Sök
Smart Fortwo

Smart Fortwo

Smidigt i stan

2007-05-21

För den som söker en liten och behändig stadsbil så har nya Smart Fortwo genomgått en ansiktslyftning som enbart är till det bättre.
Testkälla Kommentar
Car "Good enough to win you over"
Edmund's "Small but hugely desirable"
Auto Motor und Sport "Gute Bremsen"
Teknikens Värld "Fortfarande pytteliten"

Vad tycker testarna?

Testarna menar att jämfört med tidigare modell är nya Smart betydligt större, vilket gör att såväl bagage som passagerare har mer utrymme till förfogande. Dessutom har växellådan bytts ut mot en betydligt smidigare version, växlingen går nu förhållandevis snabbt och smidigt och kommunikationen med motorn är bra. Motorn gör vad den skall men har en tendens att bli ansträngd på landsväg. En testare tycker att dämpningen fungerar bra, men mindre gupp fortplantar sig lätt in i kupén. Bilen är rolig att köra men lämpar sig i första hand som stadsbil.

Car

"Good enough to win you over"

Car påpekar att Smart numera är 195 mm längre än föregångaren, något som gör att bagageutrymmet är större och det övriga utrymmet likaså. Invändigt har instrumentbrädan bytts ut mot en mer konventionell och rektangulär. Den nya motorn är smidigare och uppvisar större dragkraft än den gamla. Dessutom har växellådan fått fem växlar istället för sex och kommunikationen med motorn är nu betydligt bättre. Styrningen är korrekt och mer precis, den är dock väldigt lätt och saknar en del feedback. Det är emellertid inte ett problem vid stadskörning.

Källa: Car (GB) apr 2007

Edmund's

"Small but hugely desirable"

Edmund's menar att tidigare utgjorde instrumentpanelen med sitt funkiga utseende i det närmaste ett modernt konstverk, nu är den istället mer konventionellt utformad. Både förare och passagerare sitter dock riktigt bekvämt och man har förhållandevis gott om utrymme till förfogande. Bagageutrymmet är också betydligt större än tidigare. Motorn gör bra ifrån sig, men testaren menar att den blir något ansträngd landsväg. Växellådan har också genomgått en rejäl förbättring, växlingen är smidigare och kommunikationen med motorn betydligt bättre. Testaren menar att bilen kanske inte passar som första och enda bil, men den är rolig att köra och passar utmärkt i stadsmiljö.

Källa: www.edmunds.com (US)

Auto Motor und Sport

"Gute Bremsen"

Auto Motor und Sport påpekar att jämfört med tidigare har Smart blivit större, vilket gör att bagageutrymmet är frikostigare samtidigt som passagerarna har mer rum. Instrumentbrädan har en mer överskådlig design. Däremot håller inredningen inte någon högre kvalitet. Bilen är liten och smidig vilket gör att man hittar parkeringsfickor överallt. Toppfarten på 145 km/h imponerar inte, men bromsarna är kraftfulla och testaren tycker att hanteringen tilltalar. Fjädringen klarar längre väggupp, men om ojämnheterna är små och korta fortplantar de sig direkt in i karossen vilket gör att åkturen inte alltid är så bekväm.

Källa: Auto Motor und Sport (DE) nr 9 2007

Teknikens Värld

"Fortfarande pytteliten"

Teknikens Värld tycker också det är bra att Fortwo har blivit större. Invändigt alltså, utvändigt gör de extra centimetrarna att parkeringsmöjligheterna faktiskt blivit sämre. Dessutom får bilen inte längre parkeras på tvären i vissa europeiska städer där gränsen går vid 250 cm. Testaren tycker man känner igen utseendet trots många nyheter på designsidan. Inredningen är stramare och tråkigare än tidigare. Väghållningen är bättre och växlingarna går snabbare. Den mellanstarka motorn känns betydligt klenare än turbovarianten med 84 hk. Bromskänslan lämnar en del att önska men det är i stan som bilen saknar motstycke menar Teknikens Värld.

Källa: Teknikens Värld (SE) nr 9 2007

Cirkapris: 108000 kronor

Produktfakta: Smart Fortwo är en tvåsitsig stadsbil utrustad med en bensinmotor på 999 cc, tre cylindrar och maximala effekten 61, 71 eller 84 hk. Senare kommer en turbodiesel på 45 hk som bara avger 88 gram/km i Co2. Växellådan är automatisk femväxlad. Toppfarten är 145 km/h medan accelerationen 0-100 km/h går på 10,9 s. Vikten är 770 kg. Bensinförbrukning 0,47 liter/mil blandad körning. Co2 112 gram/km. Mått 270x156x154 cm. Tankrymd 33 liter. Däckdimension 155/60 15. Esp är standard och bilen är bakhjulsdriven, motorn är också placerad bak. Vändcirkel 8,75 meter. Smart Fortwo finns i tre utrustningsnivåer varav Pulse är den billigaste.

Tillverkare: Smart