Sök
Suzuki Swift

Suzuki Swift

Pigg och sportig

2005-09-07

Nya Suzuki Swift går hem hos testarna med sitt sportiga utförande och goda prestanda. Plus i kanten för bra förarmiljö.
Testkälla Kommentar
Vi Bilägare ”Pigg krabat i stan”
Autocar ”Shows plenty of promise”
Auto Motor & Sport ”Snudd på GTI-prestanda”
What Car “Excellent value for money”

Vad tycker testarna?

Testarna är överens om att nya Suzuki Swift är en pigg och sportig småbil som passar bra i stan. Liten och smidig men ändå med bra utrymme i kupén och bra lastutrymme, om man fäller baksätet. Bra kraft i 1,5-litersmotorn. Fyra stjärnor i Euro-NCAP:s krocktest ger högt betyg för säkerhet. Relativt billig i inköp och att äga gör Swift till en bil som ger valuta för pengarna.

Vi Bilägare

”Pigg krabat i stan”

36206-b-suz

Vi Bilägare beskriver nya Suzuki Swift som ”körglad krabat som älskar storstadsliv”. Jämfört med sina konkurrenter är Suzuki Swift något bredare och har därmed lite bättre utrymme i kupén. Den är dock även något kortare, och då tillverkaren inte velat nalla på benutrymmet har sittdynorna gjorts kortare. Godkänd åkkomfort får Swift trots detta. Ett litet lastutrymme som kan göras större genom att fälla baksätet. Tack vare sin litenhet är Swift lätt att manövrera och har väldigt liten svängradie, vilket gör den till passande som stadsbil. Med automatlåda blir de än smidigare. Swift går bra även på långkörning, men på motorväg är den något bullrig.

Källa: Vi Bilägare, nr 10 2005
Autocar, 22 juli 2005
Auto Motor & Sport, nr 16 2005
What Car, september 2005

Autocar

”Shows plenty of promise”

37651suz

Autocar skriver att Suzuki Swift har en sportig känsla, både vad gäller motorljudet och motorns snabba responstid, likaså karossen och de lite bredare däcken. Jämfört med den tidigare varianten har nya Swift mer påkostade detaljer i kupén, och topphastigheten är högre. En personlig och sportig bil.

Auto Motor & Sport

”Snudd på GTI-prestanda”

230904-j-suz

Auto Motor & Sport har jämfört Swift 1,5 med tre andra småbilar, Peugeot 1007 1,4, Renault Modus 1,4 och VW Polo 1,5. Vinnare är Peugeot, medan Swift kammar hem en tredjeplats. Peugeot vinner på smarta detaljer och finesser, som testaren kallar nyskapande. Även denna testare klassar Swift som sportig och skriver att den har ”snudd på GTI-prestanda”. Man påpekar dock att den inte har ESP-system, men att detta kommer hösten/vintern 2005. Utrymmet i kupén får godkänt, och förarmiljön imponerar. Fyra stjärnor i Euro-NCAP:s krocktest ger högt betyg för säkerhet. Strålkastarna får dock under-känt, de är inte alls tillräckliga. Vad gäller lastutrymme blir det plus-poäng för att sittdynorna i baksätet kan fällas vilket ger större plats.

What Car

“Excellent value for money”

230904-a-suz

What Car har också jämfört ett antal småbilar, den här gången tävlar Swift 1,5 mot Seat Ibiza 1,2 SX och VW Polo 1,2. Här kammar Suzuki hem segern före Seat. Swift vinner på sina kör-egenskaper i kombination med bra pris. Trots sin litenhet tycker testaren att Swift låter de flesta förare sitta bekvämt, även om ratten bara kan justeras i höjdled. På vägen slår Swift sina konkurrenter. Liten svängradie, lätt styrning och smidig väghållning är några av omdömena. Att äga blir den något dyrare än de andra bilarna i testet, i alla fall vad gäller bränsleförbrukning. Men trots större motor är skillnaden marginell. Swift är också något dyrare att serva, men trots högre ägarkostnader tycker testaren att den är väl värd sitt pris.

Cirkapris: 137000 kronor

Produktfakta: Suzuki Swift är en tre- eller femdörrars småbil med bensinmotor på 1,3 eller 1,5 liter. Båda med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cylinder. Max effekt 92 hk (67,5 kW) respektive 101 hk (74,5 kW) vid 5 800 varv/min, max vridmoment 116 Nm/133 Nm vid 4 200 respektive 4100 varv/min. Totallängd 369 cm, bredd 169 cm och höjd 150 cm med hjulbasen 238 cm. Totalvikt 1485 kg. Lastutrymme 213 liter med baksätet uppfällt, nerfällt 562 liter. 5-växlad manuell växellåda eller 5-stegs automatisk/manuell (AMT) samt 4-stegs automat (AT) är tillval. Bränsleförbrukning 6,1/6,5 liter/100 km. CO2-utsläpp 143/159 gram/km. Miljöklass 2005. Trepunktsbälte på samtliga platser, Isofixfäste för barnstol i baksätet, krockkudde för förare och passagerare fram, sidokrockkuddar, krockskyddsgardiner fram och bak, säkerhetsstruktur i tak, sidokrockskydd i dörrarna, delbart baksäte, bindöglor i lastutrymme, flera förvaringsutrymmen i kupén, insynsskydd i bagageutrymme m m. AC, aluminiumfälgar, CD etc finns som tillval.

Modell: Suzuki Swift