Sök
Test - Volkswagen Touran 1,4 TSI

Test - Volkswagen Touran 1,4 TSI

Ett lyckat lyft

2010-07-02

Det är ingen helt ny version som VW presenterar denna vackra sommardag i Düsseldorf. Faktum är att det i grund och botten bygger på samma platta som den Touran som lanserades redan 2003. Nu får den en liten översyn för att matcha övriga modeller i VW-stallet.

Modell Betyg Pris Kommentar
Volkswagen Touran 1,4 TSI 19/25 220000 Still going strong

Inledning

Vad?
betygDen största skillnad som skett är att fronten och baken fått en facelift. Inga stora skillnader, men visst ser man hur den har förfinats från tidigare modeller. Den är dock fortfarande ingen sexig bil och det har väl i och för sig aldrig varit tanken när denna bil designades. Den är funktionell och praktisk, har generösa utrymmen för både fötter och huvud. Utsikten är föredömligt bra i de raka men sköna sätena. Styrningen är mycket god och den går jämnt och fint i växellåda och motor. Här har VW lyckats mycket bra med att skapa en tyst och trevlig körupplevelse. Trots att bilen är ganska högbyggd, så finns det ingen tillstymmelse till ostadighet utan bilen ligger väldigt bra på vägen, även i höga farter.

Så gjorde vi

Bilen testkördes mellan Düsseldorf och Köln i cirka 40 mil. Både landsväg och motorväg.


Touran-2

Varför?

Bilen kommer som sagt inte tilltala alla potentiella kunder, om ens alla potentiella familjebilskunder som den riktar sig starkt till.Det finns fortfarande andra rymliga kombimodeller, som inte bygger på höjden på samma sätt. Tyskar, fransmän och övriga européer är dock väldigt förtjusta i den här typen av familjebussar och jag kan faktiskt förstå varför. Bilen kan fås med fem säten, men också utökas med två ytterligare och då kan du köra runt med ett mindre fotbollslag, eller i alla fall en stor familj.

Toruan-3

Bra köp?

Nya Touran kommer lanseras i Sverige i september 2010 och börja med priser på runt 220000 kronor. Detta är i högsta laget, med tanke på att konkurrenterna lätt hamnar under tvåhundratusenkronorsgränsen. Däremot är andrahandsvärdet alltid högt när det handlar om VW. Jag råder dig att i alla fall ha den i beaktande och om du får tillfälle, att provköra för att bilda dig en egen uppfattning. Jag har dock svårt att se hur du kan bli besviken.
Ett intressant alternativ kan också vara gas-versionen som lanseras senare under året, vilket är ett välkommet komplement till alla etanolbilar inom miljösegmentet.

Touran - 4

VW Touran 1,4 TSI
Cirkapris: 220 000 kronor
Modell: 5-dörrars MPV, 5-7 sittplatser
Motor: Bensin, 140 hk resp 220 Nm
Drivning: 6-växlad, alternativt 7-växlad DSG. Framhjulsdrift
Prestanda: 0-100 9,8sek, toppfart 202 km/tim
Förbrukning: 0,68 liter, koldioxid 159 gram/km
Testförbrukning: 0,79 liter vid blandad körning
Mått: 428x161x181 cm
Bagagevolym: 695-1989 liter
Cirkapris: 220000 kronor

Betyg
Design 3
Kvalitet 4
Kapacitet 4
Komfort 5
Prisvärde 3
Totalt 19/25