Sök
Test - Opel Corsa 1,3 Cdti

Test - Opel Corsa 1,3 Cdti

Röda blixten

2010-08-04

Nya Opel Corsa är en trevlig småbil strax över den absoluta budgetklassen. Liten men rymlig.

Modell Betyg Pris Kommentar
Opel Corsa 1,3 Cdti 15 155000 Ferrariröd snålbulle

Så gjorde vi

Testbilen är körd under cirka 80 mil i en veckas tid på landsväg, motorväg och i stadstrafik.

Opel Corsa 1,3 Cdti - Ferrariröd snålbullebetyg


Röda faran
Jag fick en gång i uppdrag av min fru att åka till närmaste billackering med några lampskärmar i stål som inte var alltför roliga. Hon ville ha dem Ferrariröda istället, men det visade sig att det fanns fyra olika röda kulörer som alla var officiella färger till Ferrari. Det blev i alla fall kulören Corso Rosso, och på något vis tycker jag att Opel lyckats hitta samma kulör på vår test-Corsa. Kanske heter den ”Corsa Rossa” eller kanske något annat, klart är i alla fall att den röda färgen passar bra på den runda, lite högbyggda bilen. Som en röd köttbulle sticker den ut bland alla kantiga, silvergrå bilar i den brusande stockholmstrafiken.

OpelCorsa-1

Trevåningsbagage
Lilla Opel Corsa är bara fyra meter lång men ändå fullt fyrsitsig. Den rymmer också en hel del bagage, tack vare att det går att lasta i två olika nivåer och dessutom i reservhjulsbaljan. Inga problem att dra på minisemester med familjen alltså, om det inte vore för det ganska tröttande vägbullret från grova svenska vägar. Corsa är liksom de flesta konkurrenter inte byggd för nordiska vägbeläggningar och det är synd då den är tyst i övrigt. Sätena är inte heller jättebekväma men funkar för sådär en 15 mils körning i taget. Motorn räcker till och förbrukningen stämmer för en gångs skull med färddatorn. Fast det är klart, lite bättre än 0,55 liter i åtgång hade vi väntat oss.

OpelCorsa-2

Bra köp?
För 155000 kronor får du en trevlig och mycket användbar liten snålbil med hjärtat på rätt ställe. Jag tycker ändå att priset är i överkant med tanke på bilens enkla utförande. Det mesta är väldigt plastigt och lite billigt i jämförelse med till exempel VW Polo som visserligen kostar 10 000 kr mer.
Det är dock tacksamt av Opel att erbjuda vintertillbehör som eluppvärmd ratt (2400 kr) och fjärrstyrd parkeringsvärmare (13000 kr) vilket normalt annars bara finns till lite dyrare modeller.

Marcus Bergh, text och foto


Opel Corsa 1,3 Cdti Ecoflex
Motor: 95 hk och 190 Nm
Prestanda: 0-100 12,3 sek, toppfart 177 km/tim
Förbrukning: 0,37 liter, koldioxid 99 gram/km
Testförbrukning: 0,55 liter blandad körning
Bagagevolym: 285-1050 liter

Betygstabell
Design 4
Kvalitet 3
Kapacitet 4
Komfort 2
Prisvärde 2
Summa 15/25
Cirkapris: 155000 kronor