraftfulla framhjulsdrivna fordonen på marknaden. Dock menar Autocar att utseendet inte är särskilt spännande.

Källa: Autocar (GB) 21 mars 2007

Cirkapris: 257000 kronor

Produktfakta: Mazda 3 MPS finns som kombi och sedan. Bensinmotorn på 2,2 liter har fyra cylindrar och turbo. Max effekt 260 hk vid 5500 r/min och max vridmoment 380 Nm vid 3000 r/min. Manuell 6-växlad låda och framhjulsdrift. Vändcirkel 11,5 meter, däck 215/45 R18. Tjänstevikt 1485 kg och måtten är 443x177x147. Toppfarten är 250 km/h och den går från 0–100 km/h på 6,1 sekunder. Bränsleförbrukningen är vid stadskörning 1,35, landsväg 0,75 och blandad körning 0,97 l/mil. Lastvolymen ligger på 290 liter. Bland tillvalen märks navigator för 21000 kronor.

Tillverkare: Mazda