Sök
Kia Cee'd

Kia Cee'd

En europeisk korean i Golfvärlden

2007-01-04

Cee'd är Kias största satsning hittills, en bil som helt utvecklats för europeiska köpare i den stenhårda Golfklassen.
Testkälla Kommentar
Vi Bilägare "Inte någon lågpris-Kia"
Autocar "Does an extremely good job"
Auto Motor & Sport "På rätt spår"
Teknikens Värld "Målsättningen är inte blygsam"

Vad tycker testarna?

I stort sett alla testare är imponerade över Kias största satsning i Europa. Den är billigare än konkurrenterna och har bättre utrustning samt garantier. Cee'd sticker inte ut och är ingen nyskapare, Kia har tagit det bästa från ledande modeller som Focus, Golf med flera och resultatet är en bra och förnuftig bil som dock saknar personlighet och emotionellt tilltal.

Vi Bilägare

"Inte någon lågpris-Kia"

Kia Ceed backVi Bilägare tycker inte att Kia Cee'd är billig, men konkurrenterna är dyrare. Och ingen har den femåriga garantin som Kia bjuder på. Interiören är praktisk med fällbart baksäte som bildar en plan lastyta och uttag för musikspelare. Baksätet rymmer lätt tre åkande och alla platser har aktiva nackskydd samt bältespåminnare. Den automatiska växellådan lirar inte bra med bensinmotorn på 1,6 liter, då känns dieselmotorn betydligt rappare och roligare. Bilen är annars fin att köra och ett extra plus till den elektriska servon, som har ett alldeles lagom motstånd. Det är gott om valmöjligheter vad gäller färger och inredningar. Testaren tror att de bilar som når Sverige kommer att gå åt utan större problem.

Källa: Vi Bilägare (SE) nr 18 2006

Autocar

"Does an extremely good job"

Kia Ceed sidanAutocar menar att Kia Cee'd är ämnad att imponera på ägare av Ford Focus och VW Golf. Vilket den också gör, även om det är en ganska konventionell men modern mellanklassbil med välstruken utsida och bra specifikation. Den har klassens bästa utrymmen men sticker inte ut på något sätt. Stora dörrar ger enkelt insteg och på vägen gör sig bilen riktigt bra, på gränsen till bäst i klassen även där. Den automatiska växellådan är ingen "hit" med bensinmotorn, den femväxlade manuella är däremot okej men testaren gillar dieselalternativet bäst. Ford med flera får se upp menar Autocar.

Källa: Autocar (GB) 8 dec 2006

Auto Motor & Sport

"På rätt spår"

Kia Ceed interiörAuto Motor & Sport är lite imponerade av Kia Cee'd. Den är bra men kanske inte bäst i klassen. Inte minst vad gäller säkerhet har Kia ansträngt sig. Men tyvärr saknas strålkastarspolning och fabriksmonterad stereo. Liksom alla andra vill Kia göra sportiga bilar men det återspeglas i detta fall enbart på ytan. Dock går bilen stadigt och säkert på vägen. Stolarna rymmer även storvuxna och bak finns gott om knäutrymme. Det är svårt att klaga på Kia Cee'd, även om den inte tilltalar sinnet så mycket. Bensinmotorn på 1,6 liter räcker inte till med full last och vid omkörningar, då är dieselmotorn bättre. Garantin är generös men det krävs också att du servar bilen med de intervall Kia föreskriver.

Källa: Auto Motor & Sport (SE) nr 25 2006

Teknikens Värld

"Målsättningen är inte blygsam"

Kia Ceed bakTeknikens Värld tycker att Kia Cee'd gör sig bra på vägen och ser bra ut, samtidigt som utrymmena är väl tilltagna. Den ser lite ut som Audi A3 och Kia verkar ha kopierat friskt från det bästa i klassen. Men med lägst pris och bäst utrustning blir modellen svårslagen, inte minst med den generösa garantin. För att anpassa bilen till europeiska förhållanden har chassit styvats upp, vilket resulterar i bra väghållning men stötig gång. Bensinmotorn på 110 hk måste varvas för att komma till sin rätt, och är rätt bullrig. Inredningen håller bra klass och bagageutrymmet är väl tilltaget. Ett stort steg för Kia, menar testaren.

Källa: Teknikens Värld (SE) nr 26 2006

Cirkapris: 149000 kronor

Produktfakta:

Kia Cee'd är en fyradörrars kombisedan i lilla mellanklassen med plats för fem åkande. Den kommer med bensinmotor på 1,4 liter och 105 hk eller 1,6 liter och 110 hk. Vidare dieselmotor på 2,0 liter och 115 hk. Dieselmodellen lanseras senare år 2007, då partikelfilter finns tillgängligt. Femväxlad manuell låda är standard, fyrstegad automat är tillval för 10.000 kronor. 1,6 liters motorn ger 0-100 på 10,8 sekunder och 192 km/tim toppfart. Förbrukning 0,64 liter per mil blandad körning. Tanken rymmer 50 liter. 16 tums hjul är standard. Mått 424x179x148 cm, tjänstevikt 1263 kg. Max släpvikt 1200 kg. Fem års fabriksgaranti plus ytterligare två år på motor och drivlina ingår vid köp. Cirkapriset avser 1,6 bensin, 1,6 diesel är 15.000 kr dyrare.

Tillverkare: Kia