Sök
Ford Focus 2008

Ford Focus 2008

Snygg och bekväm mellanklassare

2008-05-15

Nya Ford Focus bjuder på en uppdaterad exteriör och lyckas tilltala alla testare. Kan passa familjer som vill ha en bekväm och säker mellanklassbil.
Testkälla Kommentar
Vi Bilägare "Tufft utseende"
What Car "Updated Focus better than ever"
Auto Motor und Sport "Drehfreudig und mit kernigem Klang"

Vad tycker testarna?

Testarna är överens om att den yttre uppfräschningen är till det bättre. Invändigt har bilen också gjorts om, även om skillnaden inte är lika märkbar. Bilen är relativt rymlig och den känns solid och stadig. Motorn är kraftfull, en testare avråder dock från att köra dieselmotorn på 1,8 liter som är mindre flexibel och ekonomisk än 1,6 liter. Bränsleförbrukningen ligger annars över den nivå som tillverkaren utlovar.

Vi Bilägare

"Tufft utseende"

Vi Bilägare menar att bilen genomgått en rejäl ansiktslyftning såväl in- som utvändigt. Krängningshämmaren är modifierad och gör sig bra på slingriga vägar. Bilen är över huvudtaget välbalanserad och känns bra att köra. Testaren kör dieseln på 136 hästar, den är tämligen tystgående men ändå kraftfull. Bränsleförbrukningen ligger dock betydligt högre än vad tillverkaren utlovar. Testaren menar att bilen passar den som söker en rymlig och säker mellanklassbil samtidigt som man vill ha en bra prisbild. Motorn är miljöklassad men siffrorna kunde ha varit betydligt bättre.

Källa: Vi Bilägare (SE) nr 1 2008

What Car

"Updated Focus better than ever"

What Car anser att bilen har fått ett estetiskt lyft, designen är ny och utseendet är nu mer aggressivt jämfört med tidigare. Invändigt har man en del nya material använts, men förändringarna är inte lika stora som på utsidan. Man har dock gott om plats till förfogande. Tekniken är i stort sett densamma som tidigare, men detta är helt okej eftersom bilen är riktigt trevlig att köra. Testaren kör dieselmotorn på 1,8 liter och menar att den inte är att rekommendera, man bör istället satsa på motorn på 1,6 liter. Denna är mer förfinad och mer ekonomisk. Dessutom är den mer flexibel.

Källa: What Car (GB) maj 2008

Auto Motor und Sport

"Drehfreudig und mit kernigem Klang"

Auto Motor und Sport testar förutom Ford Focus 2008 även VW Golf TDI Blue Motion samt Opel Astra 1,3 CDTi Ecoflex. Testvinnare är VW Golf TDI Blue Motion medan Ford Focus 2008 hamnar på en andraplats. Testaren tycker att ECO-netic motorn på 1,6 liter motorn är kompetent. Kör man på motorvägen ligger varvtalen kring 3500-4000 varv/min, men testaren hade gärna sett att man till denna motor haft tillgång till en sjätte växel. Invändigt sitter föraren i fokus, övriga passagerare har en aning ont om plats. Jämfört med tidigare modell har karossen blivit något djupare och en del andra yttre förändringar har gjorts för att förbättra aerodynamiken.

Källa: Auto Motor und Sport (DE) nr 13 mar 2008

Cirkapris: 166800 kronor

Produktfakta: Ford Focus 2008 finns som kombivariant och sedanmodell. Testarna har genomgående provkört sedanversionen. Modellen erbjuds med flera olika motoralternativ. Bland annat en flexifuelmotor på 1,8 liter och en fyrcylindrig turbodiesel på 2,0 liter. Effekten för dieselvarianten är 136 hk vid 4000 varv/min. Vridmomentet 320 Nm vid 2000 varv/min. Acceleration 0-100 km/h går på 9,3 sekunder. Toppfarten är 203 km/h. Bränsleförbrukningen är vid blandad körning 5,5 l/100 km. Koldioxidutsläppet anges till 144g/km. Bilens dimensioner är 4340x1840x1500 mm.

Tillverkare: Ford