Sök
Pirelli P6

Pirelli P6

Säker toppnotering

2003-04-22

Pirelli P6 är ett sommardäck som ger bra körupplevelse och bra grepp. I testerna utmärker sig däcket även för att vara relativt slitstarkt och tyst.
Testkälla Betyg Kommentar
Teknikens Värld 40/50 "De bästa köregenskaperna"
Råd och Rön 18/25 "Slitstarkt"
Auto Motor & Sport 4/5 "Går väldigt tyst"
Vi Bilägare "Bra på våt väg"

Vad tycker testarna?

Pirelli P6 är ett sommardäck som får genomgående bra betyg av testarna. Däcket får beröm för goda köregenskaper och för att det är förhållandevis stabilt och säkert på torrt underlag. På vått och isigt underlag är köregenskaperna fortfarande bra, men sämre än hos de allra bästa. Vid högre hastigheter menar en av testarna att däcket också gör lite sämre ifrån sig än de bästa.

Teknikens Värld

"De bästa köregenskaperna"

Teknikens Värld har testat tio sommardäck, förutom P6 Continental PremiumContact, Toyo RoadPro R610, GoodYear Eagle Ventura, Nokian NRH 2, Michelin Energy XH1, Vredestein HiTrac, Bridgestone Turanza ER70, AGI ST-65 samt Kumho KH11. Pirellidäcket har bäst köregenskaper vilket utmärker däcket som bäst i test. Styrförmågan och greppet förloras aldrig vilket gör att däcket känns säkert. Vid rullmotstånd och vattenplaning blir resultatet något sämre. Ett klart minus är att däcket tillverkas med HA-olja och inte ens i närheten av att klara gränsvärdet för miljövänliga däck.

Källa: Teknikens Värld nr 7 2002
Råd och Rön nr 3 2003
Auto Motor & Sport nr 6 2003
Vi Bilägare nr 4 2003

Råd och Rön

"Slitstarkt"

Råd och Rön testar 16 V-klassade däck som klarar hastigheter på upp till 240 km/h på en VW Polo. Däcket får högsta betyg för vägegenskaper på torr vägbana, något lägre på våt vägbana. Såväl miljöegenskaper som komfort ger godkända betyg. Vid höga hastigheter får däcket dock bara godkänt till skillnad från övriga som alla får toppbetyg.

Auto Motor & Sport

"Går väldigt tyst"

Auto Motor & Sport menar att däcket har utomordentligt bra styrgrepp samt att det är mycket tystgående. På minussidan finns högt rullmotstånd samt att däcket har dåligt grepp på isiga underlag. Ams menar att däcket som vann föregående års test fortfarande är bra, men inte bäst. Continental PremiumContact och GoodYear Eagle Ventura får bäst omdömen överlag i detta test.

Vi Bilägare

"Bra på våt väg"

Vi Bilägare menar att bromssträckan på våt väg är något längre än för en del konkurrenter, men när det gäller vattenplaning tar Pirelli P6 igen försprånget. Däcket är säkert och konsekvent i sitt uppträdande. Bromssträckan är OK, något sämre än de allra bästa. Vid test av stabiliteten ger däcket markanta nigningar som gör att man måste parera med ratten och undanmanöver blir då svårare. Rullmotståndet är litet, vilket ger lägre bränsleförbrukning men ljudnivån ligger högt, framför allt på ojämn väg. Ojämn väg upplevs däcket också som en aning hårt och stötigt. I testet är Continental PremiumContact och Nokian NRVi bästa köpen men P6 är inte långt efter.

Cirkapris: 1600 kronor

Produktfakta: Pirelli P6 är ett sommardäck som väger 9,4 kg i dimensionen 185/65 R15. Mönsterdjupet är 8,1 mm och däcket finns i olika hastighetsklasser. Cirkapriset avser ovanstående dimension, klass H.

Modell: Pirelli P6