Sök
BMW 320d ED

BMW 320d ED

Snålare men lika sportig

2009-10-12

Biltillverkarna tävlar med modeller som ska dra så lite bränsle som möjligt. Nyligen har Audi visat sin 119-grams version av A4 Tdi. BMW kontrar med en ännu snålare version på 320d.
Testkälla Betyg Kommentar
Autocar 4/5 "Hyper-efficient makeover"
Auto Motor & Sport "Rekordsnål mellanklassare"
What Car 5/5 "Eco-friendly, driver-friendly"

Vad tycker testarna?

Samtliga imponeras över hur BMW kraftigt har sänkt förbrukning och utsläpp hos 320d till en nivå som motsvarar Mini Cooper D, samtidigt som körglädje och prestanda är oförändrade. 320d ED är till och med snålare än lilla 316d, tack vare genomgripande förändringar på flera plan. Trots detta blir den inte dyrare att köpa än vanliga 320d, vilket testarna ser som en stor fördel. Enda nackdelen är att modellen inte blir tillgänglig annat än som fyradörrars sedan.

Autocar

"Hyper-efficient makeover"

Brittiska Autocar tycker att 320d ED måste vara den mest matnyttiga mellanklassbilen vi nånsin får se, baserad på konventionell motorteknik. BMW har sänkt chassit och satt på särskilda fälgar med lättrullande däck på bilen. Motorn är också nedtrimmad, men den stora förändringen är ett nytt svänghjul som tillåter lägre varvtal. Här finns en tydlig växlingsindikator, struntar man i den finner man gott om kraft under huven i de flesta lägen. Nackdelarna är samma som för 3-serien i stort, det vill säga ont om plats för både människor och bagage enligt Autocar.

Källa: Autocar (GB) 2 sept 2009

Auto Motor & Sport

"Rekordsnål mellanklassare"

Auto Motor & Sport menar att kombinationen hög effekt och låg förbrukning är rekordartad i fallet 320d ED. Med det nya svänghjulet är det inga problem att ligga på 1000 varv/minut under vanlig körning, och lägre varv betyder lägre förbrukning. Man behöver inte heller växla lika ofta och den något längre tiden från 0 till 100 (3 tiondelar) märker man inte av bakom ratten. Med samma däckdimensioner blir körglädjen lika bra som i BMW:s starkare versioner.

Källa: Auto Motor & Sport (SE) nr 20 2009

What Car

"Eco-friendly, driver-friendly"

What Car tycker att fördelarna hos den snåltrimmade versionen överväger mot lika dyra 320d i originalversion. Här har BMW gått ett steg längre än det vanliga snacket runt "efficient dynamics". Här har man lyckats sänka koldioxidutsläppet från redan låga 128 gram till 109 gram. En del av ändringarna är sådant vi känner igen från andra tillverkare, som lättrullande däck och sportchassi. Utväxlingen är ändrad liksom motorstyrningen. Ingen behöver dock oroa sig för att 320d ED är tråkig att köra. Tyvärr kommer varken kombi eller M-sportversion på 320d ED.

Källa: What Car (GB) nov 2009

Cirkapris: 305000 kronor

Produktfakta:

BMW 320d Efficient Dynamics Edition
Modell: Fyradörrars sedan, fem sittplatser.
Motor: Turbodiesel, 163 hk resp 360 Nm.
Prestanda: 0-100 8,2 sek, toppfart 225 km/tim.
Förbrukning: 0,41 liter, koldioxid 109 gram/km.

Tillverkare: Bmw