Sök
Alfa Romeo Brera 2002

Alfa Romeo Brera 2002

Italiensk design!

2002-11-07

Brera är en underskön skapelse av designföretaget Giugiaro, ännu bara på konceptstadiet men det hindrar inte testarna från att höja bilen till skyarna.
Testkälla Kommentar
Auto Motor und Sport "So typisch Alfa"
Top Gear "Visual treats"
Car "A serious machine"

Vad tycker testarna?

Det är visserligen svårt att vara negativ till en prototyp och i detta fall kan testarna stå ut med att sidofönstren inte går att öppna och liknande detaljer. Här koncentrerar man sig på design och prestanda och på dessa områden verkar Brera inte vara jämförbar med någon annan bil.

Auto Motor und Sport

"So typisch Alfa"

barerainside.

Auto Motor und Sport skriver att Brera bara tagit ett år att utveckla från den första skissen. Med sin fläskiga V8 från Maserati är bilen kapabel till 300 km/tim och för att vara en prototyp känns den nästan alltigenom färdigutvecklad, skriver Auto Motor und Sport. Det mest framträdande är kanske ändå designen som lockar både småungar och äldre damer. Men ingen frågar om märket då det tydligt framgår att detta är en typisk Alfa med avancerad teknik under det läckra skalet i form av sekvensiell låda som passar den kraftiga motorn bra. Viktfördelningen är nära nog perfekt med 50% bak respektive fram. Varför inte serieproduktion, frågar sig testaren till

Källa: Auto Motor und Sport 13 2002

Top Gear

"Visual treats"

bareraside

Top Gear är minst lika lyriska till Breras yttre som till bilens prestanda. Den känns klart färdig för produktion med sin 70-tals inspirerade läderinredning där till och med brandsläckaren har skinnklädsel. Namnet Brera kommer från ett fashionabelt konstgalleri i Milano vilket är särskilt passande för bilens former. Viktfördelningen är idealisk med perfekt grepp på torr asfalt trots den ansenliga kraften till bakhjulen, även om den extremt hårt satta fjädringen blir otrevlig på dåliga vägar.

Källa: Top Gear Sept 2002

Car

"A serious machine"

Testaren hos Car svettas rikligt inuti Breras kupé där det glasade taket bildar en växthuseffekt som förstärks av att bilen i detta skick saknar både AC och öppningsbara fönster. Den snygga interiören, hästkrafterna och köregenskaperna hjälper inte till att lugna testförarens utsöndring. Brera ser ut som Djävulens egen sportbil men är samtidigt en seriös prestandavagn. Det lätta chassit ger utmärkt väggrepp men styrningen inger inte det rätta förtroendet när bakvagnen väl släpper, vilket händer skrämmande plötsligt. Det finns ingen utväg då Brera "grabs you by the throat" som testaren skriver. Kör man tillräckligt fort öppnar sig bakluckan av sig själv på grund av vind- och fartsuget. Car tror att detta kan bli en av världens bästa bilar om den någonsin går i produktion.

Källa: Car Oct 2002

Cirkapris: 0 kronor

Produktfakta:

Alfa Romeo Brera är en konceptbil som bara finns i ett exemplar hittills. Det är osäkert om bilen någonsin kommer i produktion och i så fall lär det förmodligen bli med betydande förändringar. Den testade bilen har en V8 från Maserati som ger en uppskattad toppfart på 300 km/tim. Brera är en tvåsitsig kupé med bakhjulsdrift och 20-tumshjul. Måtten är 4388x1894x1289 mm samt tjänstevikten 1400 kg. En stor del av karossen och inredningen är i kolfiber med helt läderklädd interiör. Växellådan är en sexstegad sekvensiell Selespeed-låda med rattkontroller för växlarna.